用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年小一讀滬江的家長
樓主: cherlymama
go

今年小一讀滬江的家長 [複製鏈接]

醒目開學勳章

JC

I bought from school since I'm lazy to find them outside.
Have you try to contact school for their help? or find the
contact no. of 'yuk choi '. last year I went to book fair
and had talk to the staff of yuk choi but I don't got the
tel.no.

even we bought books at school still have 5 books no
stocks yet .

bb86

原文章由 JC 於 08-8-9 21:26 發表
bb86,
你買左書未呀,今年無在學校訂書,真失策,原來常識書出面好難搵呀.

JC

bb86,
學校應該齊書了,而家我都只係欠幾本常識書同作業.唯有訂書,仲要等2個星期至有得拎。

jc
JC

我今天在家居用品舖終找到枱墊買$8, 可自己CUT啱的SIZE, 好似1版半報紙咁大!

星期一返學了, 妳們小一家長塡完所有表和手冊未啊?? 我還未塡完, 心情越來越期待和緊張!

mickeyeva,
今年咁快比左手冊,去年都係開學至比我地填資料.

開學了,各位小一的小朋友你地上學開心麻?
JC

Hi JC, 暫時都OK, 但她說星期四好緊張, 因要在學校吃飯, 她比較慢, 我說唔緊要有膳長鼓勵妳, 我想她好快會慢慢適應, 今天她都識回來講明天穿校服, 不用穿運動衫, 我問她點解, 她說不知道!
原帖由 JC 於 08-9-2 10:58 發表
mickeyeva,
今年咁快比左手冊,去年都係開學至比我地填資料.

開學了,各位小一的小朋友你地上學開心麻?

各位家長

請問地址位於14網
這校是否很難於第1 round抽到呢?

請恕我太多野問

原帖由 mickeyeva 於 08-9-2 18:11 發表
Hi JC, 暫時都OK, 但她說星期四好緊張, 因要在學校吃飯, 她比較慢, 我說唔緊要有膳長鼓勵妳, 我想她好快會慢慢適應, 今天她都識回來講明天穿校服, 不用穿運動衫, 我問她點解, 她說不知道!  ...

我第一輪已派到, 你不用太緊張, 因你個仔女是2003出生, 認該是出生率低的一年, 所以頭一輪選此校, 好大機會派到, 如果兩次都派不到, 叩門應該會收, 因我個囡囡有4個同學仔都去叩門, 都收晒!
原帖由 夏安 於 08-9-3 11:43 發表
各位家長

請問地址位於14網

請恕我太多野問mouth:" />

回覆 # 的文章

mickeyeva,
因為逢星期三係課外活動,要以著運動服,但今日未正式上課,所以穿校服LAW
JC

我就無咁好彩,第一輪唔收(因為得基本分),第二輪大抽獎至中.

原帖由 夏安 於 08-9-3 11:43 發表
各位家長

請問地址位於14網

請恕我太多野問mouth:" />
JC

醒目開學勳章

JC

my daughter's teachers change except class teacher and arts teacher. how about your son? Did they have homework already for the first 3 days?

感謝 mickeyeva & JC 回覆

原帖由 mickeyeva 於 08-9-3 17:39 發表
我第一輪已派到, 你不用太緊張, 因你個仔女是2003出生, 認該是出生率低的一年, 所以頭一輪選此校, 好大機會派到, 如果兩次都派不到, 叩門應該會收, 因我個囡囡有4個同學仔都去叩門, 都收晒!  ...

bb86,
星期三果日中, 英, 數都有一份自習功課。
呀仔都有講轉左老師,英文,常識,電腦都換左, 都係男老師tim
呀仔仲話英文老師好惡呀

jc
原帖由 bb86 於 08-9-4 11:35 發表
JC

my daughter's teachers change except class teacher and arts teacher. how about your son? Did they have homework already for the first 3 days?
JC

醒目開學勳章

JC

呀女舊年中文老師好嚴, 今年講轉左老師,點知一樣好嚴hahaha.

我個女小一, 說中文老師比較惡!

我知你講邊個,佢係一個有要求既老師黎架,我之前個仔都係佢教,英文進步左唔少

佢惡得黎都好惜啲學生,我個仔好鍾意佢

原帖由 JC 於 08-9-5 14:58 發表
bb86,
星期三果日中, 英, 數都有一份自習功課。
呀仔都有講轉左老師,英文,常識,電腦都換左, 都係男老師tim
呀仔仲話英文老師好惡呀

jc

stephanielaw,
真係咁就好law,咁都無咁驚。
其實呀仔昨晚都有講話而家好喜歡上英文堂,佢仲話話老師鬧少左同學,同埋識得笑架喎。
希望呀仔有進步啦。

你小朋友讀幾年班呀。

原帖由 stephanielaw 於 08-9-8 22:20 發表
我知你講邊個,佢係一個有要求既老師黎架,我之前個仔都係佢教,英文進步左唔少

佢惡得黎都好惜啲學生,我個仔好鍾意佢
JC

Hi, mickeyeva,
你的女兒是那一班呀, 我囡囡是1D, 她都有講老師好惡. 但是如果惡老師可以教出好學生都冇所謂啦!

Hi Cherlymama, 我個女讀1C班, 明天開始默中文, 後天默英文A-Z, 我無記錯妳個班好似下星期才開始默中文, 昨天我個女說唔開心小息好悶, 識唔到人, 起初都有些担心, 幸好今天放學後她說: 識了2個同學, 其實我最開心是她開唔開心會同我分享, 我們加以鼓勵, 因我都驚她不習慣!
原帖由 cherlymama 於 08-9-9 15:19 發表
Hi, mickeyeva,
你的女兒是那一班呀, 我囡囡是1D, 她都有講老師好惡. 但是如果惡老師可以教出好學生都冇所謂啦!

Hi mickeyeva,
Yes, they have dictation next week. 可以分享一下你們的timetable嗎?? 因為她要早睡,我放工都要六點幾先番到屋企, 冇時間同佢溫習. 只有星期日先可以. 你呢?? 怎安排呀!!!!!
‹ 上一主題|下一主題