用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 準小一生媽咪, 請分享選購書包, 文具心得? ...
go

準小一生媽咪, 請分享選購書包, 文具心得? [複製鏈接]

各位媽咪, 你地會為你小朋友筆盒, 書包我想買Dr Kong, 但他喜歡有公仔的書包, 所以我還在考慮中, 請分享意見, 謝謝.
   0    0    0    0

原文章由 HeiHei_Baby 於 08-7-11 12:16 發表
各位媽咪, 你地會為你小朋友買筆袋定筆盒, 書包我想買Dr Kong, 但他喜歡有公仔的書包, 所以我還在考慮中, 請分享意見, 謝謝.  

有bk 媽咪話筆盒怕小朋友上課時開盒有聲,同慣住玩開關筆盒,其實我自己就覺得筆盒放文具比較整齊,仔仔本來都話買筆盒,我唔怕佢上課玩,因為佢本身這兩年都係用筆盒放筆,但去到佢買咗爆丸筆袋...真係唔多方便,一堆文具就咁放入去,我真怕仔仔係筆袋拎嘢時比筆頭"吉"親。書包我買咗dr.kong,其實spi 都幾好,不過我買時未有新款(今年出那個款係超輕),只有舊款,apita sales話對小一、二生就重咗d,公仔的書包仔仔都喜歡,但好似爆丸,同lego,我仔揹上身就有一邊離膞,咁我唔知如果較過條揹帶會唔會好d,但個書包係家姐送,她說要買個護脊,咁去dr. kong 試咗兩個,唔世點較條帶,仔仔都好fit 膞,所以每個小朋友都未必一樣,書包要帶埋個仔去試上身才知。

[ 本文章最後由 rat 於 08-7-11 14:57 編輯 ]

其實我同你一樣想法
筆盒 : 驚上課時掛住開開關關, 唔專心上課, 但整齊
筆袋 : 找筆難及會拮手.
所以我都考慮中, 書包會聽你意見比佢揹下, 看看效果, 謝謝你的意見.

原文章由 rat 於 08-7-11 14:56 發表

有bk 媽咪話筆盒怕小朋友上課時開盒有聲,同慣住玩開關筆盒,其實我自己就覺得筆盒放文具比較整齊,仔仔本來都話買筆盒,我唔怕佢上課玩,因為佢本身這兩年都係用筆盒放筆,但去到佢買咗爆丸筆袋...真係唔多方便,一堆文具就咁放 ...

我個囡用啲最簡單既筆盒,無任何開關,因為怕用筆袋會整斷啲筆,不過用左一年,個筆盒已經凹晒!

筆袋可以幫D筆加個筆套頭就可以啦!

加筆套,都係好易唔見,又可能佢用完會又唔記得套番,唔見咗個套時佢可能慣住找,變成上課唔專心,都係多一事不如少一事,佢上課時我地又控制唔到....筆盒...我家裡那個己經殘晒啦....

I have bought Zeven for my daughter because the school bag is really 'light'. She needs to walk a long stairs up before arriving her class.

For pencil case, I don't have any particulars, I just let her use 'soft case' to put a few pencils and necessary items in case the pencil case drop; it will not cause too much mess.

Ah-One

SPI今年有個新款, 幾靚又幾輕, 今日在學校做特價才第一次見倒, $258價錢OK.

我在灣仔大有商場3/f買了星加玻護脊書包"IMPACT".
OK bor, 幾輕.  特價$299, 到7月31日

我試過dr.kong, 但one size, 亞仔揹上身左右闊左d, 最後亞仔話較喜歡spi 個d款, 就買左spi , 眾送左個spi筆袋 。
‹ 上一主題|下一主題