用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教, Kwik Maths 和 指心算的分別?
樓主: WikMa
go

想請教, Kwik Maths 和 指心算的分別? [複製鏈接]

想請問 kwik maths 幾歲可以開始學呀?

ssaa,

咁係咪由它老師決定佢係要報學前加法班定加法班呀?? 因我見學前加法班是k2-k3, 加法就由k3-px, 咁我小朋友係k3, 佢應該讀邊班呢??

原帖由 ssaa 於 08-12-10 12:34 發表

My son's teacher is Miss Chan ( Keldy ).

You can call her mobil phone directly.
The number is 9344 7708

She is realy very nice.

ssaa,

你朋友係馬鞍山邊間學&導師係邊個呢?? thanks~~

原帖由 ssaa 於 08-11-29 13:53 發表

再補充:係兼職每小時都有咁收入,而收入又同學生人數掛鉤,所以通常老師都教得唔錯。

我有朋友細路係將軍澳、馬鞍山都學得唔錯。 ...

Kwik Maths 是吾會比公文數好 ?

原帖由 ssaa 於 08-12-8 11:20 發表

邊樣好就睇大家想要乜。
如果想幫自己幼稚園小朋友啟發一計算,學珠心算無防。
如果想幫幼稚園或者小學學生學習用方法計算四則混算,令到小朋友計算一子提升幾倍,就可以報 KWIK Maths。

至於邊樣容易? ...

Kwik Maths, 學林, 公文數, 邊樣好 ? 如果想佢心算好, 學邊樣好 ?

原帖由 ssaa 於 08-12-8 11:20 發表

邊樣好就睇大家想要乜。
如果想幫自己幼稚園小朋友啟發一計算,學珠心算無防。
如果想幫幼稚園或者小學學生學習用方法計算四則混算,令到小朋友計算一子提升幾倍,就可以報 KWIK Maths。

至於邊樣容易? ...

原帖由 yancw 於 09-1-8 11:27 發表
Hi ssaa,
學Kwik Math, 通常幾多人一班?

3-6 student per one class.

原帖由 yancw 於 09-1-8 11:27 發表
Hi ssaa,
學Kwik Math, 通常幾多人一班?

我個仔個班有6 個人。

原帖由 fatsin 於 09-1-9 14:58 發表
想請問 kwik maths 幾歲可以開始學呀?

幾時開始學 KWIK Maths 並不是以年齡區分,係以歲數區分。

通常 K2 下學期小朋友就可以讀 KWIK Maths 。

但如果你小朋友讀 K2, 學校又以遊玩式教學,就最好 K3先至好讀。

不過就算 K3 至讀都唔遲,因為佢 12 堂就學哂小學生所有多位加數,仲會比一般小學生計算能力好幾倍。所以都唔算遲!

原帖由 囝囝2000 於 09-1-13 12:06 發表
Kwik Maths, 學林, 公文數, 邊樣好 ? 如果想佢心算好, 學邊樣好 ?

你所指心算,係唔係指計算 (caculation)

原帖由 囝囝2000 於 09-1-13 09:35 發表
Kwik Maths 是吾會比公文數好 ?

唔可以純粹講好與唔好。

其實兩樣分別係學習模式唔一樣。

公文係靠大量習作,博命做、係咁做,做得多就熟。

KWIK Maths 係教小朋友用4種方法計數,有方法自然學得容易。
‹ 上一主題|下一主題