用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 7月份幼稚園唔洗交學費?
go

7月份幼稚園唔洗交學費? [複製鏈接]

想問你地小朋友讀緊個間幼稚園,7月份係唔係唔洗交學費?學校話學卷係分10個月比,所以只係交10個學費,我記得之前係交11個月架,唔通改左?
   0    0    0    0

超級版主

我個囡個間不嬲都係交10個月,年年7月都返差不多半個月,真係好著數。

原文章由 召藥師 於 08-7-12 22:39 發表
我個囡個間不嬲都係交10個月,年年7月都返差不多半個月,真係好著數。

妳仲好過我,我交足12個月,佢七月18結業,8月1x就開學啦。

大家要明白....幼稚園學費係全年計,10個月..11個月....甚至12個月都好.....只係數字遊戲 。學券資助都係全年10000蚊計,冇話每月資助你幾多!!!

其實,有D幼稚園用咗10個月收足你一年學費,咁你地返學日子更少。只不過錯覺認為7月、8月唔洗交學費....咁你放假咪冇聲出LAW...

又或者....攪D收費暑期活動,再賺你一筆。咁D家長又覺好合理....

總之,法例規定:幼稚園假期(全年計),不能多於90天。

[ 本文章最後由 Icy_babe 於 08-7-12 22:51 編輯 ]

超級版主

原文章由 Icy_babe 於 08-7-12 10:49 PM 發表
大家要明白....幼稚園學費係全年計,10個月..11個月....甚至12個月都好.....只係數字遊戲 。學券資助都係全年10000蚊計,冇話每月資助你幾多!!!

其實,有D幼稚園用咗10個月收足你一年學費,咁你地返學日子更少。只 ...

咁我覺得我個女個間真係算平,因為我個仔試過讀另外一間幼稚園,收12個月學費,計番貴過個女個間,而質素亦好麻麻。

其實校長講過,話每間幼稚園都會計條數比教統局去批校費,所批出的每個學生是全年計,咁校長話如果收12個月,我仔係7月尾放假,8月中開學,有點家長話出面人地收10個或11個月,佢地就番那些要返工的家長,同埋佢地全日班的人數係多過半日,佢話如果照10個收係問題,因為佢地係無問題,只不過係將政府所批那個錢碼係除番10個月。

原文章由 rat 於 08-7-13 21:50 發表
其實校長講過,話每間幼稚園都會計條數比教統局去批校費,所批出的每個學生是全年計,咁校長話如果收12個月,我仔係7月尾放假,8月中開學,有點家長話出面人地收10個或11個月,佢地就番那些要返工的家長,同埋佢地全日班的人數係多過 ...

其實我都明白收10, 11 或12個月學費只係數字遊戲啫, 不過間學校有冇認真教學就係關鍵.

我間學校收11個月學費, 7月就番到17號, 但7月基本上淨做溫習同學生評估, 閒時就睇下電視(正確係2班學生圍住部手提電腦mon), 所以交學費都交到心痛. 學校更會利用7月下旬搞暑期班, 當然另外收費啦!

我阿 女間幼稚園岩岩7月1號開始放 summer so ofcox 7月唔晒交學費 but8月15號已經開學 返半個月當1個月計 so交11個月架 1年
原文章由 Thomas1 於 08-7-14 10:44 發表

其實我都明白收10, 11 或12個月學費只係數字遊戲啫, 不過間學校有冇認真教學就係關鍵.

我間學校收11個月學費, 7月就番到17號, 但7月基本上淨做溫習同學生評估, 閒時就睇下電視(正確係2班學生圍住部手提電腦mon), ...
‹ 上一主題|下一主題