用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 A luck to escape from a direct subsidy school
go

A luck to escape from a direct subsidy school [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

PLEASE唔好亂估, 港同成績表根本無conduct呢一樣野
原文章由 breefan 於 08-7-20 06:50 PM 發表
Did your son study in HKUAPS?

醒目開學勳章 王國長老

其實要搵答案好易的, 善用bk function, 按粒制就有clues了

chanpa,
好明白你既煩惱, 我都有個朋友e甥仔有阿氏保加, 今年升中派位, 佢父母擔心得不得了, 怕佢去左間新學校情緒又受困擾......好彩個媽咪"身經百戰", 最後主動去見新中學校長, 傾完放心多了
祝你小朋友有個愉快既新校園生活
原文章由 chanpa 於 08-7-20 09:15 PM 發表
My son does not study at HKUAPS.
多謝大家支持,大家的眼睛是雪亮的。

醒目開學勳章 王國長老

學琴有用嗎? 我細仔集中力非常差, 其實我覺得佢音樂感唔錯的, 家姐彈既歌佢可以唱返晒出黎(唔係兒歌, 係3級歌eg卡門果d), 我地玩, 教佢彈"登登登燉"(命運交響曲頭4個音, 雙手彈), 佢好快就識自己彈
可能個天係公平吧! 語言方面弱左, 就o係音樂方面補償返....
但我又怕琴老師頂佢唔順(而家我女個老師算後生+好脾氣), 以及我仔無心機坐定學基本功, 可否分享一下你仔仔初學既情形?

醒目開學勳章 王國長老

thanks indeed!
我女學琴我都無點迫佢的, 我同佢講, 總之pass到, 下次老師教新野就得了(次次repeat佢都悶啦.....)比賽考試, 等時機成熟至講啦(係, 練考試真係悶到喊)

原帖由 chanpa 於 08-11-10 11:57 PM 發表
My son learnt to play the piano at K.2.  In P.1, he passed grade two.  In fact, it is quite boring to play the examination songs and scales.  Sometimes, he does not like to play and plays in very fa ...
‹ 上一主題|下一主題