用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考三級鋼琴一問
go

考三級鋼琴一問 [複製鏈接]

小女10月考三級鋼琴....請問要考幾多首歌會程序會係點架....宜家個老師教得麻麻地(因為之前個Miss唔教要返全職工)...個女都無以前禁積極....練左幾個月都係兩三首歌...都唔知有無問題, 各位有經驗媽咪比D意見
   0    0    0    0

只考三首歌,每首歌滿分是30分,合格分是20分。另有Scales and Arpeggios 滿分是21分,合格是14分。再有Sight Reading 滿分是21,合格是14分。最後是 Aural Tests,滿分是18分,合格是12。即是全卷滿分是150分,合格是100分。
考試是1對1考的,家長不可入內。約考15分鐘。

quote]原文章由 jaja 於 08-7-21 14:41 發表
小女10月考三級鋼琴....請問要考幾多首歌會程序會係點架....宜家個老師教得麻麻地(因為之前個Miss唔教要返全職工)...個女都無以前禁積極....練左幾個月都係兩三首歌...都唔知有無問題, 各位有經驗媽咪比D意見:bashfu ... [/quote]

我想請問下有無人會skip左1, 2 級, 學到三級時, 直接第考三級?

http://www.abrsm.org/?page=exams/gradedMusicExams/latestSyllabuses.html

click : Piano, relevant yr and "complete syllabus"

原文章由 daichoigo 於 08-7-21 15:22 發表
我想請問下有無人會skip左1, 2 級, 學到三級時, 直接第考三級?

我個仔米係咁囉.

無問題架, 唔需要每級都考, 通常必考grade 5, 同埋grade 8.
其它當取經驗.

原文章由 君媽 於 08-7-21 14:51 發表
只考三首歌,每首歌滿分是30分,合格分是20分。另有Scales and Arpeggios 滿分是21分,合格是14分。再有Sight Reading 滿分是21,合格是14分。最後是 Aural Tests,滿分是18分,合格是12。即是全卷滿分是150分,合格是100分。
考試 ...

唔咳哂君媽....係咪每本自選一首歌練, 只考呢一首歌....
我個女咪無考一 二級直接考三級囉

慢慢黎, 唔好擔心咁多, 比d信心你小朋友!

我又想問下你小朋友學左幾耐考三級呀?

原文章由 jaja 於 08-7-21 15:32 發表

唔咳哂君媽....係咪每本自選一首歌練, 只考呢一首歌....
我個女咪無考一 二級直接考三級囉

唔該晒你呀, Bluestar !

如果家有個琴, 係咪最好在家上門學, 學費大約會是幾多呢? 囡囡e+係琴行學緊都要HK$670/4堂(45分鐘一堂, 一級), 算唔算貴呀? 真係好難遇到個好的教琴老師, 個老師會好影响小朋友的學琴態度.

原文章由 Bluestar 於 08-7-21 15:30 發表

我個仔米係咁囉.

無問題架, 唔需要每級都考, 通常必考grade 5, 同埋grade 8.
其它當取經驗.

佢學左四年啦,  宜家換老師係咪唔係幾好呢

學琴, 學費視乎好多因素,
主要是琴老師本身的qualifications.
同意要找個好的琴老師殊不容易.
因以前一路無考琴
我唯有以tom lee 的學費作參考.

我個仔係被逼學琴 (係我逼的)
曾經因想第一位琴老師教返而佢唔想跟第二位學,
有反抗行為
(第一位曾離港1.5y)
==> 我找到原本那位教返才肯乖乖地學下去

我都係2年前租左個琴
(我想等屋苑大維修後才買琴)
琴老師來我家教
(以前去老師家裡學琴
去年再找她教但佢驚屋企隻狗過度興奮)

[ 本文章最後由 Bluestar 於 08-7-21 19:06 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 jaja 於 08-7-21 15:59 發表

我女女都係差唔多學咗4年喇 , 佢09年先考3級 ,

我覺得你依家唔好轉老師呀 , 因為10月都考試 ,

依家轉老師 , 係驚新老師唔知女女個進度去到邊 ,

到時兩頭唔到岸呀 , 一係等考完個試先再算啦

Reminder :

可以去public library 借隻cd - 有齊該級全部的考試歌.
tl 和parsonx應該有得賣, 原價hk$120.
有d credit card 好似有9折.
等佢聽到d speed, 大細聲, .......

我想問你地小朋友幾耐練琴一次? 一次練幾耐?

原文章由 daichoigo 於 08-7-21 16:15 發表
我想問你地小朋友幾耐練琴一次? 一次練幾耐?

當然煉得愈多逾好喇
我個每天只肯每首歌彈2次
已是極限 (minimum)

如果肯每天每首練50-100次
必定突飛猛進

(但無幾多個小朋友肯咁做)

最辛苦真係叫佢練琴...依家練每日半小時, 但係學完琴老師係本薄處打X, 即係佢仲未有改善....真係唔知點算

係, 小朋友好難叫佢乖乖又自發性咁去練琴.

醒目開學勳章 王國長老

我女都好懶練琴架(我不嬲都唔想迫佢太緊令佢無晒興趣, 所以真係有大節目至會俾我"鞭策")
叫佢俾心機彈好d detail, 大細聲呀, 漸快漸慢呀, 得分高唔高就睇呢d位, 俾心機啦

原文章由 jaja 於 08-7-21 04:29 PM 發表
最辛苦真係叫佢練琴...依家練每日半小時, 但係學完琴老師係本薄處打X, 即係佢仲未有改善....真係唔知點算

原文章由 daichoigo 於 08-7-21 15:22 發表

其實普遍都會skip 左, 有o的一考都考4級了。
~ Make-up & Hairstyling Artist ~

醒目開學勳章

原文章由 Bluestar 於 08-7-21 16:23 發表

當然煉得愈多逾好喇
我個每天只肯每首歌彈2次
已是極限 (minimum)

如果肯每天每首練50-100次
必定突飛猛進

(但無幾多個小朋友肯咁做)

你講得冇錯呀 , 真係冇幾多個肯呀 ,
至少我果個唔會 , 哈哈 ! ! !

原文章由 jaja 於 08-7-21 15:59 發表

都唔係既, 如果個老師係滿足唔倒你想要既野, 再跟都冇意思。

有o的老師只係 "谷" 小朋友考試, 而小左訓練, 所以, 老師係好緊要的。
~ Make-up & Hairstyling Artist ~
‹ 上一主題|下一主題