用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 Barbara 於 08-11-6 22:50 發表

Ethan Son,
Me too, I got two sons.
Will you joint the re-union dinner and when you grand.? I was grad. in the 80's!

Hi Barbara
得閒多 d 上黎傾下計丫 , 我都好想知以前既 st .cat 係點。

千其5好話教,只係分享下
我個女話其實最重要上堂留心聽書,每日都做好所有功課,test都唔洗好擔心~~平時佢都係早一日先溫,係history同中史要預早一個禮拜~~其實聖傑靈都唔算多功課,放學返到家就食下野睇1陣電視,到5點多d,就做功課,做完大約6點,跟著有test就溫下書,溫到大約8點,溫唔o西就食完飯再溫,第二朝起身再重溫一次~~
1星期有2天ballet,1天補習

轉左冬季之後,如果氣溫低過12度就可以穿outing(冬季運動服)返學~~如果唔係,都要著返校服返學,PE堂時先換衫

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-9 18:03 發表
千其5好話教,只係分享下
我個女話其實最重要上堂留心聽書,每日都做好所有功課,test都唔洗好擔心~~平時佢都係早一日先溫,係history同中史要預早一個禮拜~~其實聖傑靈都唔算多功課,放學返到家就食下野睇1陣電視,到5點多d,就做 ...

pinkiesalbe
唔該曬你呀 ! 如果唔係著錯衫就死火喇 !

我個女都係早一日先温習架 , 我成日都驚佢唔識 。
我覺得聖傑靈功課就唔算多 , 但係個數量就好多 , 例如 : unit 1-10 , 一次過做曬 ! 數學日日都有 , 做親都幾十題 , 日日都要交 , 所以我淨係見過阿女做數學功課 ! 其他响學校做曬 !
你囡囡都好勤力 , 起碼囡囡温完會再温 , 我個女温完一次之後就唔會再睇。
我個女一星期裏面會有 : 1日長笛、1日鋼琴、1日畫畫、1日管樂團、1日籃球、1日體能、3日補習 , 佢仲話要加野 tim 呀 , 我死都唔比 , 好難得先可以 cut 左個笙 , 我一定唔會再加 。

唔洗唔該,係呀..女話係日日都要做數
但佢鍾意數,所以都ok,
佢好鬼c懶,唔多愛做運動,
只係lunch打下羽毛球
好難得佢好愛跳舞,起碼都動下
佢成日話大個有錢要開間舞蹈學校,,haha
你女女又動又靜真係好呀,,
佢對音樂方面都好有興趣同天份,又乖女

我女女話:如果你女女想加就加比佢la,,,
難得佢咁有興趣,但分配方面讀書時間相對會少左。
所以我覺得你做得很正確
e~一個星期補三日,咁每堂補幾耐呢?
上年F2呀女都係補2日,因為我唔想佢太倚賴
今年姐姐出來工作,無咩時間,
但e個姐姐同呀女好夾,宜家每堂補2hrs,
有時姐姐沒空,有野唔識就問d勁同學
無辦法喇,我又幫唔倒佢
明年就要選科,又要煩惱了

唔洗唔該,係呀..女話係日日都要做數
但佢鍾意數,所以都ok,
佢好鬼c懶,唔多愛做運動,
只係lunch打下羽毛球
好難得佢好愛跳舞,起碼都動下
佢成日話大個有錢要開間舞蹈學校,,haha
你女女又動又靜真係好呀,,
佢對音樂方面都好有興趣同天份,又乖女

我女女話:如果你女女想加就加比佢la,,,
難得佢咁有興趣,但分配方面讀書時間相對會少左。
所以我覺得你做得很正確
e~一個星期補三日,咁每堂補幾耐呢?
上年F2呀女都係補2日,因為我唔想佢太倚賴
今年姐姐出來工作,無咩時間,
但e個姐姐同呀女好夾,宜家每堂補2hrs,
有時姐姐沒空,有野唔識就問d勁同學
無辦法喇,我又幫唔倒佢
明年就要選科,又要煩惱了

[/quote]
pinkiesalbe
要既要既 , 一定要唔該曬你幫我咁多 , 又講咁多野比我聽 , 我應該多謝你先啱。
我個女好憎數學 , 小學開始巳經係 , 希望上到中學唔係啦 !
你囡囡想開間舞蹈學校 , 起碼佢有理想 , 有目標 , 我好欣賞佢 , 加油 , 努力。
我個女可能覺得自己太矮 , 所以打籃球 , 希望可以高 d 。
囡囡响音樂方面有無諗過點樣發展 , 我個女巳經諗住第時教人 , 因為佢覺得 d 老師好好揾
我真係唔會比阿女再加野喇 , 因為實在太多喇 , 讚成你既講法 , 讀書係最重要。
阿女補習係個半鐘 , 有時可能會耐少少。其實阿女間補習杜只係幫阿女温習 , 又或者唔識唔明既時候 , 姐姐就會教番佢囉 ! 講真丫 , 學校差唔多日日都有測考 , 仲邊有時間同你備課丫 !
係喎 ! 你囡囡係第一批 334 學生 , 唔知到時使唔使再選文科或者理科呢 ? 我睇報紙話加入左好多新元素 , 唔知同之前有咩分別呢 ?

終於有時間上黎抖下喇!
今日I.S. test呀,希望加油喇,我等緊佢放學打比我,睇下佢唔識幾多先?hehe......
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

你地d囡囡貢有理想真係巧啦!
我個囡話想學似我貢,有份寫字樓工打下就ok喎!
真係服左佢......

原帖由 KINSTY 於 08-11-11 15:13 發表
真係服左佢......

Hi kinsty,
我個女由幼稚園開始,
都話要做lawyer(我覺得比電視劇1號皇廷影響)
到P6聽同學講會計師好賺,理想有d想轉,
到最近又有同學同佢講lawyer收入5穩定
直情問我做nurse要咩學歷
開學校佢話係業餘性質,,,
HAHAHA...仲有好多佢自己想的未來

你女女話有份寫字樓都己經係一個理想
咁寫字樓工都有很多類同職位
已經係有目標LA,,,

尹若藍
唔好咁講喇,難得有同校家長可以傾下,,

但係我個女最弱就係中國歷史,每次exam必預最長時間來溫,
連佢個好朋友都話唔明佢為什麼溫咁耐,最奇怪西史就ok
佢話英文容易記好多,, 佢好怕背野,特別中文字,
唔知你地女女最愛邊科呢?
今年1 mary的學生質數係拔尖補底/平均定較出色的一班呢?
我女F.1時係平均班,F.2就拔尖補底班,
初中生活開心嗎?
有無參加今年朗誦節
你話你女女因為覺得自己唔夠高所以打藍球,真係好識想
我女真係矮,宜家仲未高過我,好擔心,可惜佢唔會好似你女咁乖
不過我覺得e間學好多時都會使學生有成功感,
因道佢地多方面都會顧及,不會只重視讀書
我發覺學校d新生越來越好,
特別在運動方面,創左好多學校記錄
今年我相信都不例外,師妹們努力呀!
我仲發覺你女同我女講左句相同0既說話,
“佢覺得老師好好揾”
每次比佢學一樣新野,佢會同個老師傾e方面0既問題。
講開上次家教會meeting後,當晚好激氣
我將d 334學校 notes給她看想問佢有咩打算,
佢竟然態度冷淡,唔想彩我咁,, 我火都黎,,,好!我收左聲冷靜下先
咁我先生回來後,我開始忍唔住大發雷霆,
後來救火後,佢話宜家唔想講e個話題,
exam後先再作打算,係咪我太心急呢?

pinkiesalbe ,
唔係吖,佢係一個巧安於現狀既人黎架,無咩理想架,我都唔知典教佢巧......

若藍,
你個囡有無隔日做english builder呀?
我個囡原來唔知要隔日做,而家先黎補鑊呀...唉

如何知道佢地係咩班呀?
平均?尖底?
我個囡都無話我知既...

原帖由 KINSTY 於 08-11-13 11:51 發表
如何知道佢地係咩班呀?
平均?尖底?
我個囡都無話我知既...

kinsty,
原來你女個班0既班主任係鄧太,
我女F.1時都係佢呀
佢係個好nice0既人,有1個3.4yrs女女
大部份時間對學生很友善,
佢連一d唔聽話0既repeater都很有耐性,
除非佢忍無可忍,先發惡
特別cookery唔知點解特別惡
我女話:女人煮飯時係特別,,haha

其實你可以在家長日問下老師
不過我覺得唔好太直接,
你都知學校同我地講話無分/精英班,
但實際讀耐左,同學都會察覺倒
你女女無講好正常
其實你話女女係安於現狀的人,
都無咩大問題呀,
你唔洗太憂心,讓她自然發展
隨住長大會有所改變

[quote]原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-12 00:21 發表
Hi pinkiesalbe
真係好開心 , 可以同你地一齊傾計。
我個女就鐘意科學、音樂、美術 , 佢好鐘意畫畫。
拔尖補底/平均班其實我地都唔知邊班係 ? 無所謂啦 ! 比你入左最叻果班 , 但係又跟唔上 , 個小朋友會好唔開心 , 跟住就會放棄讀書架喇 (我覺得) , 而家响呢班都讀到死啦 , 所以唔使咁叻架喇 。
初中生咶超級開心 , 無得番學反而唔開心 tim。
今年學校朗誦節我個女有參加呀 , 英文獨誦、中文二人朗誦 。响 open day 果日阿女都有份表演 , 所以我一定去打氣。
响運動方面我都聽阿女講過話唔知跑乜野 F.1既同學破左記錄 , 阿女都話 D 同學好勁。
咁你又心急左 D 既 , 試都未考 , 都要知道自己係咩成績先可以選科架 , 我話你囡囡識諗就真 。
我去食飯喇 ! 88

原帖由 KINSTY 於 08-11-13 11:40 發表
唔係吖,佢係一個巧安於現狀既人黎架,無咩理想架,我都唔知典教佢巧......

若藍,
你個囡有無隔日做english builder呀?
我個囡原來唔知要隔日做,而家先黎補鑊呀...唉 ...

KINSTY
真係唔好意思 , 因為我唔知阿女有無做 , 之前就有做 , 而家就唔知喇 ! 但係我見過阿女一次過可以做好多過練習架喎 ! 不如你又去睇下有無得補做 。

原帖由 KINSTY 於 08-11-11 15:13 發表
真係服左佢......

KINSTY
我做女成日講笑咁話 :「一讀完書就即刻結婚 , 咁咪唔使做囉 ! 」你話佢幾天真 ? 哈哈

尹若藍,

你女女叫車厘子?
open day有得表演下wor,,,
我女女都低係呀!
你講得無錯,我都唔會比壓力呀女
佢平時都係自己安排自己0既野,
學校就算點分,目的都係要d學生盡量平均d,,
所以我話多方面就係咁意思

你好聖傑靈家長﹐
我有事想指教﹐睇你地留言﹐你地小女都在聖傑靈中學讀得好開心喎﹐請問呢間學校校風係咪都好好呢﹐老師係咪都係好有愛心呢﹐因為我想囡囡跨區簡選你地貴校﹐但小女成績只得band 1尾﹐是否會比較難呢﹖

Thanks

原帖由 pinkiesalbe 於 08-11-14 19:02 發表
尹若藍,

你女女叫車厘子?
open day有得表演下wor,,,
我女女都低係呀!
你講得無錯,我都唔會比壓力呀女
佢平時都係自己安排自己0既野,
學校就算點分,目的都係要d學生盡量平均d,,
所以我話多方面就係咁意思 ...

pinkiesalbe
你係邊位家長呀 ? 可唔可以透路下 ? 係咪同班架 ?

原帖由 mother07 於 08-11-15 12:26 發表
你好聖傑靈家長﹐
我有事想指教﹐睇你地留言﹐你地小女都在聖傑靈中學讀得好開心喎﹐請問呢間學校校風係咪都好好呢﹐老師係咪都係好有愛心呢﹐因為我想囡囡跨區簡選你地貴校﹐但小女成績只得band 1尾﹐是否會比較難呢﹖

Thanks ...

Hi mother07
你好 ! 我囡囡响st.cat真係讀得好開心 , d 老師真係好好人 , 唔會攞老師款。至於學生方面 , 我响未入 st.cat之前已經成日去睇 d 學生 , 好斯文 , 同埋唔會比人有種「高傲」既感覺 , 我好欣賞呢度 d 學生 , 所以選左佢 。
你囡囡仲有無其他課外活動呀 ? 性格係內向定係外向呀 ? 呢 d 都會影響你面試時既表現架。

原帖由 尹若藍 於 08-11-15 16:26 發表

pinkiesalbe
你係邊位家長呀 ? 可唔可以透路下 ? 係咪同班架 ?

點會同班呢?我女3 Dorcas   ma,,,,,
我只係睇過彩排張通告,有人名加ma,,
英詩朗誦1Mary得1個人表演

你女女第幾堂表演呀?

‹ 上一主題|下一主題