用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學
go

聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

想問下有無仔女讀呢間中學呀,想代我妹問,今年選中學啦
   0    0    0    0
[url=http://www.yahoo.com][img]

我都想知!
原文章由 jamieconnie 於 08-7-11 14:59 發表

My friend's daugther studies mok hing yiu, that is not good. According to her information, its HKCEE result is not good.  Many students are lazy.  Some teachers are not professional.  If your child is band 3, you can choose this school, if your child is band 2 , you should choose the bettter school, such as tak ching, pui to, buddist tai hung. ---I think that school cannot help the students to develop their  learning attitude although it is SKH school.

原文章由 jamieconnie 於 08-7-11 14:59 發表

今年都幾難派到呢一間中學我女band2成績
我女揀呢一間中學做第一志願入唔到
我住呢區都有見呢間學校d學生吸煙
還好o既係我望住佢地(吸煙學生)
佢地會驚驚地收埋d煙
可能反叛期小朋友係咁
之前o係銅鑼灣係band3而家升左band2
不過我就唔知係band2前定後喇
轉左黎深水埗..可以慢慢收番聖公會小學學生
應該會再好d
不過又聽講上年中一都幾百厭
整爛左黑板要換過新
我都係聽上年中一生家長講

我個friend話呢一間中學会考成績唔好,多數老師同學生又懶,......係愈讀愈懶, 唔知點解可以升band,可能因為佢校舍新卦,又或者掛住个聖公会校名,令家長以為佢係好學校,不過,佢覺得搬到深水埗后,d校規要求表面上係嚴左,但教學質素真係唔得,仍無乜改善......

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-15 11:01 發表
佢地會驚驚地收埋d煙
可能反叛期小朋友係咁
之前o ...

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-15 11:01 發表
佢地會驚驚地收埋d煙
可能反叛期小朋友係咁
之前o ...

band 2 放第一志願都派唔到?
咁你囡囡派左第幾志願?邊間呀?
你揀呢間做第一志願係咪貪佢近屋企呀?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

the band of this school  is improving!

原文章由 virgokaren 於 08-7-15 20:20 發表

band 2 放第一志願都派唔到?
咁你囡囡派左第幾志願?邊間呀?
你揀呢間做第一志願係咪貪佢近屋企呀?

派左德貞
原本都係想入德貞
但又諗住女校無咁好(有D人講)...咪選入到呢間算啦
好過派左唔知去邊
點知都係入左德貞
不過估佢唔到
入唔到囉

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-15 23:46 發表

派左德貞
原本都係想入德貞
但又諗住女校無咁好(有D人講)...咪選入到呢間算啦
好過派左唔知去邊
點知都係入左德貞
不過估佢唔到
入唔到囉 ...

真係估唔到喎!呢間學校未搬來九龍之前劣評如潮。

咦!咁你囡囡讀唔讀德貞?
我姪女都係派左德貞喎!遲下咪同你囡囡做同學?
好多人嫌德貞係女校,和驚佢古老唔揀!

你今日有無去家長會?
唔知有咩宣佈呢?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 virgokaren 於 08-7-16 00:07 發表

真係估唔到喎!呢間學校未搬來九龍之前劣評如潮。

咦!咁你囡囡讀唔讀德貞?
我姪女都係派左德貞喎!遲下咪同你囡囡做同學?
好多人嫌德貞係女校,和驚佢古老唔揀!

你今日有無去家長會?
唔知有咩宣佈呢? ...

係呀
今日家長會
校長很風趣

咁真係恭喜哂,德貞除校舍位置外,在各方面比個間學校都要優勝,曾陪friend参加兩間學校的家長會,我覺得德貞個務實好多,個間學校就浮誇好多,d野唔實質,做shoiw feel 強,......总之,恭喜恭喜!

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-16 07:17 發表

係呀
今日家長會
校長很風趣

原文章由 wilsonmun 於 08-7-15 20:08 發表
我個friend話呢一間中學会考成績唔好,多數老師同學生又懶,......係愈讀愈懶, 唔知點解可以升band,可能因為佢校舍新卦,又或者掛住个聖公会校名,令家長以為佢係好學校,不過,佢覺得搬到深水埗后,d校規要求表面上係嚴左,但教學質 ...

非常同意

今日聽番黎又話呢間係band 2頭
只o係係灣仔區d人話呢間係中文教學
認定係band 3喎
我都係左聽又聽
你知啦~家長緊係周圍八下架麻

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-16 10:32 發表
認定係band 3喎
我都係左聽又聽

band 2 多人揀咪變左 band 2 囉!
我估呢區d人都係見佢新校,有聖公會三個字,就無咩理其他。
我睇番歷史,佢係灣仔搬過來時係連學生一齊搬的,單係呢樣就咪搞我了!
尤其是搬新校,舊生梗有d流失,招插班生就多數都係成績不佳或品格問題被人踢出校果d,所以.......我估佢就算係band 2 頭都只係新一批中一生,之後就要睇學校點做了。

德貞假假地都幾十年歷史,津貼中中,收生梗係差少少,但勝在修女夠嚴,校服儀容會執得緊d,肯讀書都唔會好差。(我大姨甥女以前讀德貞小學下午校,所以我知dd)

係呢,開家長會有咩講?我未見到亞嫂,所以問下你先。
准唔准出街食飯架?
有無精英班?(我估有)

原文章由 wilsonmun 於 08-7-16 08:21 發表
咁真係恭喜哂,德貞除校舍位置外,在各方面比個間學校都要優勝,曾陪friend参加兩間學校的家長會,我覺得德貞個務實好多,個間學校就浮誇好多,d野唔實質,做shoiw feel 強,......总之,恭喜恭喜!...

我反而中意佢而家個新位置喎!
附近得幾間學校,無商場行。
舊校附近係西九,有溜冰場,品流複雜好多!

原文章由 virgokaren 於 08-7-16 15:05 發表

band 2 多人揀咪變左 band 2 囉!
我估呢區d人都係見佢新校,有聖公會三個字,就無咩理其他。
我睇番歷史,佢係灣仔搬過來時係連學生一齊搬的,單係呢樣就咪搞我了!
尤其是搬新校,舊生梗有d流失,招插班生就多數都係成績不佳或品 ...

f1至f3都要留在學校食飯
其他好似學生帶手提咁都做得合當
要帶就要申請
申請左都唔比帶上課室
仲有一句令我好安心
校長話放心將個女交比我地
我地會教好佢

唔係卦,我friend 個女係band 3 wo, 中文教學唔一定係band 3 ga, 唔好見人地話金文泰、顯理、大雄係band 3, ------你今年留意佢會考放榜第1日收剄几多个原校生,比較下佢同德貞,----(我同friend 已留意左3年),就知道好彩你個女派去德貞,我個friend前2年想同個女轉德貞,但人地唔收,再去教育局的web-site睇下,

德貞----見第3.4項學生表現:http://www.edb.gov.hk/FileManage ... es35-tackch_cmi.pdf

聖馬利亞堂----見第3.4項學生表現:http://www.edb.gov.hk/FileManage ... es03-stmary_cmi.pdf

當日外評都話德貞的中學會考增值表現好,呢間学校就未符理想,咁都唔係band 3?就算入去唔係band 3,都變左band 3咁出返來la,有日我同個friend响校門外聽剄個校長早會時高調咁話高海寧係聖馬利亞堂舊生,參加ms hong kong, ......似在讚賞個靠胸大出位的舊生,我覺得個校長都几cheap.唔知灌輸d乜野价值觀比學生。黄修女就好得多了。

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-16 10:32 發表
認定係band 3喎
我都係左聽又聽

[ 本文章最後由 wilsonmun 於 08-7-16 20:31 編輯 ]

原文章由 wilsonmun 於 08-7-16 18:40 發表
唔係卦,我friend 個女係band 3 wo, 中文教學唔一定係band 3 ga, 唔好見人地話金文泰、顯理、大雄係band 3, ------你今年留意佢會考放榜第1日收剄几多个原校生,比較下佢同德貞,----(我同friend 已留意左3年),就知道好彩你 ...

德貞唔少人叩門都無位再收
我都認為我女真係好好彩
我朋友都話可能係好多人BAND 2成績博BAND 1
我女先咁好彩放第2志願都入到

希望女女讀得掂啦
聽你咁講都係O既(中中BAND 3)
不過我聽番黎所以先拎出黎講
原來有人係咁傳聞囉
再講番德貞
阿女好乖呀
番黎就上網做功課好比心機呀
因女女一早已經好想入呢間中學架

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-7-16 19:17 編輯 ]

我係由交通角度去衡量位置,你說的也是德貞新位置的優點。

原文章由 virgokaren 於 08-7-16 15:08 發表

我反而中意佢而家個新位置喎!
附近得幾間學校,無商場行。
舊校附近係西九,有溜冰場,品流複雜好多!

你个女真乖呀!我祝你女有美好的開始,有美好的將來!

又:中中BAND 3------所以要多d上bk, 交流交流

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-16 19:16 發表

德貞唔少人叩門都無位再收
我都認為我女真係好好彩
我朋友都話可能係好多人BAND 2成績博BAND 1
我女先咁好彩放第2志願都入到

希望女女讀得掂啦
聽你咁講都係O既(中中BAND 3)
不過我聽番黎所以先拎出黎講
...

[ 本文章最後由 wilsonmun 於 08-7-16 20:41 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題