用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 升小五的同學媽咪齊來傾下計
go

升小五的同學媽咪齊來傾下計 [複製鏈接]

各位媽咪,

你們好, 請問P.4的功課, 係唔係重多個P.3 ?
   0    0    0    0

P4 功課與P3差不多。
都不算多。

[
Hi, AaAma 媽咪 !

我女今年升小四, 看小四d書, 就有問題請教你的.

1. english - 為什麼沒有GP, ONLY HAVE WB, 同本Garmmer書(綠色的), 但裡面內容好深, 是否小四要讀晒! 你女女讀小四是不這樣?

2. 常識, 改了另一本, 叫"今日常識" 看似好淺過之前那本? 對嗎!

3. 請問考試中, 英文作文是幾多過字呀?
原文章由 AaAma 於 08-8-7 17:00 發表
P4 功課與P3差不多。
都不算多。

Hi clw_jun,

1. english - 為什麼沒有GP, (可能開學後才集體訂補充,大有能不再用GP)
Garmmer書(綠色的), 是中學用的練習,不用做晒,教幾多做幾多,有時在課堂上做。

2. 常識今年才轉書, 是淺咗d 。

3. 考試中, 英文作文是幾多過字,我無問過囡囡,但平時作文--- 中文約150字,英文約100字。

你囡囡D書有否留下,我在找小三中國語文課本(舊書)上學期第一冊。可否幫忙。謝謝!

no problem.

[好的, 我回家找找, 下次回覆你.quote]原文章由 AaAma 於 08-8-12 16:26 發表
Hi clw_jun,

1. english - 為什麼沒有GP, (可能開學後才集體訂補充,大有能不再用GP)
Garmmer書(綠色的), 是中學用的練習,不用做晒,教幾多做幾多,有時在課堂上做。

2. 常識今年才轉書, 是淺咗d 。

3. 考試中, 英文作 ... [/quote]

Hi AaAma,

我都想知因為小四唔駛考 TSA, 聽其他 d 媽咪講無左 TSA PAPER 做輕鬆好多, 究竟係唔係呢 ? thanks !!

Hi AaAma,

快d覆啦! 我地好緊張呀! 見到4年級d書, 說開始緊張起來....
係唔係唔洗做TSA呀! 日後, 有好事情要請教你......

Hi chatroom台長 / clw_jun,

[/quote:  我都想知因為小四唔駛考 TSA, 聽其他 d 媽咪講無左 TSA PAPER 做輕鬆好多, 究竟係唔係呢 ? thanks !!  ]

小四沒有考TSA , 但上年小四要做TSA 的英文練習,當然考試範圍包括已有知識(即要做便會考)。
TSA Paper 唔算深,都是一般課文範圍。

[/quote: 係唔係唔洗做TSA呀!  ]

TSA 唔深不用太緊張。  你緊張囡囡便租秧 。
放鬆心情學習更愉快。  交給老師吧!
反而你要注意成長的變化,小四開始膽大心細,
容易內外交影響。

呀! 先謝謝!你幫我找書。

中國語文

各位媽咪,

你好, 請問小四中國語文, 考試是否跟小三一樣只是考課文問題 (1-2條問題是老師叫她們抄的) , 我見我女上了幾堂, 後面個頁已經有幾條有關課文問題, 跟小三不樣?

Hi clw_jun,

你意思係問課文問答呀, 我女班主任話佢會上堂話比d 學生知, 邊d 先係要背既課文問答, 你叫亞女留心聽住, 預習果d 應該唔駛.

Thanks!

Thanks Chatroom 台長.

[]原帖由 chatroom台長 於 08-9-10 11:28 發表
Hi clw_jun,

你意思係問課文問答呀, 我女班主任話佢會上堂話比d 學生知, 邊d 先係要背既課文問答, 你叫亞女留心聽住, 預習果d 應該唔駛. [/quote]
‹ 上一主題|下一主題