用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

教師流失率? [複製鏈接]

請問此校的教師梳失率大約每年多少% 呢?

全校總共有多少老師呢?

為何好似所有直資學校都要面對很高的教師流失率呢?

我見很多津校OVER 50% 的教師都在學校OVER 10 YEARS, 為何直資的老師又會成日轉工呢?

其實直資老師所享有的福利和薪酬是否都比津校的小呢? 而工作量又比津校的多, 所以老師都prefer 教津校呢?
   0    0    0    0

王國長老

沒有聽聞優才教師流失率高,今年有一位教師要走都是因為要湊仔仔.

冇錯, 直資學校既老師流失率, 會比津校高。

就人工及福利黎講, 直資同津校基本上係差唔多既; 但係直資對老師既要求比較高, 家長既要求就更高 ( 因為要交學費嘛 ); 所以直資學校老師面對既压力會比較高。

津校比較似大窩飯,  學校要求低一D,  家長既要求就要低 (  因為係派位,  冇得揀 ) 。

優才老師流失率, 响直資學校中, 算係低; 舊年大约有4、5個老師走 ( 全校约 50 名老師 ); 而教左超過5、6年既老師, 應該超過一半 ( 優才創校先得 11 年 ); 而家既校長同副校長, 都係創校元老, 服务優才超過 10 年。

優才對老師係有考核既, 唔掂果D, 係要走人既; 舊年就有1個响加拿大請番黎既英文老師, 學校發覺貨不對辦, 黎左 3 個月, 就要番老家啦。

响津校, 好彩既話, 會有好老師; 但係教得唔好既, 照樣响度教到退休既,   個個月出糧既, 大有人在。

有時老師流失率太低, 未必係好事。

原文章由 rabbitpiggy 於 08-7-21 12:25 發表
請問此校的教師梳失率大約每年多少% 呢?

全校總共有多少老師呢?

為何好似所有直資學校都要面對很高的教師流失率呢?

我見很多津校OVER 50% 的教師都在學校OVER 10 YEARS, 為何直資的老師又會成日轉工呢?

其實直資 ...

仲有一點優才做得好好既, 就係留得往 D 外籍 NET 老師, 好幾個 NET 都教左 3、4 年, 個 NET English Panel 更加响度 5、6 年嘍。

外邊學校果 D NET, 眞係好似走馬燈咁  -  成日係咁轉 。

多謝各位回覆

我好認同你地既講法.
我都聽聞有o的學校一年換兩次班主任.
‹ 上一主題|下一主題