用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最佳中學排行榜 2005 - 2007
樓主: Mercy
go

最佳中學排行榜 2005 - 2007 [複製鏈接]

以往幾年, 我係唔同既網址(當然係講中學排名榜), 都發現鄧顯既成績, 唔係第一, 都係頭三位, 雖然呢類網址資料可能唔係100%準確, 但係都有參考價值既

鄧顯紀念中學的成績(依會考最佳六科分數排列指數)是全港之冠?! 難以置信!!!       ""On average, each student gained 1.47A, 2.02B and 2.28C. On average, each student gained one distinction and four credits. ""
DBS And SPCC 就唔太清楚,以下是DGS 07 & 08 hkcee 的成積!
06-07 HKCEE 144 girls 419A's & 1080 credits, average 2.9A's & 7.5 credits
07-08 HKCEE 142 girls 298A's & 994 credits, average 2.1A's &
7 credits.

不變的定律,當有佐'名'就學人講'包裝',包裝得越靚就越多不知就裡的盲目追求者。DGS當年係為照顧窮人而辦學、La SAlle係比好多人口中的"阿差"讀、、、而家DGS窮人免問,La Salle、、、等部份學校,只想收'好學生'---係果d家長係出面作嫁衣然後交比學校打個"出廠印",補習費仲貴過讀直資、私校,學業考第尾都唔緊要,轉行音樂、體育,只要保住個"印"。

窮人就只好為了追求這些未來日子,唯有走以前人地走過的路---學生努力苦幹,老師教好'學生'!平均成績點會唔好!

[ 本文章最後由 mamimummy 於 08-7-23 15:58 編輯 ]

對! 名校都係楝d叻同好學生來教,果d學生跟本就唔駛教!

原文章由 mamimummy 於 08-7-23 14:08 發表
不變的定律,當有佐'名'就學人講'包裝',包裝得越靚就越多不知就裡的盲目追求者。DGS當年係為照顧窮人而辦學、La SAlle係比好多人口中的"阿差"讀、、、而家DGS窮人免問,La Salle、、、等部份學校,只想收'好學生'---係果d家 ...

原文章由 smartestmama 於 08-7-22 18:00 發表
我認為這排行榜不可靠---香港道教聯合會鄧顯紀念中學的成績(依會考最佳六科分數排列指數)是全港之冠?! 難以置信!!!

吾出奇, Tang Hin是一間很勁的中學

果d學生跟本就唔駛教!no!no!no!應該係果d學生跟本就唔駛"學校自己去"教! 係果d專補xxx教  

原文章由 88muimui 於 08-7-23 14:41 發表
對! 名校都係楝d叻同好學生來教,果d學生跟本就唔駛教!

原文章由 mamimummy 於 08-7-23 15:55 發表
果d學生跟本就唔駛教!no!no!no!應該係果d學生跟本就唔駛"學校自己去"教! 係果d專補xxx教  

咁又唔係喇!始終大抽獎佔了鄧顯的中一收生的70%,而且全留給北區本區小六生,北區小六生的平均學業水準比起香港島或九龍熱門區域的小六生還是有一段差距,我相信鄧顯真係要教導有方,而唔係等學生自動波。佢哋每星期都要測驗,唔係好多北區Band 1 生想入鄧顯讀,除咗谷得辛苦之外,未來六年都無乜機會玩喇!

回覆 #1 Mercy 的文章

這類所謂報告難以考究。當中的數據與明報所做的亦有出入。以葵青荃灣為例,李兆基及何傳耀排在林護及荃官之上,真的有點兒戲。

我講果d名校唔係這類,係有得揀學生果種。

原文章由 ricetaster 於 08-7-23 16:33 發表

咁又唔係喇!始終大抽獎佔了鄧顯的中一收生的70%,而且全留給北區本區小六生,北區小六生的平均學業水準比起香港島或九龍熱門區域的小六生還是有一段差距,我相信鄧顯真係要教導有方,而唔係等學生自動波。佢哋每星期都要測 ...

原文章由 ricetaster 於 08-7-23 16:33 發表

咁又唔係喇!始終大抽獎佔了鄧顯的中一收生的70%,而且全留給北區本區小六生,北區小六生的平均學業水準比起香港島或九龍熱門區域的小六生還是有一段差距,我相信鄧顯真係要教導有方,而唔係等學生自動波。佢哋每星期都要測 ...

唔係教導有方,係谷得有方。

看完得啖笑,恆商是2006年最佳中學排26

你係咪唔會左我既意思 ?!

我就是欣賞這類學校的老師、學生自己爭氣、共同努力喎 。而且大抽獎個70%都是Band 1 生喎。肯自動波+教導有方點會冇成果

所以咪話好多係"慕名而來"的支持者lor。連係黑係白都未知,e.g.有d家長連英華小學有"幾"多年歷史都未知就講"往績"

原文章由 大家樂 於 08-7-23 17:13 發表
看完得啖笑,恆商是2006年最佳中學排26

有乜好拗?
呢d排行榜只係拎十零個願意透露成績或補習社提供資料作為排名依歸...因為唔會有學校願意拎哂所有學生d成績出嚟俾人指指點點...所以世上永遠唔會有比較可信之排名榜!

正如有人拎最近幾百期六合彩開彩結果去推測下期必中號碼 ,一樣蹝氣!六合彩唔係冇得推測,假如你可俾最近“幾百萬”次結果我~我一定幫你計到!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 櫺囹桼 於 08-7-23 21:56 發表
有乜好拗?
呢d排行榜只係拎十零個願意透露成績或補習社提供資料作為排名依歸...因為唔會有學校願意拎哂所有學生d成績出嚟俾人指指點點...所以世上永遠唔會有比較可信之排名榜!

正如有人拎最近幾百期六合彩開彩結果去 ...

我只係覺得好笑,恆商用咩會考成績比人參考?

我都覺得不合理,再加上毫無資料來源..

原文章由 701003 於 08-7-23 10:47 發表

唔可信!!!毫無理据支持

我都覺得呢 d 排名得啖笑, 有好多學校根本唔會公開佢地公開試成績, 而且真係好難用一個準則去決定間學校優劣。

原文章由 je958 於 08-7-24 16:04 發表
我都覺得不合理,再加上毫無資料來源..

有好多不合理,女拔,男拔,英皇、皇仁、都好成續,鄧顯成績係好,不過潘XX,手段好辣,成績唔好就迫人走,十二、三年前,種話D學生唔返學,放棄學位,其實迫D家長簽紙自動退學,當年有7個家長簽紙,我朋友個仔係其中一個,如果小朋友唔係好勤力、又冇自覺好習,請唔好入讀名校,唔係名校中學都入到大學,我個女兒好懶,所以選擇一間好開心的學校。

D 排名真的有d不可思異
‹ 上一主題|下一主題