用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問讀緊聖羅撒幼稚園K3家長,你們的女兒排往那間小學? ...
go

請問讀緊聖羅撒幼稚園K3家長,你們的女兒排往那間小學?請分享下心得。 [複製鏈接]

請問讀緊聖羅撒幼稚園K3家長,你們的女兒排往那間小學?請分享下心得。

醒目開學勳章

Re: 請問讀緊聖羅撒幼稚園K3家長,你們的女兒排往那間小學?請分享下心得。

BK好少ST. ROSE家長架,我囡囡今個九月升K3.妳囡囡讀邊班呀?

Re: 請問讀緊聖羅撒幼稚園K3家長,你們的女兒排往那間小學?請分享下心得。

我在1st是選st.rose因為怕派得唔好,我可以試下返st.rose.校長話小學promise會interview所有st.rose的學生但是唔係實收.我得15分所以入唔返st.rose.
到2nd round 我就選自己本區的學校,希望機會大d.
希望您地出年成功考到心儀的學校.

chu

For those St Rose Kinder student with 15 marks, can they have chance of lucky draw in the 1st run? or The 1st run is already occupied by those with higher marks?

BK冇乜St. Rose家長咩, 等我入呢撐場 !
有個婆婆放學時話孫女冇宗教分入咗, 可能婆婆唔清楚其他計法我唔肯定.  Ericasia如果是幼園家長, 9月一定開會知道04年究竟有否15分入到.
St Rose家長, 有否留意畢業禮嘉賓是喇沙校監, Sports Day在喇沙校園, 兩校關係密切.

醒目開學勳章

我妹個女讀聖羅撒升k3九月考小學.佢都好想入返聖羅撒小學,但得15分,佢未聽過15分o係第一輪入到架,所以好擔心,考私校又驚程度太淺應付唔到,老公又唔贊成讀私校,佢兩公婆為呢件事好煩,有冇人知15分係咪真係冇機會架,係的話不如報冇宗教o個D博下好過,99年出生率少左嘛.

hi tinkerbell,

您是k.2定k.3家長 ?

是主任話比我知今年59個幼稚園生全部是最少20分,我地d15分的連抽也無機會.

我真是無留意原來喇沙同st.rose兩校關係密切.

carolam,

我同您家姐一樣成日覺得無理由要比錢讀私校,您或者同佢講搵一d無宗教的學校就機會大d.

chu

Just remind you if you don't choose St. Rose as 1st choice in both 1st & 2nd round,  they will not consider to give you a priority chance for interview in case you lose in the lottery.

醒目開學勳章

chu88chu88:
         真的嗎?至少20分呀,15分冇機會了.是幼稚園主任定小學主住呀,59個升得上小學,她們應該全部有領洗紙的了   

carolam,

是幼稚園主任講的.
一共有74個位其中59個幼稚園生抽中另外的是校外但唔知幾多分.

chu

Hi Chu,

我個女K.3, 可能個婆婆唔清楚.  我認識有家長是 old girl, 冇宗教分入.  個女話同组有3個連自己入St Rose, 有一個入Maryknoll.  
你派到第幾志願 ?  滿意否?  你會唔會去Interview ?

tinkerbell,

是oldgirl巳經有分.

您是那一班?我女是k.3h

我派第一志願,您呢?

我宜家湊女返學,返黎同您傾過.

chu

Hi,  
我囡囡都是K3, 直上P.1 ,想問什麼時候買書做校服?

Thanks!

Grace

Hi, 心心媽,

My girl also K2 in St. Rose and K3 in Sept.  She is in K2H.  Whick class is yours?  Will you choose St. Rose's Primary section in Sept?

Amy

Hi, Carol,

I don't think 15 marks is really big problem for year 1999.  My girl is the same year and when I went to apply for the K1, I didn't see many applicants who has 領洗紙.  Even those with 領洗紙 will have prority to enter K1 but school also will put girls who sisters are studying in St. Rose as high prority.  Therefore, I think among all the 150 girls, not that many are Catholic.  I will think other than the 20+ marks, the school will choose those they think have best performance in the last in K1 & 2.  Moreover, don't forget that in the existing system, the school needs to give half of the seat for the 2nd round lottery.  I heard that in last year, a lot who got a seat in St. Rose from 2nd round selected St. Rose as 2nd choice.  So, if you like the school, you will need to give it a try.  Right?

Amy

醒目開學勳章

Grace123

請問妳囡囡點樣直上P.1呀?可唔可以分享下?   

醒目開學勳章

AmyWonglo,

我囡囡讀望班呀!

我唔係住34區,所以都唔知好唔好跨區選st. rose.  

妳的計劃又如何呢?

醒目開學勳章

我妹妹唔係住34區架,佢話未聽過15分o係第一輪入到聖羅撤小學喎,笫二輪要跨區機會好微,好似得幾個跨區位咋.佢依家正考慮借地址等統一派位,對自行收生得15分完全失望.

心心媽,

我囡囡是20分, Round 1 入, 好運!
我好喜歡St Rosa,  因為我看D小學生讀得好happy, 好多activities, 英語水平都OK. 我囡囡唔可以入D好PUSH的小學,我都怕要陪讀, 如果你囡囡EQ& IQ....高,可以讀好PUSH, 好Demand的小學,我覺得小孩子讀得happy,吸收會EASY D. 希望你囡囡入好小學!  Best Wishes!

GRACE

醒目開學勳章

Grace,

Thank you for your sharing.

我都想囡囡直上,不過我又唔係教徒,15分應該派唔到!

請問知唔知有家長第3round即叩門叩到位呢?
‹ 上一主題|下一主題