用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKCWCC家長分享區
樓主: PCCW2319
go

HKCWCC家長分享區 [複製鏈接]

有呀, 我見I.S.都會默英文生字。今朝至問阿仔幾時默英文,佢話明天要默。

丫,你阿仔果班英文老師,有冇確定本字典一定係第七版呀?

我聽某班家長話佢小朋友果班英文老師,確定本字典一定要第七版, 所以佢要買本新 (佢本身有第六版, 諗住都ok, 當時冇買).

好彩我仔果班英文老師,冇確定本字典一定要第七版
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

原帖由 PCCW2319 於 08-9-25 13:15 發表
有呀, 我見I.S.都會默英文生字。今朝至問阿仔幾時默英文,佢話明天要默。

丫,你阿仔果班英文老師,有冇確定本字典一定係第七版呀?

我聽某班家長話佢小朋友果班英文老師,確定本字典一定要第七版, 所以佢要買本新 (佢本身有 ...

阿仔個班除I.T.係阿SIR教外, 其餘都係MISS;字典佢話冇一定要七版,佢話有同學用再舊版都有

Hi PCCW,

您仔仔參加咗咩活動呀, 我阿仔昨天話我知入了男童軍咋, 其餘活動入唔到呀

pccw & mamawwe,

有樣野係聴番嚟架..想問你哋兩位求証下..
1. 聞說面試既時候要即席作一篇英文作文,係咪真架?
2. 面試係有一次定兩次架? 個別in定係小組in 呢?

唔該哂...:loveliness: :loveliness:

原帖由 mamawwe 於 08-10-3 09:04 發表
Hi PCCW,

您仔仔參加咗咩活動呀, 我阿仔昨天話我知入了男童軍咋, 其餘活動入唔到呀

佢只係入在管樂隊 (school band) 咋,其他無啦。不過要每星期返二日,所以一星期有2日放 5:30pm
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

原帖由 bubblex2 於 08-10-3 10:07 發表

唔該哂...:loveliness: :loveliness: ...

應該唔係面試時要作文,因無聽阿仔講過。我諗應該係講,係張申請表有一part要小朋友用英文寫篇約80字 (唔知有冇記錯) 係自我介紹........(有寫埋要求寫d乜).

面試係一次,單對單,全英文,約15mins
阿仔仲記得當日in佢果個係佢e+既班主任。

原帖由 bubblex2 於 08-10-3 10:07 發表

唔該哂...:loveliness: :loveliness: ...

1. 好似冇作文, 小組面談, 我記得阿仔個問題係問佢地想養咩寵物同點解,小組討論吓咁樣~~希望冇攪錯(今晚再問吓佢先)

2. 只有一次,小組in

希望幫到您

多謝你哋咁快既回覆呀....:loveliness: :loveliness:

HI~PCCW,

上星期忘記問你會否到家長會, 我想問吓你地班內家長問題踴躍嗎?

原帖由 mamawwe 於 08-10-27 08:59 發表
HI~PCCW,

上星期忘記問你會否到家長會, 我想問吓你地班內家長問題踴躍嗎?

我冇去呀,你呢?多家長去嗎?有乜特別事 ?

原帖由 PCCW2319 於 08-10-27 12:48 發表

我冇去呀,你呢?多家長去嗎?有乜特別事 ?

因為有段時間是分班與班主任圍圈,各人發表意見,e.g. 飯盒問題;仲有英文默書問題; 仲有化學科罰抄問題......., 想睇吓其他班的問題是否大同小異

想問下各位家長, 我都好想選這間中學, 但又怕好難入到, 唔知你們的子女在小學的校內成績是否很好的呢, 全級大約考第幾呢?  中一時會否好吃力, 校規會很嚴嗎?  請告知, 謝謝.

原帖由 mamawwe 於 08-10-28 09:00 發表

因為有段時間是分班與班主任圍圈,各人發表意見,e.g. 飯盒問題;仲有英文默書問題; 仲有化學科罰抄問題......., 想睇吓其他班的問題是否大同小異

原帖由 mamawwe 於 08-10-28 09:00 發表

飯盒:阿仔話ok, 都算好味!

英文默書:有冇問題?係上星期有個突擊unseen dict , 其他都ok. 係咪你仔班要dict既內容、範圍唔同呢?所以家長投訴?

化學科罰抄問題 : 冇聽過阿仔話化學科有罰抄架喎。不過就有默書。會唔會係化學科默書,錯左改正咋?咁乜情況下要罰抄丫?

等我有機會8下先。

你仔有冇報名去立法局呀?阿仔話冇人報,搞到佢都唔想去。

原帖由 MonaLeung 於 08-10-28 13:01 發表
想問下各位家長, 我都好想選這間中學, 但又怕好難入到, 唔知你們的子女在小學的校內成績是否很好的呢, 全級大約考第幾呢?  中一時會否好吃力, 校規會很嚴嗎?  請告知, 謝謝.

...

唔講得係很好,係精英班。暫時都唔覺得佢好吃力(可能係佢唔太緊張咋), 都算ok, 可能都係開學初啦。

校規都唔算很嚴.

thanks for your reply.

我女是讀好近康怡個間小學, 唔係精英班, 全級考50到, 唔知自行機會大唔大呢?!

原帖由 PCCW2319 於 08-10-28 13:33 發表

唔講得係很好,係精英班。暫時都唔覺得佢好吃力(可能係佢唔太緊張咋), 都算ok, 可能都係開學初啦。

校規都唔算很嚴.

1. 阿仔嗰班佔大半數都話好難食,叫班主任反映
2. unseen dictation嗰日才知道內容同其他班不同,深淺不一
3. 科學是因為如有同學範了科學室守則便會罸抄, 另忘帶書本或功課罰抄校規(個別事例)
4. 但係去立法局就冇聽佢提過
5. 總括來說,佢班主任應會管得佢地幾嚴

原帖由 mamawwe 於 08-10-28 14:39 發表
1. 阿仔嗰班佔大半數都話好難食,叫班主任反映
2. unseen dictation嗰日才知道內容同其他班不同,深淺不一
3. 科學是因為如有同學範了科學室守則便會罸抄, 另忘帶書本或功課罰抄校規(個別事例)
4. 但係去立法局就冇聽 ...

我只知unseen dictation係同一日,阿仔話佢班主任講A班都有人唔合格. 所以估唔到係唔同內容, 以為平時dict有唔同或密d添。

至於科學罰抄, 等我今晚問下阿仔,或者佢未試過,所以冇聽佢講過.

立法局...........會唔會通告 & 報名紙係貼係公眾board, 所以佢冇為意呀?不過都等我今晚問下阿仔先

原帖由 MonaLeung 於 08-10-28 14:03 發表
thanks for your reply.

我女是讀好近康怡個間小學, 唔係精英班, 全級考50到, 唔知自行機會大唔大呢?!

近會所,定任Jusco果間呀?

hello , hello)))))))) mamawwe,

探子回報:

午飯:阿仔話越來越難食。
科學:佢果班冇罰抄,欠交、欠帶只記名,影響平時分。
unseen dict : 唔知內容有冇差別。
立法局:每班係自己班房個board有通告 & 報告紙,有興趣就自己係報告紙寫上自己名就ok ga la.

老師:阿仔話d老師都嚴,但唔算惡。

想問你仔果班quiz多唔多架?

昨晚都有再問佢, 立法會佢地都冇咩同學報名;
quiz 基本上每星期有一科有, 中文星期四又小測了,昨天就派了english quiz ,好在成績還可以
‹ 上一主題|下一主題