用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 爲甚麼早知是唐寶寶還要硬把他們生下來? ...
go

[唐氏] 爲甚麼早知是唐寶寶還要硬把他們生下來? [複製鏈接]

大家好!我知道我開這個題目一定會受到很多人批評,不過我路過這裡,真是很想抒發一點感受。

我看到有些家長早知道孩子有唐症,不過仍堅持把他們生出來,其實我真的很佩服她們的勇敢、堅強。如果是我,我肯定受不了(我是一個消極的人,懷孕時常常跟老公說,如果知道是唐寶寶,我一定不要,因為這等於毀了我的下半生,他的一生)

此外,我又很疑惑,既然知道唐寶寶的前路將會很崎嶇,全家人的身心都可能受到很大的折磨,而父母始終不能永遠照顧他們,萬一父母離世,他們怎麼辦呢?他們不是很慘嗎?在公方面,我們都知道每逢身體有重大缺陷的小朋友大多終身花費很多公帑,佔用社會很多資源,既然父母早已知道寶寶有這個缺陷,爲甚麼還是硬把他們生下來呢???當然,母親懷孕時如曾接受檢查說是唐寶寶的機會很小,但是卻生出唐寶寶則另作別論,我還是很同情他們的,真的……
   1    0    0    1

呢個POST存在左好耐,我突然有感而發。

睇得出,樓主係一個自我中心,功利主義的人,咩毀左自己一生,浪費公帑。但亦有人對子女的愛,是大大超越對自己的愛,照顧弱勢社群其實是社會責任,是社會應該做的事。

人地父母選擇去負呢份責任,生唔生是人地的事,醫生都無權決定,關D三姑六婆咩事,嫌浪費社會資料的言論,呢D唔係人講的說話。

希望樓主一生順風順水,一世唔駛人幫,亦為你的小朋友難過,因為有D咁既的阿媽。

利申:不是唐氏媽媽。

回覆 YuYu2007 的帖子

我也在2004年同第一个寶寶分开,雖不是唐氏,但也是染色體問題。

樓主,你依個帖
令人覺得你太過份
你應該曾經懷孕過,只有懷孕過既女人
先會真正明白,個種不捨
無人希望自己既寶貝健康上,智力上都有問題

你口口聲聲話,佩服有唐寶寶既媽媽
點解又要,出言人身攻擊呢?
你咁叫做尊重?
要決定人工流產,依個決定係好難
唔係果啲16,7歲玩到有左,怕責任而去落仔

有愛,先可以真正令一對陌生男女結合
更因為有愛,先會傳承下一代

你係尊重唐寶寶既媽媽
但你一啲都無尊重唐寶寶,甚至歧視唐寶寶
你問你自己吖,你敢面對咩?你敢去照顧咩
政府已經無咩資源投放係唐寶寶或弱智寶寶身上
有眼睇,咩殘障人士,甚至精神病人士
幾多報導,係欺負唐寶寶佢地
依2種人,就值得社會正視啦!
唔識發聲既唐寶寶同弱智寶寶,就要被欺壓!

社會現象係咁,佢地既媽媽有苦自己知
容得你黎雞蛋裡挑骨頭
太可悲啦你

各位唐媽媽,願諒我激動
因我家有家人如此,非唐氏但是輕度弱智
一直,我都覺得好不忿
好討厭依種自以為是既人,黎亂傷害人

每個人既選擇都值得被尊重

我剛懷孕7週,事事擔心
又係新手,成日做左啲唔做得既事
例塗藥膏之類
我敢回應樓主,如果我真係驗到,我係會決定人工流產
因為我重要照顧那位我愛既家人
我無法接受要佢住係啲院入面終老囉

情緒好難平復
好傷心,點解背地裡批評,指點都算啦!
重要當面講
真係好難受
提所有問題bb既家人難受

回覆:PAKYINGMA 的帖子

回覆 kwokitty 的帖子

同意!他們也很有禮貌!

回覆 chocoberry78 的帖子

你說得很對!我也對唐氏寶寶父母致最崇高敬意。他們願意委身,用無條件的愛去照顧自己的骨肉。我作為納稅人no complaint, 我願意幫助社會上有真正需要的人。
對於不明白的人,我諒解,因為不明白的人只因他們不是唐氏寶寶的父母。
而唐氏寶寶父母們並不嚴棄自己骨肉的缺陷。
願主祝福每個唐氏寶寶家庭!

回覆:YuYu2007 的帖子

😭

我不是媽媽,
但我想說一點東西。
其實些是小朋友旳生存權利,
每個人都有權利生存。
為什麼要一知道朋友是唐唐時就因為自己的下半生而作這個自私(我認為)的決定呢?
其實唐氏的小朋友很可愛。

樓主,唐B都係生命一條!而且每個人對快樂既定義都唔同﹐子非魚, 焉知魚樂

回復 hkaa 的帖子

請不要歧視唐氏寶寶,特別是他們的父母親,他們的勇氣是我們想像不到的。

hkaa 發表於 08-7-5 23:30
大家好!我知道我開這個題目一定會受到很多人批評,不過我路過這裡,真是很想抒發一點感受。

我看到有些 ...

極之同意, 唔單止 要佢痛苦一世, 還要連累兄弟姊妹。

我表妹就是其一受害者, 佢父母留下一位我表姐, 要表妹一個人照顧。  表妹時時駡父母, 點解當年明知有事都要生家姐。

所有親戚都怕咗佢地屋企, 終日家嘈屋敝, 家無寧日。

我本身都唔係唐媽媽. 但係我深信任何做媽媽既都會好愛自己小朋友. 無論自己小朋友優劣, 因為自己十月懷胎孕育既骨肉
所以無論係帶BB到呢個世界, 定係唔生唐寶寶. 我相信媽媽都一定係因為愛. 最重要係自己同家人可以承擔到幾多. 千萬唔好生左出黎又唔理, 呢D先係最惡劣

最痛苦肯定唔係媽媽囉。。 你一時快感,他們一輩子受歧視

看完各位的留言, 我都忍唔住流眼淚..
在此向唐寶寶父母致敬..
祝福你們的生命像彩虹一樣美麗

我十分支持和專敬唐BABY的父母
你們付出的比別人更加多

I couldn't stop crying.... it's too touching.... love is the greatest!

Nowdays, the technology is so advanced, can Government use more funding to encourage doctors, scientists... to innovate some solutions to help these babies?
‹ 上一主題|下一主題