用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 閱讀理解一問
go

閱讀理解一問 [複製鏈接]

各位bk朋友. 小兒今年升中2. 中文科全級考160/199. 而當中的閱讀理解算是最弱. 請問除了多讀課外書和多做有關練習外. (以上兩點已有做了) 還有什麼方法可以改善呢?????請各位給點意見我吧???????
   0    0    0    0

有冇做完練習對answer
睇下自己錯d咩??
係睇漏?定真係唔識??
如果真係唔識
可以試下去坊間既補習班
好多依家都有summer course
而且價錢不太貴
可以一試~

hi Ik362

有架! 有對答案架! 而錯的內容樣樣都有些! 真的好頭痛! 補習班也在小學試過. 但作用不大. 小學的時候也能保持在85分以左右. 但升上中一後就跌成咁. 都唔知怎麼辦????? 請問各位bk朋友. 你們有這方面的心得嗎???????請教教我吧!!!!!!!!!!!!!!!

升上中學, 同小學完全不同, 不可依靠死讀.
而中文科亦是一科難學得好科目, 又是男生最弱一科.  

小兒亦是有同一問題, 我亦看書和問老師有什麼方法可以幫到他, 不過, 首先, 家長幫到的真是有限, 因為最重要是你小朋友想唔想你幫,
不是的, 你只有你講, 佢又唔聽你講.

因為上到中學, 他們的'自我'看到很重, 我小兒只是中文科比較弱. 但我只可做到的是'身教', 自己多看書, 耳濡目染, 唔幫多都幫小.  

而現在中文科又分有'閱讀理解', '中文運用', '說話', '作文', 其實最難真是'閱讀理解'和作文, 因為男生比較唔多幻想, 唔會好似女仔咁會'思前想後', 咁細膩, 男生想唔到便想想唔到, 可能會'問非所答', D答案亦是'似是而非', 連家長都覺得有點吃力.

我心得是 - 最後都要靠他們尋找辦法和問'同學'用什麼方法可以增進知識, 而中文亦不是一朝一夕可以改變. 不過, 只要小朋友肯努力, 邁向成功之門一定為你小兒而開.

原文章由 crystalwesley 於 08-7-21 23:20 發表
hi Ik362

有架! 有對答案架! 而錯的內容樣樣都有些! 真的好頭痛! 補習班也在小學試過. 但作用不大. 小學的時候也能保持在85分以左右. 但升上中一後就跌成咁. 都唔知怎麼辦????? 請問各位bk朋友. 你們有這方面的心得 ...

可能有d學生中文本身勁
你試下問e d 學生...
好多都話唔洗點溫........-.-
你應該叫佢報下英皇,現代e類補習社
呢類補習班會教d 考試答題技巧
可能幫到手
另外,如果可以就得閒睇多d書
學下d修辭,成語
睇書唔可以令到中文成績即刻進步
但到高form d個陣就會見效=]

Hi  Ik362, kc2021, 88muimui

多謝你們的回覆呀! 真的. 我們的家長可以做的真是有限. 唯有希望他慢慢適應和進步. 其實他也在進步中. 想當初上學期的中文的成績只有54分. 但下學期已有進步去到64分. 但還有很大讓他進步的空間. 唯望他在愉快的學習下漸漸進步與成長吧!
‹ 上一主題|下一主題