教育王國

標題: 08/09小一交流區 [打印本頁]

作者: yuiyui82    時間: 08-7-17 18:57     標題: 08/09小一交流區

開返過TOPIC先
點解好似冇咩人咁GE????
大家有冇參加暑期班???扲左書未??好似唔多覺有中文書咁GE??
作者: evatsedidi    時間: 08-7-18 23:35     標題: 08/09小一交流區

hello, 囡囡今年9月小一生, 真係無中文書, 係o米比少o左???
作者: BoBo2006    時間: 08-7-19 17:21     標題: 08/09小一交流區

Hello,大家好:

囝囝今年9月都是小一生,中文書要開學才派,請大家多多交流。
作者: evatsedidi    時間: 08-7-20 00:45     標題: 中文書

原文章由 BoBo2006 於 08-7-19 17:21 發表
Hello,大家好:

囝囝今年9月都是小一生,中文書要開學才派,請大家多多交流。

thx! 報料
作者: yuiyui82    時間: 08-7-22 09:46

校車叔叔有有打比你地??佢只打過一次黎就冇打過,就返小一班 點解好似冇咩通知咁........分左班未又未知..........學校好似咩都冇交代....................
作者: evatsedidi    時間: 08-7-24 00:32     標題: 校車叔叔

校車叔叔無打過o黎, 你有無join 學校暑期英文班.

[ 本文章最後由 evatsedidi 於 08-7-24 00:33 編輯 ]
作者: yuiyui82    時間: 08-7-24 09:36

原文章由 evatsedidi 於 08-7-24 00:32 發表
校車叔叔無打過o黎, 你有無join 學校暑期英文班.

有參加呀
作者: kee1778    時間: 08-7-25 02:19

Hi~
我小朋友都有參加小一適應班.
可能要8月底先可以知道邊一班.
你地有沒有擔心,小朋友上小學,我有小小.
希望可以多點交流.
作者: evatsedidi    時間: 08-7-26 23:00     標題: 今日收到學校信

今日收到學校信, 入o左1A班用普通話上堂
作者: yuiyui82    時間: 08-7-29 10:04

原文章由 evatsedidi 於 08-7-26 23:00 發表
今日收到學校信, 入o左1A班用普通話上堂

我入左1b班都係用普通話上堂
作者: BoBo2006    時間: 08-8-3 16:32

Hello,

我都收到信囝囝入了1A班是普通話教學,希望他能跟得上,另外我都有報小一預備班,講到擔心適應,我不知非常擔心,因他做事非常心散、依賴、自理能力又差和做事有慢,真是不知怎樣好和教他,現想請教各媽咪有什麼辦法,請多多指教和交流。
另外我想問知不知道學校廁所有沒有廁紙供應,如沒有我要為他準備,請報料,謝謝!
作者: kee1778    時間: 08-8-5 01:22

我兒子今日第一天上小一適應班,見佢都ok,明天我會要
佢放學坐校車回來,返學佢爸爸開車帶佢返學,回來坐校車,
今日行返來條路都好熱.這樣佢會舒服好多.
我兒子都話好.希望佢可以好快適應到學校生活.
作者: yuiyui82    時間: 08-8-5 09:31

原文章由 kee1778 於 08-8-5 01:22 發表
我兒子今日第一天上小一適應班,見佢都ok,明天我會要
佢放學坐校車回來,返學佢爸爸開車帶佢返學,回來坐校車,
今日行返來條路都好熱.這樣佢會舒服好多.
我兒子都話好.希望佢可以好快適應到學校生活. ...

我仔都返得好開心,仲要開哂d書包黎返,我仲諗住9月先比佢用架,點知今日已經開左
作者: kee1778    時間: 08-8-8 02:55     標題: 回覆 #1 yuiyui82 的文章

不要緊,佢返點開心,已經好了.
作者: kee1778    時間: 08-8-8 02:56     標題: 回覆 #1 yuiyui82 的文章

不要緊,佢返得開心,已經好了.
作者: yuiyui82    時間: 08-9-1 21:19

究竟聽日駛唔駛帶書??
作者: 已刪除用戶    時間: 08-9-2 10:02

Hi, 大家好, 我仔仔係1D班嫁, 希望以後大家可以多
啲交流啦! 明天記得穿運動服呀!
作者: yuiyui82    時間: 08-9-2 21:15

大家諗住報咩活動
作者: 已刪除用戶    時間: 08-9-2 23:25

諗住報武術同敲擊.
作者: 已刪除用戶    時間: 08-9-3 10:38

琴日要將全部書帶返學校, 我朝早咩返去學校時
都覺得想死, 點知早會時見佢哋要咩住書包企喺
度, 唔明點解老師咁唔體諒學生!
到12點鐘學校打來話我個仔訓練集隊時突然暈
咗, 去到醫療室個職員話我知集隊練咗45分鐘,
亞仔話喺操場企咗好耐, 可能又熱又焗掛, 好彩
冇跌親囉!
作者: yuiyui82    時間: 08-9-3 14:02

原帖由 queeniengyy 於 08-9-3 10:38 發表
琴日要將全部書帶返學校, 我朝早咩返去學校時
都覺得想死, 點知早會時見佢哋要咩住書包企喺
度, 唔明點解老師咁唔體諒學生!
到12點鐘學校打來話我個仔訓練集隊時突然暈
咗, 去到醫療室個職員話我知集隊練咗45分鐘,
...

唔係呀!!我都有聽我仔講有集隊,佢話1.2.3年級係hall到,4.5.6年級係操場!
今日開始有功課做,仲想同佢一起做,點知佢話係學校做哂
作者: yuiyui82    時間: 08-9-3 14:04

原帖由 queeniengyy 於 08-9-2 23:25 發表
諗住報武術同敲擊.

我報左table tennis
作者: 已刪除用戶    時間: 08-9-3 15:53

唔係朝早集隊果時暈咗, 係大約11點一年班再去操
場訓練集隊果時.
作者: kee1778    時間: 08-9-4 01:10

原帖由 queeniengyy 於 08-9-2 10:02 發表
Hi, 大家好, 我仔仔係1D班嫁, 希望以後大家可以多
啲交流啦! 明天記得穿運動服呀!

Hi~
你好呀,我仔都是讀1D班.
作者: 已刪除用戶    時間: 08-9-4 09:24

kee1778,

Hi, 你好呀! 終於有1D家長喇! 1-3年班琴日開始早會
唔駛咩書包喇, 不過4-6年班都要呀!
作者: yuiyui82    時間: 08-9-4 09:30

好似冇咩1b班咁ge...........
究竟英文堂係帶咩書??我同佢帶左longman個本,佢話唔係,反而係帶哂其他d英文!!
我想問下你地d班中文個本係咩書??,我b班個本係快樂學語文
作者: gabriela0407    時間: 08-9-5 00:57

各位好,

我的是1C班, 以後多多指教
作者: kee1778    時間: 08-9-5 01:14

1d班都是快樂學語文,我仔前日要張所有書帶了
返去學校,有一部份書放在學校裡,普通話都是前
日帶返來,佢老師話要放在學校.
作者: saui    時間: 08-9-11 09:26

Hi yuiyui82,

我仔仔都係讀1b班, 多多指教呀!
你會唔會每朝湊小朋友返學呀? 如果係的話, 大家可以見吓傾吓呀

原帖由 yuiyui82 於 08-9-4 09:30 發表
好似冇咩1b班咁ge...........
究竟英文堂係帶咩書??我同佢帶左longman個本,佢話唔係,反而係帶哂其他d英文!!
我想問下你地d班中文個本係咩書??,我b班個本係快樂學語文 ...

作者: yuiyui82    時間: 08-9-12 09:25

原帖由 saui 於 08-9-11 09:26 發表
Hi yuiyui82,

我仔仔都係讀1b班, 多多指教呀!
你會唔會每朝湊小朋友返學呀? 如果係的話, 大家可以見吓傾吓呀

我日日都自己湊佢返學,聽完個早會先走!!今朝個早會講左好耐~~~~
作者: 已刪除用戶    時間: 08-9-12 10:51

你哋有冇參加義工呀? 我參加咗午膳義工呀!
作者: yuiyui82    時間: 08-9-12 14:09

原帖由 queeniengyy 於 08-9-12 10:51 發表
你哋有冇參加義工呀? 我參加咗午膳義工呀!

冇,因為要返工,又話今日派餐具同餐墊,點解只得餐具??
作者: saui    時間: 08-9-12 14:13

係呀, 我今日送完就同老公走咗, 完全冇聽到講咗D咩喎.
請問今日主要講咩? 重唔重要嫁?

你小朋友叫咩名呀, 睇吓我個仔識唔識佢, 做個好朋友呀

原帖由 yuiyui82 於 08-9-12 09:25 發表

我日日都自己湊佢返學,聽完個早會先走!!今朝個早會講左好耐~~~~

作者: 已刪除用戶    時間: 08-9-12 19:49

餐墊放喺學校.
作者: yuiyui82    時間: 08-9-16 10:07

原帖由 saui 於 08-9-12 14:13 發表
係呀, 我今日送完就同老公走咗, 完全冇聽到講咗D咩喎.
請問今日主要講咩? 重唔重要嫁?

你小朋友叫咩名呀, 睇吓我個仔識唔識佢, 做個好朋友呀

...

我仔係1b班譚暐翰,你仔呢??
今日唔駛早會,諗住偷偷地上去課室,點知上到2f就比人趕走左

作者: saui    時間: 08-9-18 11:26

我仔仔叫黃樂希, 我未聽過仔仔提過你仔仔個名, 可能佢哋係唔同組別, 所以未有機會傾計啦!

你仔仔讀得開心嗎? 我覺得一到WEEKEND功課就好似排山倒海咁; 而且今日就要中默第一課課文+詞語+單韻母, 對一個剛升小一學生嚟講, 實在太HEAVY了.

有時間係學校相認及交換心得呀.

原帖由 yuiyui82 於 08-9-16 10:07 發表

我仔係1b班譚暐翰,你仔呢??
今日唔駛早會,諗住偷偷地上去課室,點知上到2f就比人趕走左

作者: yuiyui82    時間: 08-9-18 21:04

原帖由 saui 於 08-9-18 11:26 發表
我仔仔叫黃樂希, 我未聽過仔仔提過你仔仔個名, 可能佢哋係唔同組別, 所以未有機會傾計啦!

你仔仔讀得開心嗎? 我覺得一到WEEKEND功課就好似排山倒海咁; 而且今日就要中默第一課課文+詞語+單韻母, 對一個剛升小一學生 ...

我問左我仔,佢話識你仔,不過佢係第2組,
我仔都好鍾意返學!D功課佢都OK啦,我又唔係真係覺得好多,咁你有冇同佢溫默書呀?我反而覺得中文難過英文,我每日都會陪佢上埋早會!

作者: ykchoi121    時間: 08-9-18 22:30

Hello, 我是1C班的家長, 大家好.
我小朋友已分別默了中文及英文, 中文比英交深很多呢!
希望大家來這裡多點分享呀!
作者: kee1778    時間: 08-9-19 00:20

Hello!
有做義工媽咪可不可以分享,對飯餐意見,
我要照顧細仔,所以,不可以參加.
謝謝!
作者: yuiyui82    時間: 08-9-19 09:48

原帖由 ykchoi121 於 08-9-18 22:30 發表
Hello, 我是1C班的家長, 大家好.
我小朋友已分別默了中文及英文, 中文比英交深很多呢!
希望大家來這裡多點分享呀!

唉~~中文仲要用普通話同佢默.....我d普通話就........唔得啦 往後都唔知點算,d課文就梗深....
作者: saui    時間: 08-9-19 10:22

我仔仔話認得你仔仔, 仲話你仔仔坐係芷柔隔離, 對嗎?
可能佢幼稚園時少功課, 所以一下子要做咁多有d唔習慣啦! 我一定會陪佢溫黙書, 因為中文個範圍咁大, 寫少次都怕佢唔記得嘛. 我都有陪佢上早會, 聽埋咪返工囉.

原帖由 yuiyui82 於 08-9-18 21:04 發表

我問左我仔,佢話識你仔,不過佢係第2組,
我仔都好鍾意返學!D功課佢都OK啦,我又唔係真係覺得好多,咁你有冇同佢溫默書呀?我反而覺得中文難過英文,我每日都會陪佢上埋早會! ...

作者: saui    時間: 08-9-19 10:29

我唔係義工媽咪, 但我對呢間午餐供應商真係好唔滿意囉. 第一餐, 仔仔話D食物凍既, 出晒"倒汗水", 佢有同學食雞脾飯, D飯好乾, 而且完全冇汁. 我係大人, 聽到都唔想食啦, 更何況係小朋友. 之後幾餐, 仔仔都話只係微暖, 所以我下個月一定唔會再訂, 寧願叫工人送去學校.

原帖由 kee1778 於 08-9-19 00:20 發表
Hello!
謝謝!

作者: BoBo2006    時間: 08-9-20 12:08

Hello,
有無1A班的家長, 我的囝囝都說D食物好難吃
冇汁, 都無辦法,我要返工.
我仔仔幼稚園時都是少功課, 所以一下子要做咁多, .有d唔習慣啦!
作者: taneytong28    時間: 08-9-20 13:59

原帖由 kee1778 於 08-9-19 00:20 發表
Hello!
謝謝!

Hi, 我是小三之家長
開平今年9月開始轉用美心午飯供應商,我也不明為何要轉?我的小孩告訴我,飯盒不環保及同學們話不好食

以前小一及小二用帆船供應商,有4種款式選揀,有健康餐,及大食餐選的,全用環保膠飯盒,有飯盒蓋包著整個飯盒,很O.K.

現今年9月,飯盒祇得保鮮紙在上面包著整個飯盒,到冬天,不咁想像如何保温,保鮮紙上有印,寫着A,B.C,我真驚保鮮紙咁薄爛了,D細菌在飯內滋生,怎算
我很想問学校可不可以用翻帆船供應商,因遲少少,我都想訂飯,現正猶豫
作者: Kittymummy    時間: 08-9-20 22:02

Hello 各位,

我好耐都無入黎呀! 你地講開果間原美.......唉 !!!
我kitty strongly complain, 呢間野連老師都話好唔環保, 次次用即棄盒, 面頭塊膠又撕唔開. d 野又唔好食, 唔熱, 仲有係勁少菜. 我都唔知點解要轉供應商, 原美仲要比舊年果間貴. 我諗下星期都要打電話去學校了解下先 !

另外, 你地講開中文科比較深. 我kitty 依家3年級. 佢一年級時我簡直好頭痛, 4科入面又係中文比較弱, 其次係常識. 一年級中文科4分paper (GE, writing, listening & oral) 都只係緊緊合格. 而常識又係好多中文字要寫, 所以.....直到2年級下學期d 中文比較好返d, 唯有再努力d啦 ! 目前3年級d 中文生字唔係深, 可能d 細路已經有一定認字能力.

原帖由 taneytong28 於 08-9-20 13:59 發表

Hi, 我是小三之家長
開平今年9月開始轉用美心午飯供應商,我也不明為何要轉?我的小孩告訴我,飯盒不環保及同學們話不好食

以前小一及小二用帆船供應商,有4種款式選揀,有健康餐,及大食餐選的,全用環保膠飯盒,有飯盒蓋包著整 ...

作者: yuiyui82    時間: 08-9-21 22:03

原帖由 saui 於 08-9-19 10:22 發表
我仔仔話認得你仔仔, 仲話你仔仔坐係芷柔隔離, 對嗎?
可能佢幼稚園時少功課, 所以一下子要做咁多有d唔習慣啦! 我一定會陪佢溫黙書, 因為中文個範圍咁大, 寫少次都怕佢唔記得嘛. 我都有陪佢上早會, 聽埋咪返工囉.

...

咁我地應該都可以相應
作者: saui    時間: 08-9-22 09:02

作為消費者, 我哋可以要求學校轉換供應商嗎? 如果可以的話, 我哋可以收集簽名俾校長呀!

原帖由 taneytong28 於 08-9-20 13:59 發表

Hi, 我是小三之家長

以前小一及小二用帆船供應商,有4種款式選揀,有健康餐,及大食餐選的,全用環保膠飯盒,有飯盒蓋包著整 ...

作者: saui    時間: 08-9-22 09:04

總有機會既, 等我先認吓你仔仔個樣先呀 ...

原帖由 yuiyui82 於 08-9-21 22:03 發表

咁我地應該都可以相應

作者: 嵐嵐mimi    時間: 08-9-22 10:32

大家好, 我個囡會係今年擇小學, 我13號個曰有去開放日, 感覺上呢間學校都幾好, 不過d 老師好似幾後生, 唔知你地d小朋友係呢間學校讀書開唔開心, 會唔會有太多功課同壓力, 我依家係度諗緊考呢間定荔天, 不過我得15分咋.....
作者: 已刪除用戶    時間: 08-9-22 11:43

關於午餐方面, 我派嗰時攞上手都覺得幾熱吓, 應該唔會凍喎! 我見過最乾係雞肶餐, 其
餘通常係一邊汁連餸, 另一邊係飯或粉, 應該
唔會乾, 我覺得係塊膠紙好難撕開, 所以通常
都係義工幫手! 至於味道方面, 因為未食過帆船, 所以無從比較!
作者: saui    時間: 08-9-22 11:59

9月16日第一餐, 我仔仔用"凍"去形容個飯盒, 之後幾日就話只得少少暖, 會唔會派去唔同班別就有唔同既暖熱情況呢? 同時因為D飯或PASTA擺得太耐開始變硬, 就算食既時候再俾番D汁去撈都唔會變番軟嫁嘛, 係咪!

原帖由 queeniengyy 於 08-9-22 11:43 發表
關於午餐方面, 我派嗰時攞上手都覺得幾熱吓, 應該唔會凍喎! 我見過最乾係雞肶餐, 其
餘通常係一邊汁連餸, 另一邊係飯或粉, 應該
唔會乾, 我覺得係塊膠紙好難撕開, 所以通常
都係義工幫手! 至於味道方面, 因為未食過 ...

作者: evatsedidi    時間: 08-9-23 00:19     標題: 有無媽o米比小朋友放學後去幸福商場補習.

有無媽o米比小朋友放學後去幸福商場補習.
作者: kee1778    時間: 08-9-24 01:02

Hi 各位媽咪~
如在飯盒上有問題真是要同學校傾傾,
食物是食在肚裡,有問題一定要同學校傾,
(好像,近期奶粉有問題一樣),如有問題一定要
同學校傾,我都會同學校傾一傾.需言,我是小一生
但是一有問題一定要早點傾傾.
如有多點家長同學校講會好一點.
作者: Kittymummy    時間: 08-9-25 15:05

等我又再問下kitty 呢排d 飯盒有無改善先 !!!

原帖由 kee1778 於 08-9-24 01:02 發表
Hi 各位媽咪~
如在飯盒上有問題真是要同學校傾傾,
食物是食在肚裡,有問題一定要同學校傾,
(好像,近期奶粉有問題一樣),如有問題一定要
同學校傾,我都會同學校傾一傾.需言,我是小一生
但是一有問題一定要早點傾傾.
如 ...

作者: taneytong28    時間: 08-9-25 20:07

原帖由 嵐嵐mimi 於 08-9-22 10:32 發表
大家好, 我個囡會係今年擇小學, 我13號個曰有去開放日, 感覺上呢間學校都幾好, 不過d 老師好似幾後生, 唔知你地d小朋友係呢間學校讀書開唔開心, 會唔會有太多功課同壓力, 我依家係度諗緊考呢間定荔天, 不過我得15分 ...

荔天及開平
我都覺得很O.K.
尤其今年荔天派位都好好
開平都派位O.K.好似比去年差了數个百份比,可能數年前招收4年級加開班,並不是由小一原升小六
荔天有精英班,谷得比較勁,開平無精英班,比較平均,容易在小三及小四發力都可以
詳情你可問学校,作比較,開平職員會詳細答覆,當年我也問過
老師年青比較好,起碼有魄力,容易適應教育局的時時變化的政策
揀学校都要视乎小朋友性格,40網小学,大家質素都很平均,你可返学時,及放学時看一看,各小朋友的行為及面部表情
希望能解答你的問題
作者: yuiyui82    時間: 08-9-26 09:40

大家d小朋友識應左未??
每星期2次默書緊唔緊張??
有冇比錢小朋友返學?
我仔默書100分我會比1個$5佢返學,點知佢個個星期都可以拎2個$5(暫時),佢仲張一個$5分幾日用,又試過用剩左自己放落錢箱!
我覺得咁樣都幾好,又可以當比d鼓勵佢,又可以訓練佢畸用錢,不過佢d數口精左好多=.=
作者: saui    時間: 08-9-26 10:06     標題: 回覆 # 的文章

我仔仔都幾識應, 開心上學就係我既希望, 成績都係次要. 對於默書, 似乎父母緊張過小朋友囉 ... 我自己都係 . 我冇俾錢佢帶返學校, 因為每日都有準備水及食物於小息時食. 以我個人認為, 用錢作獎勵唔係太好, 因為咁細既小朋友冇咩理財意識, 亦怕養成用錢才有推動力讀書既概念; 同時, 用功讀書係佢哋作為學生既份內事, 成績好與壞都要自己承担, 父母只係輔助角色.
作者: 已刪除用戶    時間: 08-9-26 11:05

完全同意saui所說的, 默書100分我會奬佢
玩一次電腦, 都係玩番學校教緊嘅小畫家.
作者: yuiyui82    時間: 08-9-26 13:31

前2日有張回條,話中英數評估,要交3百幾蚊究竟係咩黎?
作者: saui    時間: 08-9-26 14:18

我打過電話去問, 呢間係私人機構, 每日提供30題題目(包括中英數), 小朋友要每日上網答晒呢D題目就算完成當日課題. 聽完之後, 我覺得呢D網上練習, 坊間多的是, 根本唔需要用呢個價錢去買; 而且我完全冇見過任何SAMPLE就要俾全年既錢, 太冒險了.

請問高年級既家長, 呢間機構係咪一向都有為開平提供網上練習呢? 定還是係第一次呢? 我唔清楚開平係咪好了解呢間機構既背景及服務質素是否良好, 否則, 好多不知情既家長以為是開平小學額外提供課程, 到時俾咗錢但貨不對辦, 開平又唔肯負責, 咁家長咪損失好大囉!

原帖由 yuiyui82 於 08-9-26 13:31 發表
前2日有張回條,話中英數評估,要交3百幾蚊究竟係咩黎?

作者: Kittymummy    時間: 08-9-26 16:01

之前兩年都有d 私人機構sell 呢d 教才, 不過我從來都無買過, 今年亦唔打算買. 因為10月左右學校會比user id 同password 係做"中文每日一篇" 同eng ....etc. 係唔駛$$$.

原帖由 saui 於 08-9-26 14:18 發表
我打過電話去問, 呢間係私人機構, 每日提供30題題目(包括中英數), 小朋友要每日上網答晒呢D題目就算完成當日課題. 聽完之後, 我覺得呢D網上練習, 坊間多的是, 根本唔需要用呢個價錢去買; 而且我完全冇見過任何SAMPLE ...

作者: BoBo2006    時間: 08-9-27 10:32     標題: 回覆 # 的文章

如果早知,我一定不會報名,我都以為是學校辦才報名,不過算了.
作者: yuiyui82    時間: 08-9-29 09:49

原帖由 BoBo2006 於 08-9-27 10:32 發表
如果早知,我一定不會報名,我都以為是學校辦才報名,不過算了.

0個張回條又冇寫清楚係咪學校攪又冇寫話要上綱做練習,我以為係學校到做 .............我都報左!!!!!
作者: BoBo2006    時間: 08-10-2 15:23

我想問有無人參加親子賣旗
作者: saui    時間: 08-10-3 11:24

我有報呀, 但唔知到時會唔會太多人報名而唔使去呢?
作者: yuiyui82    時間: 08-10-3 21:57

我想問下1B班中文默書第9課默咩?
我仔冇返成個星期學..............
作者: evatsedidi    時間: 08-10-5 12:54     標題: 回覆 # 的文章

電腦堂老師致電仲報唔報,可以退款. 我已經收回錢, 值得一讚老師係o向假期致電給我的, 放假仲要做學校工作!
作者: saui    時間: 08-10-6 17:06

其實係未教既, 只係俾定個範圍, 等家長可以係屋企幫仔女溫習啫.

你小朋友咩事冇返學一星期呀, 病呀, 定係請事假呀?

原帖由 yuiyui82 於 08-10-3 21:57 發表
我想問下1B班中文默書第9課默咩?
我仔冇返成個星期學..............

作者: saui    時間: 08-10-6 17:08

我都聽到家長話有電話RE-CONFIRM係咪報名, 同時可以決定唔報就可以攞番錢, 真係抵讚.

原帖由 evatsedidi 於 08-10-5 12:54 發表
電腦堂老師致電仲報唔報,可以退款. 我已經收回錢, 值得一讚老師係o向假期致電給我的, 放假仲要做學校工作!

作者: kee1778    時間: 08-10-7 02:04

我都有聽到這位老師打電話來講解,已經收返錢了,
真直得一贊.
作者: yuiyui82    時間: 08-10-7 08:36

原帖由 saui 於 08-10-6 17:06 發表
其實係未教既, 只係俾定個範圍, 等家長可以係屋企幫仔女溫習啫.

你小朋友咩事冇返學一星期呀, 病呀, 定係請事假呀?

佢病左
作者: evatsedidi    時間: 08-10-9 00:25

原帖由 yuiyui82 於 08-10-7 08:36 發表

佢病左

有無看網上手冊, 會有mark做什麼功課, 溫邊課書.
打開平網址睇
作者: yuiyui82    時間: 08-10-10 14:00

原帖由 evatsedidi 於 08-10-9 00:25 發表

有無看網上手冊, 會有mark做什麼功課, 溫邊課書.
打開平網址睇

我有睇過,不過我想知第9課咁多係咪默哂or默生字
點解今次默2課咁多....阿仔話今星期冇默到,下星期先默返,係唔係??
作者: saui    時間: 08-10-10 16:25

今個星期四真係冇中默, 但唔知點解, 所以下星期四要一次過默兩課咁多, 仔仔真係有D吃力囉.

從以往幾次默書嚟睇, 範圍就係一課, 但真正要默既, 多數都只會係一小段及一些生字。只要溫晒全課幾次, 應該都可以應付到既。

原帖由 yuiyui82 於 08-10-10 14:00 發表

我有睇過,不過我想知第9課咁多係咪默哂or默生字
點解今次默2課咁多....阿仔話今星期冇默到,下星期先默返,係唔係??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5