用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學
樓主: jamieconnie
go

聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學 [複製鏈接]

原文章由 wilsonmun 於 08-7-16 20:35 發表
你个女真乖呀!我祝你女有美好的開始,有美好的將來!

又:中中BAND 3------所以要多d上bk, 交流交流

真係要上黎做定功課
黎緊呢年都到大仔搵學校

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-16 15:11 發表

f1至f3都要留在學校食飯
其他好似學生帶手提咁都做得合當
要帶就要申請
申請左都唔比帶上課室
仲有一句令我好安心
校長話放心將個女交比我地
我地會教好佢 ...

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 wilsonmun 於 08-7-16 18:40 發表
唔係卦,我friend 個女係band 3 wo, 中文教學唔一定係band 3 ga, 唔好見人地話金文泰、顯理、大雄係band 3, ------你今年留意佢會考放榜第1日收剄几多个原校生,比較下佢同德貞,----(我同friend 已留意左3年),就知道好彩你 ...

我都認為佢應該係 band 3 的,
但真係好奇怪佢竟然先過德貞冇位?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

真係好奇怪, 聞說搬左之後係升左band , 但我對佢唔信任,對個校長印象麻麻, 佢已做左十幾年,校長、教師同大部分學生都冇变,難以相信佢會教好d學生,band 2 入,变band 3 出,咁咪仲弊?band 2 學生還是揀德貞好!穩陳好多!有往績睇!

好多人以為聖公會學校一定好,其實呢間真係唔掂,我都係覺得天主教好d!

原文章由 virgokaren 於 08-7-17 02:31 發表

[ 本文章最後由 wilsonmun 於 08-7-17 07:27 編輯 ]

原文章由 virgokaren 於 08-7-17 02:23 發表

就呢一句令老公都話8月30日一定要番學校

原文章由 virgokaren 於 08-7-17 02:31 發表

我諗因為德貞係女子中學
女生入呢間就多位d
德貞一級有6班每班40人
計起上黎240人架
仲要全部都係女生
尋晚同女女傾起話好彩入到德貞時
女女話小學老師話女女個號碼唔靚
如果號碼靚就入莫慶堯

原文章由 wilsonmun 於 08-7-16 20:32 發表
我係由交通角度去衡量位置,你說的也是德貞新位置的優點。

我住o係左近都成4年
從未見過德貞學生做出百厭行為
校風真係唔錯

醒目開學勳章

唔該哂你地呀,放左係到唔見人回,以為無人知,都無看到你地回覆添,等我話比個妹聽先,
其實佢住係葵芳,但驚啲中學質數無以前咁好,先擇呢間咋

原來攪錯左係天主教聖瑪利亞堂中學先真呀,唔該你地又知唔知呢情況呢

[ 本文章最後由 jamieconnie 於 08-7-17 16:18 編輯 ]
[url=http://www.yahoo.com][img]

個號碼唔靚但命水靚咪得law---好彩個號碼唔靚

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-17 09:21 發表

我諗因為德貞係女子中學
女生入呢間就多位d
計起上黎240人架
仲要全部都係女生
如果號碼靚就入莫慶堯
...

冇天主教聖瑪利亞堂中學wo, 会唔会係嘉諾撤聖馬利?呢間係天主教ga. 在尖沙咀。

葵涌有好多出名又辦得好的學校,band 1 or band 2都好好,一定好過個d 靠搬校升band 的學校.

原文章由 jamieconnie 於 08-7-17 16:10 發表
唔該哂你地呀,放左係到唔見人回,以為無人知,都無看到你地回覆添,等我話比個妹聽先,
其實佢住係葵芳,但驚啲中學質數無以前咁好,先擇呢間咋

原來攪錯左係天主教聖瑪利亞堂中學先真呀,唔該你地又知唔知呢情況呢 ...

醒目開學勳章

間中學係長沙灣架,係搬呢3年到,

我都知我地細個時啲band1,2中學,但過左咁多年唔知重係唔係保持到唧

原文章由 wilsonmun 於 08-7-18 00:16 發表
冇天主教聖瑪利亞堂中學wo, 会唔会係嘉諾撤聖馬利?呢間係天主教ga. 在尖沙咀。

葵涌有好多出名又辦得好的學校,band 1 or band 2都好好,一定好過個d 靠搬校升band 的學校.

...
[url=http://www.yahoo.com][img]

樓主,咁你想知的咪就係你一開始所提的聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學law, 若係band 1, 2 ,千祈唔好揀,理由見前述.

原文章由 jamieconnie 於 08-7-18 10:21 發表
間中學係長沙灣架,係搬呢3年到,

我都知我地細個時啲band1,2中學,但過左咁多年唔知重係唔係保持到唧

我諗因為德貞係女子中學
女生入呢間就多位d
計起上黎240人架
仲要全部都係女生
如果號碼靚就入莫慶堯
...

因為德貞開六班,band 2女生放頭一二志願入讀的機會係好大。
德貞中六至中七仲要係開三班架!

你囡囡個老師真係令我
佢會唔會指左好多黑路俾學生行架?

佢同d同事仲有其他唔清楚的小學老師可能已指左好多黑路俾學生行, 唉!可悲啊!當年我仔個小學老師都話比我知聖瑪利亞堂係band 2, 好彩我以前住佢舊校附近, 知佢係band 3, 所以老師所說也不宜盡信。

德貞開六班, 聖瑪利亞堂好似係4班喎, 再加埋班渣渣小學老師散播錯誤訊息, 令呢間曾有殺校危機的學校竟然收到band 2生的level, 是聖瑪利亞堂之幸, 還是學生之不幸?希望 聖瑪利亞堂不要浪費班band 2生吧!

原文章由 virgokaren 於 08-7-19 02:00 發表

因為德貞開六班,band 2女生放頭一二志願入讀的機會係好大。
德貞中六至中七仲要係開三班架!

你囡囡個老師真係令我
佢會唔會指左好多黑路俾學生行架? ...

入到德貞才是真正好彩.

我諗因為德貞係女子中學
女生入呢間就多位d
計起上黎240人架
仲要全部都係女生
如果號碼靚就入莫慶堯
...

入不到聖瑪利亞堂,真的恭喜恭喜。

以前我讀書年代(很久很久以前),
德貞是比較不理想的學校,
同學派到都狂哭。

不過,近年不斷努力,德貞已經升到
band 2中,現在都是增值當中,
總比讀一間校風差 band 3學校好。

入到德貞,希望你小朋友努力加油。

原文章由 nywing 於 08-7-19 10:05 發表
入不到聖瑪利亞堂,真的恭喜恭喜。

以前我讀書年代(很久很久以前),
德貞是比較不理想的學校,
同學派到都狂哭。

不過,近年不斷努力,德貞已經升到
band 2中,現在都是增值當中,
總比讀一間校風差 band 3學校好。

入到德貞,希 ...

深水區d女學生個個都望向
上智、聖母玫瑰、德雅、仲有好幾間 band 1男女校。

但 band 2 成績讀德貞,可以接受啦!
有心讀好書,咪可以做雞頭囉!

係呢!如果:
德貞 vs 張明添 vs 唐乃勤,你地又點睇呢?

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-7-19 15:14 編輯 ]

原文章由 virgokaren 於 08-7-19 15:06 發表

係呢!如果:
德貞 vs 張明添 vs 唐乃勤,你地又點睇呢? ...

你都排左次序啦!

1. 德貞

2. 張明添 (以同區band 2相比,校風成績都很差的一間,
而且不斷向下)
3. 唐乃勤 (雖然和莊啟程結連,想攪翻好間學校,
但聽其言觀其行啦! 以同區band 3相比,
校風算比較好的一間。)

[ 本文章最後由 nywing 於 08-7-19 16:28 編輯 ]

呢個也是我的排法:1德貞 ,2張明添 ,3唐乃勤

参考教育局webdite,揾唔到張明添 報告,但揾剄唐乃勤,對學生增值表現評价比莫慶堯還好:http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_4749/es21-tongnk_cmi.pdf

張明添 唔太熟,但唐乃勤以前肯定唔好,現努力提升,能否成功仍待觀望,如是band 2,呢區建議選大雄與培道。

原文章由 virgokaren 於 08-7-19 15:06 發表

係呢!如果:
德貞 vs 張明添 vs 唐乃勤,你地又點睇呢? ...

請問滙基書院又如何?校風及成績怎樣?
‹ 上一主題|下一主題