用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生08-09 K2 一齊傾
樓主: ritaor66
go

民生08-09 K2 一齊傾 [複製鏈接]

原帖由 hin_ma 於 08-11-2 16:13 發表
昨天星期六有無人帶小朋友去買旗?
好好玩呀,d人見到有小孩子賣旗都主動來買,仲好多個比紙幣tim,可能怕佢重啩?(我自己賣時,好多人比銀仔)
嗰日好忙,早上返民生畫班,賣旗,之後又要上公民數...
不過仔仔話好好 ...

乜民生今次有賣旗咩...我唔知呀!
係呢...想問你仔仔讀公民數係邊度返ga?有無詳細資料可以比我呀...我都想幫仔仔報呀..thx

原帖由 lovebbmom 於 08-11-14 11:23 發表
都升左k2 2 多月lu....

尋日GAMES DAY...阿仔話玩得好開心...
我返到屋企, 個工人就話, "mum, oscar has the golden medal"...我一睇, 都幾攪野...上年好似無野lor..o...我諗係唔係佢地班win 左...

我問阿仔mug 來 ...

我覺得好多野唔同咗...不過見k3有個topic我都好想問一下
就係個"我的字典"係點ga?我上次咩都無做,因為呀仔識既字都係學校教既多,咁我又唔知係點做..後尾個仔同我講原來上次係人體主題,今次係食物,要搵d關於食物既野,你地又點做?有無老師提過係點做,因為個封面解說我真係唔多明呀?

原帖由 lovebbmom 於 08-11-25 13:51 發表
頭先上munsang home page...
http://munsang.edu.hk/kindergarten/homepage.html

見到阿仔games day...save 左d 相, 快d 睇下有無你地個仔女...

最近d相都update得好快呀...同埋茶點款式都多咗好多,張list仲可以print出黎tim

原帖由 hin_ma 於 08-11-27 13:47 發表
有呀,好早前的通告,要簽回交給學校,又要自已打去盲人輔導會報名ga。

响佐敦區,先排有兩星期試學,依家好多好多學生,我在私人訊息嗰度覆資料比你。

...

原來係咁,我記番起啦,我無打電話去報名呀
咁你覺得學咗公民數有咩好處...分享吓呀

原帖由 hin_ma 於 08-12-4 13:42 發表
公民係不停數不停數、重複數重複數....數得多都悶la,初時仔仔好鍾意做公民功課ga,依家叫到氣咳都唔做...睇小孩天份吧(我仔仔應該無乜)。

好處係數數時叻d lor,對數字都幾敏感,暫時只有這些,遲d可能多d啩?!!! ...
今日派通告又有新興趣班啦...不過d時間全部一樣,想學多一兩樣都唔得,又唔想阿仔太辛苦...佢話唔打拳所以今次再報美術班同埋珠心算,希望有位啦...

原帖由 TGV 於 08-12-5 23:48 發表
諗諗下,下次見到老師都係叫佢比個tick好啲,等我地家長好像有啲回應,大家同意嗎?
不過我最近呢次交完成2個星期有多都未派返呀

原帖由 hin_ma 於 08-12-7 18:13 發表
我都問過老師,老師話我們教咗小朋友甚麼字便寫上去,可以貼上相關圖片,仔仔都話老師有攞出來同大家分享wor。(不過是放咗兩日書包才攞出來...我不怪她們,因為她們實在太忙了) ...
仲有果份多元智能工作紙係點ga...?因為目錄係有但係未見過有咩野要做wor...

原帖由 yamho 於 08-12-17 13:09 發表
請問大家知唔知道18/12表演要著乜嘢服飾?到依家仲未收到老師通知。係咪表演完就可以走???

之前有通告講係照常上課時間同埋著運動服
尋日仔仔同我講話帶裝飾聖誕樹彩帶返學...用來表演既
今日帶仔仔返學順便問老師,佢話會痴係件衫度既
記住分開唔同表演時間呀

原帖由 ClaireMa 於 08-12-17 13:28 發表
我囡囡同我講著"靚衫"...我諗佢意思係便服
我都想知係唔係?!
著運動服呀...人人著自己衫表演未必咁好睇ga

原帖由 ritaor66 於 08-12-17 17:28 發表
著運動服呀...人人著自己衫表演未必咁好睇ga
真係唔好意思啦...原來係我搞錯
如果有人受我影響...真係要係度講聲sorry呀

原帖由 yamho 於 08-12-18 15:16 發表
今日好開心呀﹗見到囡囡表演時真係好感動,佢哋真係好落力﹗好得意﹗
係呀...見到佢地表演,覺得佢地真係好可愛

原帖由 ClaireMa 於 08-12-19 11:12 發表
其實係咪每班老師會有唔同做法?
我逢星期一就會比"我的字典"囡囡交給老師,第二日就會派回,我囡囡嘅老師就會"剔" +  貼子一張。
咁真係唔同啦...我上次交完成2個星期先派返,依家又無叫做咩..我都無交返wor...你囡囡邊班ga?

原帖由 030316 於 09-1-8 22:50 發表
ritaor66
你記唔記得我呀?我又係0411媽咪,
原來你個仔讀民生,個時我以為你讀另一間添......
我有打算幫個仔k3轉民生......

你是阿花(唔知我有無記錯)
咁你仔仔報咗未呀?好似以經過咗期啦...咁你再問吓學校有無位插班啦....希望可以同你仔仔做同學

原帖由 030316 於 09-1-10 17:34 發表
係我呀,你真好記性
我報左啦,仲留埋位添,
但k3係下午班,我都唔知個仔可唔可以適應,
佢慣左遲睡早起,下午一定要小睡片刻
依家k2係咪多左好多功課?
你係咪諗住都係一路上埋小學?
唔知係咪全部收晒 ...

咁睇吓k3有無機會做同學仔啦...到時佢生活習慣又有可能會唔同d...不過下年k3返pm都會推遲半小時
我就無咩所謂因為阿仔都比較遲起床同埋唔多肯午睡
至於上唔上小學我都未知ga
‹ 上一主題|下一主題