用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學
樓主: jamieconnie
go

聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學 [複製鏈接]

港姐4號高海寧原來係聖馬利亞堂中學既學生,佢係上屆畢業

原文章由 virgokaren 於 08-7-19 02:00 發表

因為德貞開六班,band 2女生放頭一二志願入讀的機會係好大。
德貞中六至中七仲要係開三班架!

你囡囡個老師真係令我
佢會唔會指左好多黑路俾學生行架? ...

我女老師叫佢揀信義中學
係我幫佢揀
因住得近
我可以接送
以前細個讀書都知有家長接送同學
係無人搞
所以咪諗住呢一間近近地算囉
去到咁遠
怕,就算係好學校
放左學唱K我都唔知啦
所以咪揀間近囉

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-7-20 19:39 編輯 ]

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-20 19:32 發表
港姐4號高海寧原來係聖馬利亞堂中學既學生,佢係上屆畢業

學校會唔會因為佢而升左band?

中文姓名:高海寧
英文姓名:Samantha Ko
年齡:21
職業:學生
學歷:副學士課程
身高:5’8”
體重:116
身段:34” – 22” – 34”
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 jannielam 於 08-7-20 15:43 發表
請問滙基書院又如何?校風及成績怎樣?

看看這裡,不錯的學校,頗出名教職人員有愛心
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1617217&extra=page%3D3&page=1

原文章由 wilsonmun 於 08-7-20 13:39 發表
呢個也是我的排法:1德貞 ,2張明添 ,3唐乃勤

張明添 唔太熟,但唐乃勤以前肯定唔好,現努力提升,能否成功仍待觀望,如是band 2,呢區建議選大雄與培道。
...

姪女第一志願揀培道,可惜入唔到。
不過,入到又有d煩,因學校將搬返去九龍城。
大雄如果唔係彿教學校的話,我地會揀佢排第二。

咁協同呢?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

唔誡人在協同,但呢幾年子、姪仔女、仲有老死d仔女升中,都揾過資料,協同收band2尾至band3頭,会考成績比莫慶堯好d,學生look也ok.若是band2尾至band3頭,我会博香島,成績同校風好好多, band 3 中尾唔敢揀香島------会讀得較辛苦.

原文章由 virgokaren 於 08-7-20 22:57 發表

姪女第一志願揀培道,可惜入唔到。
不過,入到又有d煩,因學校將搬返去九龍城。
大雄如果唔係彿教學校的話,我地會揀佢排第二。

咁協同呢? ...

[ 本文章最後由 wilsonmun 於 08-7-22 08:16 編輯 ]

原文章由 wilsonmun 於 08-7-22 08:11 發表
唔誡人在協同,但呢幾年子、姪仔女、仲有老死d仔女升中,都揾過資料,協同收band2尾至band3頭,会考成績比莫慶堯好d,學生look也ok.若是band2尾至band3頭,我会博香島,成績同校風好好多, band 3 中尾唔敢揀香島------会讀得較辛 ...

培道入不到,九龍塘香島都不容易入到。
2間都是 BAND 2 頭。

[ 本文章最後由 nywing 於 08-7-22 10:30 編輯 ]

我個女都係入咗德貞, 係甲部第二志願, 第一志願培道入唔到...不過呢間我都好滿意
但係覺得D書費貴咗D....成3千幾蚊, 家長會個日又講到全部要買...都幾"甘"

原文章由 vl0318 於 08-7-23 00:54 發表
我個女都係入咗德貞, 係甲部第二志願, 第一志願培道入唔到...不過呢間我都好滿意
但係覺得D書費貴咗D....成3千幾蚊, 家長會個日又講到全部要買...都幾"甘" ...

家長會果日話全部要買咩?
我亞嫂將姪女買書呢個重責交左俾我,
又想我同佢買舊書,
我同佢買左少部份咋!

英文科係咪本本都要買?

我打算英文、數學、中史全部買新書。
其他閒科如美術、家政就搵舊書。
(因為我覺得呢d科根本不用教科書)

得唔得呢?

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-20 19:34 發表

我女老師叫佢揀信義中學

揀信義?
你原本係油尖旺區架?

我姪女原來都係油尖旺區,後來我地轉校網的。

有三個德貞學生家長係BK了!

個日家長會,有個家長問校長,係咪所有書都要買?咁校長就話寫得上書單都會教....

後來, 我機緣巧合下撞到一個升中二女生, 佢同我講只有一本story book冇用過, 其他都有用;

家政同美術我都買了二手書啦, 因我去買書時,工作人員同我講, 呢2科有二手書, 三五折, 問我睇唔睇下; 我見本書新到好似冇用過咁, 即係買咗, 慳得就慳啦, 其他都會買新書, 但就考慮緊唔買中文同英文字典.....而家都有字典機, 係咪有需要帶咁大本字典返學呢??

字典如果有咪唔駛買囉!

但,一本厚厚的牛津高階英漢雙解詞典,是中學生必備的,查字典學到好多字,好過用電子字典。

果d美術、家政書一般都用不著,所以都好新淨!

德貞

各位家長:

本人有以下經驗和大家分享德貞女子中學, 如果你的囡囡成績好就無問題, 成績差學校根本唔會理你生死!! 校長見你成績差, 有意無意間迫你退學, 不要俾佢地蒙蔽了雙眼, 小心小心!!

一間學校只理會成績好的, 差的掉埋一旁, 你可想像是什麼學校!!

^=^

原帖由 芷晞咪咪 於 08-8-27 16:19 發表
各位家長:

本人有以下經驗和大家分享德貞女子中學, 如果你的囡囡成績好就無問題, 成績差學校根本唔會理你生死!! 校長見你成績差, 有意無意間迫你退學, 不要俾佢地蒙蔽了雙眼, 小心小心!!

一間學校只理會成績好的,  ...

你係舊生定係有囡 囡係德貞讀?
不如我地開個新topic交流下!

請進入
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1667171&extra=page%3D1&frombbs=1

成績差的莫慶堯係更加唔理,成績好的都唔係個個理,睇下乜老師教,但好老師唔多!

原帖由 芷晞咪咪 於 08-8-27 16:19 發表
各位家長:

一間學校只理會成績好的,  ...

協同的學生應是band2頭, 功課壓力較大,band3的話會跟不上

原帖由 wilsonmun 於 08-7-22 08:11 發表
唔誡人在協同,但呢幾年子、姪仔女、仲有老死d仔女升中,都揾過資料,協同收band2尾至band3頭,会考成績比莫慶堯好d,學生look也ok.若是band2尾至band3頭,我会博香島,成績同校風好好多, band 3 中尾唔敢揀香島------会讀得較辛 ...
‹ 上一主題|下一主題