用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

P.1 2008 [複製鏈接]

今天到學校參觀了english drama 及 variety show, 覺得很高興, 因為看到各位學生perform得很好 , 看到老師們都很用心, 小朋友的英語及普通話水平都很高, 小兒將於今年9月入讀小一, 請大家多多指教, 另外我見到cover playground 有counter 賣冷衫, 請問我應該買白色定灰色? 唔該晒!

[ 本文章最後由 WD40 於 08-7-16 00:50 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 WD40 於 08-7-5 16:23 發表
今天到學校參觀了english drama 及 variety show, 覺得很高興, 因為看到各位學生perform得很好 , 看到老師們都很用心, 小朋友的英語及普通話水平都很高, 小兒將於今年9月入讀小一, 請大家多多指教, 另外我 ...

白色線衫係配夏季校服, 灰色線衫係配冬季校服.

歡迎加入st. margaret 的大家庭.
其實係一家四口子

今天到學校參觀了english drama 及 variety show, 覺得很高興, 因為看到各位學生perform得很好 , 看到老師們都很用心, 小朋友的英語及普通話水平都很高, 小兒將於今年9月入讀小一, 請大家多多指教, 另外我 ...

WD40
Welcome to St. Margaret
每年小學部重頭戲就係 Variety show,每位家長都非常驚訝,估唔到班學生水準好高,我相信你嘅小朋友一定可以好好enjoy校園生活。
至於外套方面,夏天會穿白色,冬天會穿灰色。

唔該晒兩位 , 經過今天自已親身體驗, 覺得當初的決定是對的, 因為保良局蔡XX都offer比我小朋友, 但我和家人最後都決定揀St. Margaret. 希望學校越來越好! 小朋友都愉快學習同成長, 我們大家都一同努力 , 如果有唔明請大家多多指教!

welcome to st. margaret

今日我都有去睇show, 我覺得同學們都好支持其他同學表演, 不時為表演得好既小朋友歡呼, 有位小朋友獨唱既時候, 佢地仲自動自覺幫佢拍手和唱, 令我覺得佢地好相親相愛, 好感動.  雖然sm每級只有80位同學, 可以講係細校, 但同學之間既感情就培養得好好.

另外我覺得中學部既同學英文都唔錯, 個drama都好好睇.

各位SM家長,
小女亦將於9月入讀SM之小一,我於此版常看見你們對學校的支持,而大家又很熱心幫助對方,我都感到我亦沒有為小女選錯學校,可惜我要返工而錯過了english drama及variety show,希望將來多多賜教

學校書包

請問有冇家長買過係學校counter擺檔個隻學校書包? 對小一學生會唔會too big or heavy? 同埋係唔係有校章係個書包度?

原文章由 mumofkiki 於 08-7-6 23:12 發表

各位SM家長,
小女亦將於9月入讀SM之小一,我於此版常看見你們對學校的支持,而大家又很熱心幫助對方,我都感到我亦沒有為小女選錯學校,可惜我要返工而錯過了english drama及variety show,希望將來多多賜教 ...

Hello all,
今個星期六會去SM聽家長會了,我選了2:30PM,到時會帶埋亞仔去訂校服,記得帶回郵信封兩個,

另外唔知訂購物品要用現金定支票?

原文章由 WD40 於 08-7-7 16:11 發表
請問有冇家長買過係學校counter擺檔個隻學校書包? 對小一學生會唔會too big or heavy? 同埋係唔係有校章係個書包度?

係有校章係書包度.
其實係一家四口子

原文章由 woodylam 於 08-7-7 16:13 發表

Hello all,
今個星期六會去SM聽家長會了,我選了2:30PM,到時會帶埋亞仔去訂校服,記得帶回郵信封兩個,

另外唔知訂購物品要用現金定支票?

去年支票和現金都可以.
其實係一家四口子

嘩,好熱鬧啊!

大家好,我囝囝都係9月入讀小一。同樣,我地都係放棄左陳守X & CKY 而揀選SM, 因實地做過幾次random observations, 發現SM d 学生多以英文交談,及NET 真係好nice 好helpful, 再加埋d 學生真係幾self-discipline。

CKY新校舍都唔知幾時起好,高班又末獲IB認證,搞到有少少不倫不類, local 唔係local; international 又唔係international ,所以我地最後都放棄!我估WD40都係咁而棄CKY, right?

Oh..sorry to say that in this thread.

Back to SM, 我唔擔心英文程度,反而有少少concern on 普通話程度,因我想囝囝係普通話方面能夠有大躍進,因他係呢方面較弱!

煩請賜教SM係普通話呢方面會否幫到學生呢?

P.S  是否一定要訂購SM指定嘅書包&鞋?

See all you in coming Sat's briefing la~

Cheers
FaMDo

原文章由 一家三口 於 08-7-7 16:43 發表

去年支票和現金都可以.

原文章由 FaMeDo 於 08-7-8 11:43 發表
嘩,好熱鬧啊!

大家好,我囝囝都係9月入讀小一。同樣,我地都係放棄左陳守X & CKY 而揀選SM, 因實地做過幾次random observations, 發現SM d 学生多以英文交談,及NET 真係好nice 好helpful, 再加埋d 學生真係幾self-discipli ...

書包唔一定要用學校那款. 但黑鞋和運動鞋就要.(除非有信函證明要穿指定鞋款.)
其實係一家四口子

唔該晒一家三囗

但點解一定要買指定鞋款咁嚴格?

另,你覺SM教普通話得唔得呀?

原文章由 一家三口 於 08-7-8 11:54 發表

書包唔一定要用學校那款. 但黑鞋和運動鞋就要.(除非有信函證明要穿指定鞋款.)

原文章由 FaMeDo 於 08-7-8 16:32 發表
唔該晒一家三囗

但點解一定要買指定鞋款咁嚴格?

另,你覺SM教普通話得唔得呀?

指定鞋款意思係, 可能有些小朋友係eg :扁平足, 他們要穿"矯正鞋", 就可以唔駛着學校的校鞋.

我囡囡成日讀課文給我聽, 我自己普通話唔多好, 但覺得她進步得好快, 老師仲話囡囡可用普通話說出她自己想表達的事情.
其實係一家四口子

好同意一家三口對普通話的評价,自認自己普通話還可以(國家二級),但我囡不太喜歡在家同我講,可是會經常朗讀課文出來給我听,從她的發音我知道學校的水平不低。請不用擔心!!

原文章由 一家三口 於 08-7-8 17:15 發表

指定鞋款意思係, 可能有些小朋友係eg :扁平足, 他們要穿"矯正鞋", 就可以唔駛着學校的校鞋.

我囡囡成日讀課文給我聽, 我自己普通話唔多好, 但覺得她進步得好快, 老師仲話囡囡可用普通話說出她自己想表達的事情.  ...

FaMeDo,

You're right! 因為CKY個新校舍真係唔知幾時先起好, 要個小朋友日日長途拔涉返天后上堂, 同埋到而家都唔知佢幾時先獲得IB認證.......

而且IB唔係應該由小學PYP, 然後中學MYP, 跟著DP 架咩?

原文章由 FaMeDo 於 08-7-8 11:43 發表
嘩,好熱鬧啊!

大家好,我囝囝都係9月入讀小一。同樣,我地都係放棄左陳守X & CKY 而揀選SM, 因實地做過幾次random observations, 發現SM d 学生多以英文交談,及NET 真係好nice 好helpful, 再加埋d 學生真係幾self-discipli ...

真羨慕你們!

Dear SM Parents,

I really envy all of you as your kids are so smart that SM accepted them. My daughter is now on the waiting list and I have written 2 follow up letters to the school, hoping that Mrs. Tam would consider my daughter the "1st choice" when there is vacancy available.

I'm planning to write the 3rd letter and hand it to Mrs. Tam in person on the coming Saturday. Would it help or not? I called the school twice in Jun but was told twice that I have to wait till Aug for further advice. Having gone through the painful 叩門 processes, I'm afraid of 事與願違 very much.

算吧啦!反正我地大家都係SM一份子。希望我囝囝同你個小朋友一班啦。

諗起都開心

原文章由 WD40 於 08-7-8 19:17 發表
FaMeDo,

You're right! 因為CKY個新校舍真係唔知幾時先起好, 要個小朋友日日長途拔涉返天后上堂, 同埋到而家都唔知佢幾時先獲得IB認證.......

而且IB唔係應該由小學PYP, 然後中學MYP, 跟著DP 架咩?

...

When there is a will, there is a way. 「有志者,事竟成」。

原文章由 Flying-Man 於 08-7-8 19:23 發表
Dear SM Parents,

I really envy all of you as your kids are so smart that SM accepted them. My daughter is now on the waiting list and I have written 2 follow up letters to the school, hoping that Mrs ...

Let's work together in future!

原文章由 FaMeDo 於 08-7-8 19:28 發表
算吧啦!反正我地大家都係SM一份子。希望我囝囝同你個小朋友一班啦。

諗起都開心
‹ 上一主題|下一主題