用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基道vs彭學高紀念中學
go

基道vs彭學高紀念中學 [複製鏈接]

兩間比較邊間適合女仔讀,唔知校風同成績邊間好咧?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

邊間基道

原文章由 曾開心 於 08-7-10 14:19 發表
邊間基道

中華基督教會基道中學,係祟安街果間

醒目開學勳章

我住呢頭,返學放學都見D學生外表同行為都0K,都冇乜見到爆哂粗同食煙,應該幾好掛.

原文章由 曾開心 於 08-7-10 17:03 發表
我住呢頭,返學放學都見D學生外表同行為都0K,都冇乜見到爆哂粗同食煙,應該幾好掛.

太好啦 ~~~~因為亞女派的非常差,係黎兩間即時面試即時收,所以依家心大心細囉 亞女就喜歡黎間多d 但近屋企就係彭學高,唯有靠大家意見決定

我個女派了彭學高 . 之前也有 d 擔心 , 因是 b2- 3頭 . 想過轉校 . 但到過這間學校看看 . 環境很好 . 因側邊是底密度住宅 . 沒其他學校, 所以放學時不會太複雜 . 另問過很多人及上網查看資料 . 校風 ok ( 當然每間學校也有些較差學生 , 您估 b 1 有咩 ). 不比B 2 差 .而且這校已有 39 year , 據之以前也曾是一間 b 1 學校.  K 3 網太多名校了 . 相比會較差 . 比較其他地區所為 b 2 還好. 但對我們一些平民小孩來看 . 會較合適及讀得開心 . 還有一點這校通適科分了很多科及有很多課外活動 . 小女到過校社參觀也很喜歡 . 至於基道我也有選 . 不過就放后些 . 而且印像老師評語是彭較好 . 希望能幫到您 .

彭學高好d, 以前真係band 1, 考A level 架, 我以前阿sir在這間讀F.7入HKU架.

多謝您的資料 , 因這校在這年頭不太出名 , 所以沒太多人留意 . 況且這區還是名校集中的 K 3 網 . 這個 Band 的學校當然會被忽視 . 所以小女這次能派到這校 , 我覺也是一種緣份 . 因她爸爸當午也是在這校行畢業禮 , 不記得他說是幼稚園還是小學 . 所以他聽派到學校名禮賢會 . 便想起來了 .

回覆 #1 Carmen2004121 的文章

係呀, 我讀書的年代叫它禮賢會, 現在聽人講彭學高, 我差點不知人說哪一間.

以前中學預科有分A Level & High Level, 進取的中學會開A Level 班, 禮賢會是考A Level的.

回覆 #5 CW-KK 的文章

CW-KK
hi!, 我女都係派佐基道, 我覺得幾近我家,但i應該幾好見d學生都有禮貌, 已registered la, 唔
知有冇多d 意見分享

[ 本文章最後由 wtfa 於 08-7-11 08:04 編輯 ]

我也是N年前禮賢會的舊生 (畢業後數年加了 [彭學高] 因為紀念佢), 雖然佢地一直都唔係好成績的學校, 但近10年校長嚮校風上改進不少...

好懷念那圓圓的禮堂!
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

原文章由 Carmen2004121 於 08-7-10 22:59 發表
我個女派了彭學高 . 之前也有 d 擔心 , 因是 b2- 3頭 . 想過轉校 . 但到過這間學校看看 . 環境很好 . 因側邊是底密度住宅 . 沒其他學校, 所以放學時不會太複雜 . 另問過很多人及上網查看資料 . 校風 ok ( 當然每間學 ...

我最終選左基道,因為有亞女d同學仔一齊開心d,

醒目開學勳章

原文章由 CW-KK 於 08-7-16 12:10 發表

我最終選左基道,因為有亞女d同學仔一齊開心d,

咁啱呀!我個女都揀咗基道,佢有2個同學一齊,佢仲好中意間學校新,我就覺得返學近近地幾好,落大雨都唔怕又唔使預交通時間,最仲要佢讀得開心,同埋佢唔好學壞,呢樣我真係好担心囉,不過而加近近地都叫睇得住,可以放心D.

恭喜 ! 已放下心頭大石 , 最緊要校風 / 交通 OK . 成績不能放最前 . 尤其是我們的小孩子暫時也不會適合這類學校 . 6 年時間不是短日子 . 如讀得不開心 . 派到 B 1 也沒用 .

原文章由 曾開心 於 08-7-16 14:38 發表

咁啱呀!我個女都揀咗基道,佢有2個同學一齊,佢仲好中意間學校新,我就覺得返學近近地幾好,落大雨都唔怕又唔使預交通時間,最仲要佢讀得開心,同埋佢唔好學壞,呢樣我真係好担心囉,不過而加近近地都叫睇得住,可以放心D. ...

你就好啦~~~可以近近D 我D要坐9個字車啊 你昨日有冇參加家長會啊,見個校長幾年輕哦 希望佢D可以讀得開心,成績就要大家努力改善

[ 本文章最後由 CW-KK 於 08-7-16 16:28 編輯 ]

原文章由 Carmen2004121 於 08-7-16 15:27 發表
恭喜 ! 已放下心頭大石 , 最緊要校風 / 交通 OK . 成績不能放最前 . 尤其是我們的小孩子暫時也不會適合這類學校 . 6 年時間不是短日子 . 如讀得不開心 . 派到 B 1 也沒用 . ...

大家努力改善我們小孩的成績呀  你好似都係住慈雲山哦 有時間一齊交流下邊間補習社好

醒目開學勳章

原文章由 CW-KK 於 08-7-16 16:26 發表

你就好啦~~~可以近近D 我D要坐9個字車啊 你昨日有冇參加家長會啊,見個校長幾年輕哦 希望佢D可以讀得開心,成績就要大家努力改善 ...

嘩!你住邊度呀?坐9個字車,不過,唔緊要拉,最緊要讀嗰個開心,有時都唔到我哋話哂事.

昨日都有去家長會,聽落好似好好,希望真係能夠做得到,等我個女可以讀好成積,唔使咁担心.

原文章由 曾開心 於 08-7-16 18:04 發表

嘩!你住邊度呀?坐9個字車,不過,唔緊要拉,最緊要讀嗰個開心,有時都唔到我哋話哂事.

昨日都有去家長會,聽落好似好好,希望真係能夠做得到,等我個女可以讀好成積,唔使咁担心. ...

我都希望亞女可以改進成績 希望大家在新學校一齊努力,你有冇準備幫亞女報果個"五升同學會"啊?聽落好似幾好哦
‹ 上一主題|下一主題