用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKCWCC家長分享區
樓主: PCCW2319
go

HKCWCC家長分享區 [複製鏈接]

近會所, 滬江 lor.

原帖由 PCCW2319 於 08-10-28 15:23 發表

近會所,定任Jusco果間呀?

原帖由 mamawwe 於 08-10-29 09:11 發表
昨晚都有再問佢, 立法會佢地都冇咩同學報名;
quiz 基本上每星期有一科有, 中文星期四又小測了,昨天就派了english quiz ,好在成績還可以

阿仔果班quiz唔多,最多係Maths quiz, 有3次。
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

原帖由 MonaLeung 於 08-10-29 10:50 發表
近會所, 滬江 lor.

HKCWCC 1st round唔係每個申請人都接見,會揀若干人見,所以你要留意呢點。當然唔係話你女一定無得interview.

純個人意見,如果你好想女入HKCWCC, 咁你1st round揀 & 2nd round揀佢做1st choice比較好。因為touch wood 1st & 2nd round都入唔到,到叩門時學校會要求出示2nd round選校張form.

不過港東區女生通常會揀庇利羅士為1st choice多d.

上年SAPS有7個入左HKCWCC, 同好似庇利羅士差唔多。
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

Thanks for your advise.
Yes, I will put it 1st choice on both 1st & 2nd round.

原帖由 PCCW2319 於 08-10-30 09:00 發表

HKCWCC 1st round唔係每個申請人都接見,會揀若干人見,所以你要留意呢點。當然唔係話你女一定無得interview.

純個人意見,如果你好想女入HKCWCC, 咁你1st round揀 & 2nd round揀佢做1st choice比較好。因為touch wood  ...

PCCW,

下星期小測了, 溫習進度如何, 忘了告訴您上次家長會有家長提出了為何小測只有2日, 但每天卻測3科,而且時間有部份科目只有半小時, 您有何意見呢?

原帖由 mamawwe 於 08-11-7 09:30 發表
PCCW,

下星期小測了, 溫習進度如何, 忘了告訴您上次家長會有家長提出了為何小測只有2日, 但每天卻測3科,而且時間有部份科目只有半小時, 您有何意見呢? ...

係啦 ! 小測只有2日, 但每天卻測3科......真係唔太習慣, 而且有d壓迫感. 而且S1 & S2 小測都係2日架咋.

不過我諗諗下, 呢個小測未必有好多長答, 尤其是得30mins果d科目.

我睇返上次放學全級I.H. quiz, 原來得 15mins時間作答.

咁上次家長會提出d問題, 老師點答呀 ? 有跟進嗎 ?

原帖由 PCCW2319 於 08-11-8 00:01 發表

係啦 ! 小測只有2日, 但每天卻測3科......真係唔太習慣, 而且有d壓迫感. 而且S1 & S2 小測都係2日架咋.

不過我諗諗下, 呢個小測未必有好多長答, 尤其是得30mins果d科目.

我睇返上次放學全級I.H. quiz, 原來得 15 ...

因為阿仔個班都幾多家長反映,但班主任只說會向校方反映,因今年是首次測完放學,有需要會在將來作修改, 就是這樣

想問下各位家長或同學, 聽聞這間學校是死讀書的, 只注重成績, 而且出名多功課, 是否真的, 請告知.

原帖由 mamawwe 於 08-11-8 09:05 發表

因為阿仔個班都幾多家長反映,但班主任只說會向校方反映,因今年是首次測完放學,有需要會在將來作修改, 就是這樣

原帖由 MonaLeung 於 08-11-10 11:01 發表
想問下各位家長或同學, 聽聞這間學校是死讀書的, 只注重成績, 而且出名多功課, 是否真的, 請告知.

開學至今功課感覺不多,其他要看今天開始的小測後結果才可決定了

有其他家長可告知多一點資料嗎? 謝謝.

原帖由 mamawwe 於 08-11-10 14:30 發表

開學至今功課感覺不多,其他要看今天開始的小測後結果才可決定了

開學至今功課唔算多, 好似mamawwe所講,睇下小測後才可決定.

我又覺得咁睇......

有邊間band 1 school唔著重成績 ?

至於功課多唔多, 就真係好睇小朋友做功課快唔快. 如dict拎100分, 咪唔駛改正, 又少一樣功課.

課外活動, 都唔算少. 但多又點呢 ? 係咪有咁多時間參加呢 ?

SAPS夠好多課外活動, 但你係咪Monday - Friday都比你女/仔參加課外活動 ?

多謝你們的回覆, 我是怕這間學校如功課多, 又要經常測驗的話, 小女會讀得太吃力, 就不太適合她了.

原帖由 PCCW2319 於 08-11-10 17:57 發表
開學至今功課唔算多, 好似mamawwe所講,睇下小測後才可決定.

我又覺得咁睇......

有邊間band 1 school唔著重成績 ?

至於功課多唔多, 就真係好睇小朋友做功課快唔快. 如dict拎100分, 咪唔駛改正, 又少一樣功課.

...

原帖由 MonaLeung 於 08-11-11 10:11 發表
多謝你們的回覆, 我是怕這間學校如功課多, 又要經常測驗的話, 小女會讀得太吃力, 就不太適合她了.

其實我反而喜歡平常有quiz, 教左少少黎個quiz,咁至keep 到d 學生溫書,唔駛exam時讀得咁辛苦。其實可以當quiz好似dict咁,平時都有就慢慢習慣架啦。

pccw2319 & mamawwe,

我最想知係...
你哋阿仔讀得開唔開心呀? 鍾唔鍾意間學校?

btw, 放學時間係幾點呀? 我想去睇下放學..
:loveliness: :loveliness:

原帖由 bubblex2 於 08-11-13 09:53 發表
pccw2319 & mamawwe,

我最想知係...
你哋阿仔讀得開唔開心呀? 鍾唔鍾意間學校?

btw, 放學時間係幾點呀? 我想去睇下放學..

阿仔ok ga, 讀得都開心 & 鍾意間學校.

e+放 3:35pm

原帖由 PCCW2319 於 08-11-13 20:56 發表

阿仔ok ga, 讀得都開心 & 鍾意間學校.

e+放 3:35pm

唔該哂..

pccw&mamawwe,

另外有事想請教...please check pm..

唉!終於派晒卷, 好彩冇見紅,但阿仔都話有D驚

原帖由 mamawwe 於 08-11-18 13:11 發表
唉!終於派晒卷, 好彩冇見紅,但阿仔都話有D驚

阿仔今日都派埋最後果科- I.H.
阿仔話1D , I.H.要重test

HKCWCC

Hi PCCW2319,
I hope you can share your past experience with me as my son also studies in the P6 elite class at SAPS.  He ranks about 3X in school.  Teacher told me he belongs to mid-Band 1.  Do you think he has a chance in the 1st round if applying HKCWCC?  How do you rank HKCWCC, SGSS and St Mark's?
I look forward to hearing from you soon.

SGSS = ? :p
‹ 上一主題|下一主題