用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 VS 英華~~你地會點選 ????
樓主: Buma
go

宣小 VS 英華~~你地會點選 ???? [複製鏈接]

delete......

[ 本文章最後由 AdaHo123 於 08-7-9 18:09 編輯 ]

delete......

[ 本文章最後由 AdaHo123 於 08-7-9 18:08 編輯 ]

原文章由 Buma 於 08-7-9 16:58 發表

我大仔今年升k3, 所以我米e+找資料~~~尚有個細仔跟尾呀~~
所以要想清楚....

仲以為決定緊讀邊間, 原來 in 都未 in
咁建議你找多幾間資料啦, 費事到時冇得俾你想清楚啊

如果今年的簡介會和上年類同,你實會愛死英華,因林校長說的教學熱誠及對男孩的理解,實在令人非入此校不可!!

原文章由 Buma 於 08-7-9 17:50 發表

hi dickielam, 你可否講多d有關"主題教學"之詳情呀??
唔該晒.
我仔好like e 類課情.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

之前(都幾耐吓)係bk有個topic 英華vs培正, 當時兩方面粉絲大打出手, 一個培正既粉絲話英華係津校(當時仲未轉直資, 但林校長已登陸),話如果個小朋友白白癡都要收, 培正就唔同啦!係私校收優質學生. 9到主版要"所"左個topic. 今日係 宣小vs英華, 有甘多家長支援英華, 學校真的提升了很多, 其實英華個校舍很美. 個CEO(即林校長 )又好有教育下一代既熱情. 宣道個band 1%又好高, 真難選擇,不過近年既直資搶了很多私校好多客,就真既!

其實如果一個有修養及品德的家長,是不會以惡意姿態去攻擊任何一間學校,支不支持學校都好,如以客觀態度去表達,而唔係以一副傲慢、不可一世、甚至人生攻擊的態度去批判,相信便沒有紛爭。而且對於真欲知道答案的家長,沒有得客觀的資訊,情況猶如黑客入侵電腦一樣咁糟。

好慶幸呢類家長既囝囝並冇入到英華,令到英華小學沒有了黑羊(英諺: black sheep in the family)。入得到英華,你會感受到林校長講的: 英華就似一個大家庭。小朋友上到英華書院,像上小七一樣不陌生---是書院副校所講的,此是否好現象?家長自己去考慮,實況確實如此。

英華小學的小六畢業生間,沒有依依不捨之情、沒有各散東西之傷感、沒有寫紀念冊的煩惱 ,因為到9月熟口熟面的同學亦會再相逢,對校園也不陌生。也許進取之家長,會覺得這些都係缺點,因為小朋友沒有接受跳階段之考驗,那不要選英華好勒。

原文章由 catcatmom 於 08-7-10 00:42 發表
之前(都幾耐吓)係bk有個topic 英華vs培正, 當時兩方面粉絲大打出手, 一個培正既粉絲話英華係津校(當時仲未轉直資, 但林校長已登陸),話如果個小朋友白白癡都要收, 培正就唔同啦!係私校收優質學生. 9到主版要"所"左個t ...

[ 本文章最後由 SandyKL 於 08-7-10 22:37 編輯 ]

原文章由 SandyKL 於 08-7-10 21:04 發表
其實如果一個有修養及品德的家長,是不會以惡意姿態去攻擊任何一間學校,支不支持學校都好,如以客觀態度去表達,而唔係以一副傲慢、不可一世、甚至人生攻擊的態度去批判,相信便沒有紛爭。而且對於真欲知道答案的家長,沒有得客 ...

Good !!!

同意

原文章由 SandyKL 於 08-7-10 21:04 發表
其實如果一個有修養及品德的家長,是不會以惡意姿態去攻擊任何一間學校,支不支持學校都好,如以客觀態度去表達,而唔係以一副傲慢、不可一世、甚至人生攻擊的態度去批判,相信便沒有紛爭。而且對於真欲知道答案的家長,沒有得客 ...

唔想撘咀!忍唔住!同意SandykL家長所講!某d家長真係好煩!

[ 本文章最後由 minicat 於 08-7-13 04:45 編輯 ]

我會選英華,不過我盡量以平常心去報名,因為聽完講座,其實之前都知難入,阿仔又唔係特別出眾,不過我仍會努力,就當作是一個經歷.

其實我覺得2間都去考, 都2間都收時才再考慮吧 (因為只考一間會否好冇保障呢?)

原文章由 Reximom 於 08-7-14 16:36 發表

我都搵到件好無品既家長:-

原文章由 KOKOMAN
於 08-7-1 22:32 發表
"陳守仁很多阿差,有些成8歲讀小一,成日打架"

惡意姿態攻擊, 重玩埋種族歧視, 唔知呢隻黑羊係邊間小學既呢?
  ...

點解有d家長長期都係咁?希望各位家長以身作則!以禮相待!

原文章由 Buma 於 08-7-9 17:23 發表

e~~~請問你小朋友之前是否英華學生, 後轉校呀 ???
因你好似知d 英華事情, 但又唔agree bro!!
可否講多d 呀~~

If you are now in the research stage, suggest you to apply a few as backups as the competition for places at good primary school is quite keen. I personally vote for Ying Wa as compared to Alliance, e.g. less pressure on musical instrument and through-train to a good secondary school.

醒目開學勳章

無錯, 一日未有學校收, 一日都唔到我地揀~~~ 收o左先再算啦
‹ 上一主題|下一主題