用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無人知09年有幾多人要報讀小一?
go

請問有無人知09年有幾多人要報讀小一? [複製鏈接]

請問有無人知09年有幾多人要報讀小一? 聽聞沙士年出生率低....?其實唔係應該04先出生率低咩? 應該相比08年小幾多?    謝謝!
   0    0    0    0

原文章由 stellat 於 08-7-23 00:41 發表
請問有無人知09年有幾多人要報讀小一? 聽聞沙士年出生率低....?其實唔係應該04先出生率低咩? 應該相比08年小幾多?    謝謝!

我所知開咗學會有家長幫手計升小一入學率乜乜率咁!等吓啦!

本港出生人數

2003年  46965
2004年  49796
2005年  57098
2006年  65626
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

原文章由 Uncle-DOS 於 08-7-23 23:14 發表
本港出生人數

2003年  46965
2004年  49796
2005年  57098
2006年  65626

不過我覺得就唔一定睇出生率既....因為呢d數字包括埋大陸來港生既bb, 佢地會唔會黎hk讀書都未知, 所以到最後有幾多人"爭"都未知架!

而且大家都知sars年出生率低, 但好學校既競爭就可能更加大, 因為大家都會應為機會好似大左, 點都試一試。再者, 2009年實施小班教學, 除某些校網未能實施外(我知40網唔可以, 因為唔夠學額 - 私小及直資另計), 大部份出年每班減兩個位, 所以都幾難架!

醒目開學勳章

小一入學人數 (不包括國際學校)

年份        官律        直資/私校      當年出生率
2004      53701    (無資料)        53000
2005      49168    (無資料)        51300
2006      50577    2293            54100
2007      45412    2300            48200

[ 本文章最後由 Geni 於 08-7-24 12:15 編輯 ]

睇黎09年都係人數少些, 相繼日後會更多小朋友, 競爭會重大呢!

回覆 #6 maurice_yim 的文章

我會覺得除看出生率外,還要看區內同齡的小朋友所佔的比例,才可知道競爭情況有幾大

我個囝囝明年入讀小一(2003年出世),希望佢入讀好的學校啦,因為我仲有個小b係2007年出世(豬年效應),到時小b報學校就煩,競爭一定大好多,若果大的囝囝入讀好的學校,我就煩少d!

itbaby,
haha,  你同我一樣,  不過我兩個都係囡,  大囡03年出世,  細囡07年出世,  而家都係度煩緊選校問題...

見到你兩個小朋友出生的月份,咁啱,我兩個小朋友分別大你兩個囡囡兩個月(Aug 2003 & Oct 2007)喎!你2007年12月份出生的小妹咪仲煩,你會幫佢報同年,定或時遲一年呀?另外,你要報讀邊區的學校呀?我要報95區呀?

哈啥
又會咁啱
我兩個囡囡分別係2003﹙12月﹚和2007﹙10月﹚
會選34區

回覆 #9 夢妮 的文章

我都係呀...大囡03年...細囝07年....所以選校先咁煩

我都係呀,大囡03年,亞妹07年....所以都煩緊選校

大家努力!希望我哋的小朋友入讀到間合適的學校,咁到第二個小B搵學校時就順利d!

其實我07年時同你哋一樣 但係試一試都無防呀!!試都唔試吓覺得仲對唔住老公同個女,而且當時我巳有一間私校back up.失敗咗咪先再算囉!!
各位加油!!各位加油!!

原文章由 qbmama 於 08-8-4 15:50 發表
我都係呀...大囡03年...細囝07年....所以選校先咁煩

我同你一樣, 大囡03年, 細囝07年. 最煩係大囡而家讀女校幼稚園, 想同佢入返女校, 但到亞囝時, 就會仲煩....都唔知點簡先好

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

我和你們都係一樣有兩個小朋友一個03年一個07年出世, 不過我就係大仔細囡, 一直都諗住會盡量唔揀男校 , 但又好似對呀仔唔公平咁

itbaby
我都係住係95區

原文章由 itbaby 於 08-8-4 14:52 發表
見到你兩個小朋友出生的月份,咁啱,我兩個小朋友分別大你兩個囡囡兩個月(Aug 2003 & Oct 2007)喎!你2007年12月份出生的小妹咪仲煩,你會幫佢報同年,定或時遲一年呀?另外,你要報讀邊區的學校呀?我要報95區呀?
  ...

原來個個媽咪都覺得隔3年幾生係正常.

我個大仔03年11月, 而細仔07年6月. 今年好似10月要選校喇, 宜家都仲煩緊, 我會選18區

我大女 nov 03, 細仔 may 07.  呢到好多個都係 same case.  我都 struggle 同大女選女校 or 男女校好    前者會對囡囡品行有幫助, 後者細佬以後5 洗煩, 我選12區 d 小學.
‹ 上一主題|下一主題