用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童唔多鍾意瞓覺同偏瘦
go

資優兒童唔多鍾意瞓覺同偏瘦 [複製鏈接]

想知資優小朋友係唔係大部份都係唔多喜歡瞓覺, 又唔多喜歡食野, 體格比較瘦?
   0    0    0    0

超級版主 醒目開學勳章

不能一概而論!
像小兒小時食飽就訓,訓飽就食,非常大隻兼好湊!!!
完全無諗過佢係資優,到讀小學時,幸得老師提點,及校長推介去評估,才知是智商148!!!
文章由 eileenycm 於 08-7-24 23:56 發表
想知資優小朋友係唔係大部份都係唔多喜歡瞓覺, 又唔多喜歡食野, 體格比較瘦?
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

also, my elder daugter Amanda..
she was 18lb when she was 4 months old, 28lbs on her 1 year old (she born with 6lbs). obese for her whole life. (Thanks god, after 2 years diet control, now she is growth percentile 90-100%, she lost a lot of weight).  she sleeps at about 9pm to 7:30am~8am, at school she naps for another 3 hours.
OLSAT with 99%. she is one of the top 3% of gifted child in US at kindergarten level.

原文章由 wong2323 於 08-7-25 03:19 AM 發表
不能一概而論!
像小兒小時食飽就訓,訓飽就食,非常大隻兼好湊!!!
完全無諗過佢係資優,到讀小學時,幸得老師提點,及校長推介去評估,才知是智商148!!!

原文章由 eileenycm 於 08-7-24 23:56 發表

好似係bor!
我所認識是好似係咁樣!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

諗野太多,太專注做自己喜愛的事,唔得閒瞓覺和食野(用膳係好悶的時刻,所以要一邊吃一邊睇書或玩野....),情緒波動大,感受力強,想肥都難。

超級版主 醒目開學勳章

真的不能一概而論!
我在馮漢柱資優教育中心,見過很多資優兒童,亦和他們的家長傾談過,不是個個都唔鍾意瞓覺和食野...
唵嘛呢叭咪吽

原文章由 wong2323 於 08-8-7 23:46 發表
真的不能一概而論!
我在馮漢柱資優教育中心,見過很多資優兒童,亦和他們的家長傾談過,不是個個都唔鍾意瞓覺和食野...

我囝囝鍾意食野,只係做起自己想做的事時,唔係肚餓到極點或係要你提醒佢係咪好肚餓,佢先驚覺自己原來好肚餓.......但當你開如準備食物時,佢繼續專注佢自己想做的事時,又唔記得左肚餓
瞓覺無話鍾唔鍾意,做開自己想做的事咪唔想瞓覺(一般人都係咁啦),只係,不少人一躺下就瞓著到天光。
有些人可能一點點刺激便久久不能成眠,個腦轉個不停,如果發夢太多,自然影響睡眠質素,瞓得唔好咪瘦囉。

左右腦資優的特質可能有點差別,香港大多偏重左腦資優,亦可能大多數香港的資優都係偏左腦型(iq test都係著重左腦),所以,在生理和其它特質上可能有很大差別。http://www.singtao.com/yesterday/loc/0804ao06.html

超級版主 醒目開學勳章

thanks for sharing!
我諗我個仔係左右腦都有用,佢最鍾意設計,繪畫&計數,仲攞過很多美術及數學有關的獎....
原文章由 叮鈴 於 08-8-8 07:14 發表

我囝囝鍾意食野,只係做起自己想做的事時,唔係肚餓到極點或係要你提醒佢係咪好肚餓,佢先驚覺自己原來好肚餓.......但當你開如準備食物時,佢繼續專注佢自己想做的事時,又唔記得左肚餓
瞓覺無話鍾唔鍾意,做開自己 ...
唵嘛呢叭咪吽

原文章由 wong2323 於 08-8-8 13:47 發表
thanks for sharing!
我諗我個仔係左右腦都有用,佢最鍾意設計,繪畫&計數,仲攞過很多美術及數學有關的獎....

我唔係話你個囝,我只係話香港好多係咁而已。

你囝囝係咪係建築繪圖方面很有潛質呢?(空間智能)
右腦型人數學都可以很好.......
佢鍾唔鍾意創作故事?幻想力係咪好豐富?
對音樂的感受力強嗎?
係咪有好鮮明色彩的夢境?
係咪好情緒化?
係咪左右手並用?

之前唔知係邊度見到左右腦各司的功能,見左腦的功能不及右腦的多,單是右腦就有很多不同 "功能"。

我猜每個人都會在左右腦唔同方面各佔不同比例的功能或優勢,只係在比例上或多或少或有或無,根本無需過於跟別人比較,亦無必要引以為傲。我只係指出社會的情況,唔係想話大家應該個個都訓練成左右腦全才。

我諗最易瘦係果d喜愛思考人生哲理的智慧型人士,睇下佢地有無愈諗野會愈肥?

其實,要理性和感性兩者互相 "交流",不相伯仲,實在唔係一般人想像的那樣輕鬆、完美。而是瘋狂........狂亂.......神經質......

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-8-8 23:47 編輯 ]

EP話小女屬創意型, 她三年班囉, 都未識分左右, 究竟邊處有缺陷?
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438375&extra=page%3D3
‹ 上一主題|下一主題