用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風小學一問
go

馬鞍山主風小學一問 [複製鏈接]

各位媽咪 :

想請教你地呀 ! 仔仔今年升小四, 我知道要分班, 是否最差的真係編在尾班, 老師會否不放太多時間去教這一班的, 我聽人講, 好似係, 這令我好担心呀 ! 1-3 年級沒有太多功課做, 4年級是否好多功課做 !
   1    0    0    0

hi viki chan,

四年級分班只係大執位,不關成績事, 我個仔都係升四年級,你編左咩班, 我個仔編左4b

回覆 #2 sandrawsy 的文章

你就好啦, 4b,  我個仔編最尾的一班, 他說今次普通話好深

有冇沙田主風小學家長

我啊仔今年9月小三,但係仲未知編什麼class,請問幾年級會編讀精英class...

漂亮的媽咪 :

9月升讀小三, 你仔仔小二是邊一班, 如果係 2A  三年級就是 3A

版主

這邊是 馬安山主風喎, 馬主 只係 升小四才 從新編班, 而且不會用成績分

我亞女係 4D

原文章由 漂亮的媽咪 於 08-7-16 11:18 AM 發表
我啊仔今年9月小三,但係仲未知編什麼class,請問幾年級會編讀精英class...

回覆 #4 VikiChan 的文章

哈,我囝囝同妳囝囝同班喎,大家要多多提醒呢

[ 本文章最後由 Vivianyip 於 08-7-17 16:27 編輯 ]
Vivien

回覆 #7 VikiChan 的文章

妳在那裡聽到?是否的,但照我所知,3年級最多Top既學生係最尾個班!係老師講的

[ 本文章最後由 Vivianyip 於 08-7-17 16:37 編輯 ]
Vivien

我問過其他家長,他們說應該係平均分在每一班,例如:大約每五至七名學生開始分,由最Top開始,大約係頭一至七名A班,再八至十四名B班,如始類推,但她們補充說:如果無改的話應該係咁
Vivien

係呀佢讀2A,真係唔該曬,但真係唔好意思,因我post錯左,其實我想開個新topic.
原文章由 VikiChan 於 08-7-16 21:49 發表
漂亮的媽咪 :

9月升讀小三, 你仔仔小二是邊一班, 如果係 2A  三年級就是 3A

請問此校校風如何?
功課多嗎?

回覆 #11 sea 的文章

Vivian :

因為我個仔今次考試差到唔差呀, 雖然大部份都合格, 但係緊緊合格, 少一分都唔掂, 我怕是分精英班與不精英班, 我一知道個仔係最尾的一班, 第一時間就會這樣想..........

回覆 #1 VikiChan 的文章

我呀囝平均分係B grade呀!而另外一個同學囝係A grade啊,他亦去了D班呢!
其實,每個家長都希望自已的小朋友能在一個好的環景裡學習,所以好明白妳的想法,所以我好呀Q精神咁同呀囝講,到四年級的時候,你們要好像三年級一樣啊,做到全級最醒!知道嘸! 我係咪好呀Q呀?

[ 本文章最後由 Vivianyip 於 08-7-19 22:04 編輯 ]
Vivien

原文章由 sea 於 08-7-18 13:02 發表
請問此校校風如何?
功課多嗎?

我有朋友的囡囡讀主風,不過聽佢講校風一般,品德方面不會有太大要求,

ymca2001,

唔該晒!

Sea

原文章由 ymca2001 於 08-7-19 22:04 發表

我有朋友的囡囡讀主風,不過聽佢講校風一般,品德方面不會有太大要求,

版主

可能你朋友的囡囡乖, 冇咩比老師投訴, 所以講校風一般
佢地一入到學校, 見到老師校長, 要鞠躬, 如果件外套冇扣好, 要佢地扣好先可以行入學校, 遲到10次要記決點, 欠交功課10次要記決點, 放學有老師, 主任 在學校門口睇住...
我個女比較多野講, 當然佢唔識分, 咩野時候 講得野, 咩野時候唔講得野, 佢成日返來就話, 老師唔比佢講野...  有時放學返來, 少左一張工作紙, 冇得做, 我問佢, 做咩唔問老師羅, 佢話 : 老師唔比佢講野.....

小二 (舊年) 試過唔見左手冊, 老師話要買返, 我比錢亞女去買, 點知書記話 要家長寫信 話點解要買過本手冊, 家長寫完, 要班主任簽名, 又要主任簽名, 買本手冊都要用幾日時間, 點知, 格左一個星期, 班主任揾返本手冊

又係舊年, 我買左一條十字架頸鏈比亞女帶, 我已經叫亞女唔好羅出黎, 唔好比人睇到, 格左兩日, 亞女返來講, 老師話: 如果要繼續帶這條鏈, 要家長寫信 証明 係咪真係要帶住這條鏈...

我唔知其他學校係咪都係禁, 定係我亞女先有 這些問題, 我覺得這學校都幾嚴

原文章由 ymca2001 於 08-7-19 10:04 PM 發表

[ 本文章最後由 貓大姐 於 08-7-22 10:17 編輯 ]

睇落唔係嚴格, 係專制多d..

原文章由 貓大姐 於 08-7-22 10:00 發表
可能你朋友的囡囡乖, 冇咩比老師投訴, 所以講校風一般
佢地一入到學校, 見到老師校長, 要鞠躬, 如果件外套冇扣好, 要佢地扣好先可以行入學校, 遲到10次要記決點, 欠交功課10次要記決點, 放學有老師, 主任 在學校門口 ...

版主

哈哈, 我都唔知係咩啦, 我搞左 3年 (亞女 9月升小四), 我地本手冊時不時都比老師寫野  

不過多數老師都好有愛心, 有耐性

原文章由 sea 於 08-7-22 01:45 PM 發表
睇落唔係嚴格, 係專制多d..

[ 本文章最後由 貓大姐 於 08-7-22 19:47 編輯 ]

回覆 #1 貓大姐 的文章

貓大姐說得對,"多數老師都好有愛心, 有耐性"的。
Vivien

回覆 #19 Vivianyip 的文章

我都有發生過, 一年班已經比老師知道, 我個仔帶頸鏈, 放學回來同我講, 老師唔比帶 !
‹ 上一主題|下一主題