用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇幼稚園時,是否要揀返响將來小一的校網比較好d? ...
go

選擇幼稚園時,是否要揀返响將來小一的校網比較好d? [複製鏈接]

我住沙田,打算報讀九龍塘的幼稚園,但升小一時想跟返政府的派位讀返沙田的津校。
請問我係未應該揀返沙田的幼稚園比較好d呢?還是沒有分別呢?
因為會唔會某d幼稚園會同某d小學或者附近隔離的學校有聯繫呢?
又或者可以容易d寫到校長信等呢?
但沙田又無咩自己好心儀的幼稚園。
同埋如果到k3時有介紹選擇小一學校,但自己又唔係讀該網,咪攞唔到自己想要的資料?
想問有經驗的媽咪教路,如何選擇幼稚園好呢?
   0    0    0    0

回覆 #1 yan321 的文章

係呀, 我都想知呀~

我都係呀, 都想有人俾D意見

我住沙田,打算報讀九龍塘的幼稚園,但升小一時想跟返政府的派位讀返沙田的津校。
因為會唔會某d幼稚園會同某d小學或者附近隔離的學校有聯繫呢?
又或者可以容易d寫到校長信等呢?
如果你巳考慮到小一時返沙田讀津校, 何苦要小朋友長途跋涉乘校車返學呢? 浪費時間及校車費用, 我係你先看沙田區哪一些幼稚園多數派往哪一些小學先作比較, 因為有些幼稚園同小學都關係(即係特別喜歡收這批學生的). 因為九龍塘某些幼稚園學生多數會考直資/私校, 小學統一派位資料會好難作出比較.
有關推薦信, 有些學校不是隨便給學生的, 有些更需要指定小學學校名才寫, 及只限出一封作緊急用, 這點你又要考慮了.

囝囝今年k3開始選小學, 令我發現選幼稚園時首先要知道你自己想小朋友的出路, 津校/直資/私校呢? 因為各幼稚園都會有它的獨特之處, 兩者都要考慮清楚, 希望以上問題幫到你啦

[ 本文章最後由 mymelody2003 於 08-8-7 10:48 編輯 ]

我非常同意Melody嘅講解, 因所有津貼小學都係屬於政府首輪大抽獎來派位跟你讀哪間/哪區幼稚園無關係. 相反, 若你揀直資/私小就要考慮地區/哪間名校等還要interview小朋友來甄選, 壓力非常大. 既然你想bb讀沙田區的津校, 那麼不要心大心細.  你應該衡量那間津小學會跟哪間中學有聯繫, 這樣會實際d嗎??

原文章由 mymelody2003 於 08-8-7 10:47 發表
又或者可以容 ...

It doesn't matter. When you apply 津校 P1, it follows your living district, ie Shatin. Therefore, you still can follow 政府派位. However, if you are interested to study DSS schools like DBS, etc, may be some 九龍塘幼稚園 would be better.

Melody is right, it is better to pick one close to your home.
I live in TaiPo, not many options neither. Any good ones in shatin, let me know too. I am also checking all 九龍塘幼稚園, but very competitive...

原文章由 yan321 於 08-7-5 15:16 發表
又或者可以容 ...
‹ 上一主題|下一主題