用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇小朋友讀迦南幼稚園呢?
樓主: irenenghm
go

有冇小朋友讀迦南幼稚園呢? [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友讀迦南幼稚園呢?

Dear jjwong,
謝謝您的寶貴意見。但如果我仔仔還未識講說話,那怎樣interview呢?我現在很害怕佢會failed。担心死我啦﹗

祈德尊分校迦南家長please click:
迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

emilylin:
係呀,間間迦南D課程差唔多架!

Dear Uran,
唔駛咁擔心,老師會比較小朋友是大B 或是細B, 講唔講野是其次,最緊要是他要對老師有反應。如老師給他玩具,他會用手接或有反應,很多時候大多幼稚園面試都是這樣,因為語言發展相差一個月可能也很大分別,反而對人的回應,應該就算很年幼也應該有,這也反映到小朋友平日與人相處之反應及父母之教法,所以多鼓勵孩子有回應及不怕陌生反而更重要。 :

Dear emilylin,
迦南之課程一向較深,例如今天只是week 2,囡囡已派了abc大小楷之字卡,6張英文生字卡,三張詞語卡。幸好囡囡上年返了playgroup,習慣學習,故她也可應付現在的課程,她可把字卡完全唸給我聽。其實培養孩子學習興趣最重要,只要他有興趣,就算多艱難他也會主動去試。以前我教幼兒園時,都是著重引發小朋友對該事物的興趣,教起來也容易些。把知識溶入生活中,他便會很有興趣。如我會與囡囡鬥快讀出前面車牌,從而溫習緊數字與英文,孩子又開心你又教到他,一舉兩得!不過,我們做父母很多時真是會為孩子的學習而感壓力,共勉之!

各位好,

請問有冇黃埔迦南家長呀,我想了解多D,我是K2新生,請多多指教。謝謝

~散佈愛~ 在你所到之處不斷散佈愛......首先要從自己家開始。 把愛給孩子、妻子或丈夫、父母,然後及於鄰人.......... 讓每一個分享過你的愛的人都能在離開後感受到生命中有愛。 ---德蕾莎修女 ~SPREAD LOVE~ Spread love everywhere you go.......first of all in your own house. Give love to your childred, to your wife or husband, to a next door neighbour......let no one ever come to you without leaving better and happier. ---MOTHER TERESA

jjwong

多謝你的寶貴意見,可能剛剛開學冇耐,希望個囡慢慢習慣,係呢,我想請問個囡間學校有冇"布袋故事"活動架,如有你有冇參加??

請問有冇小朋友讀海濱迦南國際呢?
請問好唔好既呢?

你地小朋友讀既迦南幼稚園有冇童軍課外活動?
我見張簡介有迦南幼童軍?     

我想問下九龍塘的迦南和黃埔的迦南有嘜唔同呀??

我仔仔到2005年8月就剛剛2歲, 如要讀n1, 是否要今年報名呢???

多謝各位意見!!

Dear emilylin,
我囡囡參加"布袋故事", 因暑假期間我讓她參加了拼音、幼兒攀石同芭蕾舞,現在則集中芭蕾舞的學習,稍後讓好適應了k1,可能再會學拼音。

九龍塘迦南有畫班、cobby cobby dance with me,但唔覺有童軍 :wink:

我同仔仔報左九龍塘迦南2005年9月入讀 N1 呀∼∼
有無其他咪都幫仔仔�女女報左呀???
>>>>>????

Blythe_miki 寫道:
我同仔仔報左九龍塘迦南2005年9月入讀 N1 呀∼∼
有無其他咪都幫仔仔�女女報左呀???

我早2日都fax左form報名呀

我個仔都報左九龍塘迦南2005年9月入讀 N1 呀﹗下個月interview,您個仔幾時interview?
:wink:

Uran 寫道:
我個仔都報左九龍塘迦南2005年9月入讀 N1 呀﹗下個月interview,您個仔幾時interview?
:wink:

咁快    ,你幾時報名架????下個月你個囝幾大呀???我個囝下個月先19個月, 仲傻下傻下, 番薯咁(不過都識講好多野la )

我曾致電給學校,佢叫我於九月十日前寄回郵信封及出世紙copy去,但到而家我重未收到學校通知幾時去interview喎!請問你o地係幾時收到通知的?我應唔應該打一打電話去學校問呢?

我都未收到通知喎∼∼∼我係上個week,好似係 13/9 fax 去架..
Uran, 你o甘快到通知既???

>>>>>????

我冇download張申請表喎!我只係寄o左張出世紙copy同回郵信封去咋! :cry:

我都同個囝報咗2005年入學,
不過係K1,
10月9日In呀~!
‹ 上一主題|下一主題