用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 27 之"去玩,去癲,放暑假咯 !” ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 27 之"去玩,去癲,放暑假咯 !” [複製鏈接]

我哋呢度個個都對大山有信心,只不過係格格想大山做精英中之精英

原文章由 2bzmummy 於 08-7-14 09:25 發表

長老

格格講左大山成績表既分數俾我聽,我就一定收貨同開心到合唔埋咀啦,格格真係苛刻架...........

原文章由 2bzmummy 於 08-7-14 09:51 發表

vivi

多謝關心

仲未搞掂,好似仲傳左俾 HB

尋日姐姐好好心機呀,特登煲左可樂煲薑我飲 ....

2b

仲咳 我教你嘅古方有冇用 另外川貝燉'荀殼魚'都止咳潤肺

原文章由 2bzmummy 於 08-7-14 09:53 發表

長老

佢地下晝十二點幾開場啦,不過打十番,最後果舖仲要打足兩圈先分到勝負 ..........

2b

我地摸'和'轉莊, 唔係真係打天光

原文章由 sorlo 於 08-7-14 09:57 發表

放暑假LU ~~~~

sorlo

今朝晨仔都問我點解仲要返學嘅, 唔係放暑假咩

原文章由 vivi_vivi 於 08-7-14 09:58 發表
我哋呢度個個都對大山有信心,只不過係格格想大山做精英中之精英

vivi

咁我0地幫唔到格格......無能為力改變佢思想

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-7-14 09:57 發表

2b

可能格格係班媽咪團內受到壓力呢 那天去神仔學校聽講座, 見到幾位由中一升中二的學生的媽咪gossip, 話邊幾個被'踢出精英班', 又呢又路 所以我一向獨善其身, 對佢0地望而卻 ...

長老

係咪我地無其他媽咪咁進取呢 ? 。。。。。

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-7-14 09:58 發表

2b

我有童真嘛 另外晨仔仲細, 我可以當親子活動

長老

我都好有童真架,不過呢幾隻青蛙仔我真係好睇唔順眼囉 .....

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-7-14 10:00 發表

2b

仲咳 我教你嘅古方有冇用 另外川貝燉'荀殼魚'都止咳潤肺

長老

我都仲食緊葯,最衰又唔係好大咳,不過前晚同 D 小學同學聚會,可能傾計太多,喉嚨好乾 ........

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-7-14 10:02 發表

2b

我地摸'和'轉莊, 唔係真係打天光

長老

咁 last 果舖冇得轉呀,要有人食出先收場 ..........

原文章由 2bzmummy 於 08-7-14 10:08 發表

長老

係咪我地無其他媽咪咁進取呢 ? 。。。。。

2b

umm........見人見智, 我自己就覺得道不同, 不相為謀....仲有好怕見到佢地的個種不曉怎形容的咀臉  雖然在職場上閱人無數, 但硬覺同佢地傾唔埋嘅

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-7-14 10:03 發表

sorlo

今朝晨仔都問我點解仲要返學嘅, 唔係放暑假咩

長老

晨仔係咪要交十二個月學費架 ? .....

原文章由 2bzmummy 於 08-7-14 10:10 發表

長老

我都好有童真架,不過呢幾隻青蛙仔我真係好睇唔順眼囉 .....

我兩位公子都睇咗啦

原文章由 2bzmummy 於 08-7-14 10:10 發表

長老

2b

最近閱一篇專欄, 分享一下:

為人父母, 你關心他所關心的, 他喜歡的東西不代表你也喜歡, 但起碼你要知道那是什麼, 明白那是什麼, 而不是以偏槪全地下一個結論 - 都是不好. Care what they care for!!!

共勉之

原文章由 2bzmummy 於 08-7-14 10:15 發表

長老

晨仔係咪要交十二個月學費架 ? .....

2b

係架......不過我覺直得, 因為只放6天working days (加埋sat & sun 都係10日), 對在職媽媽係好配合

而家仲有學卷呢   晨仔好proud 咁講自己升K2喇, 好叻叻

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-7-14 10:14 發表

2b

umm........見人見智, 我自己就覺得道不同, 不相為謀....仲有好怕見到佢地的個種不曉怎形容的咀臉  雖然在職場上閱人無數, 但硬覺同佢地傾唔埋嘅 ...

長老

我覺得佢地為自己面子同人競爭多 D 喎.....

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-7-14 10:18 發表

2b

為人父母, 你關心他所關心的, 他喜歡的東西不代表你也喜歡, 但起碼你要知道那是什麼, 明白那是什麼, 而不是以偏槪全地下一個結論 - 都是不好. Care what they care for!!!

共勉 ...

長老

您孖我定 我雖然唔係好喜歡呢幾隻青蛙,我都有問細 B 究竟內容講 D 乜,點解好睇,而佢最喜歡既係邊隻等等 .....

Annie,

多謝分享

"他喜歡的東西不代表你也喜歡, 但起碼你要知道那是什麼, 明白那是什麼" >>>> 絕對認同

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-7-14 10:18 發表

2b

共勉 ...

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-7-14 10:21 發表

2b

係架......不過我覺直得, 因為只放6天working days (加埋sat & sun 都係10日), 對在職媽媽係好配合

而家仲有學卷呢   晨仔好proud 咁講自己升K2喇, 好叻叻 ...

長老

都唔係值唔值得既問題,小朋友成日係屋企都會好悶既,俾佢地返學同其他小朋友有伴仲好啦 .....

原文章由 2bzmummy 於 08-7-14 10:27 發表

長老

我覺得佢地為自己面子同人競爭多 D 喎.....

2b

係職場上都會用競爭而攞面子係無可厚非, 但係為何要將自己子女為工具

原文章由 2bzmummy 於 08-7-14 10:33 發表

長老

都唔係值唔值得既問題,小朋友成日係屋企都會好悶既,俾佢地返學同其他小朋友有伴仲好啦 .....

2b

我講嘅係某些幼稚園, 佢地7月上旬就開始放暑假, 但8月下旬就開學, 變相收足12個月學費, 就有點兒取巧
‹ 上一主題|下一主題