用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原文章由 尹若藍 於 08-7-27 07:43 發表
今年升上 ST CAT , 超開心 , 而家又番甜品班 , 又好玩又好食 , 真係無得頂呀 ?

你係小朋友友定家長, 看你的文字, 好像係你將會升讀似的。這是一所不錯的中學, 因為我大女讀緊。

原文章由 尹若藍 於 08-7-28 12:49 發表
[quote]原文章由 milimili 於 08-7-27 21:23 發表

我同我個女都好相似架。你大女讀緊 form 幾呀 , 可唔可以透路下呀 , 我個女今年升中一 , 我跨區黎架(本來 ...

我個女將會升中四, 老師讓學生有很多發揮的機會, 學校亦有很多活動, 由學生負責去做的。我個女讀得很開心, 和很有成就感。起初知道她入女校, 我較為担心, 因為有很多人同我讀較多les的學生, 但暫時發現個女都沒有這回事。

我最近有參加學校40周年的音樂會和畢業禮, st cat給我的感覺很warm, 很有凝聚力及良好的校風, 從畢業生對舊校長的歡呼情懷, 深深感受到他們是多麼不捨得呢!
聽個女講, 好多學生都唔中意個新校長, 佢想改好多制度, 但我覺得一反st cat 的一貫自由開放的風格, 因為我個女一直都讀得好開心, 但自從聽聞話新校長要改好多野之後, 就感到不快, 因為一直以來都讓學生有一定的自由度, 是有自律性的。
但從女兒口中的新校長確是令人反感, 聽聞如下, 未知是否已作實:
1.頭髮all back
2. 統一書包款式
3. 不准老師頭髮colour 及不可穿牛仔褲
我個女最反感係第一項, 甚至有人在blog上勁表不滿
‹ 上一主題|下一主題