用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寶血上智家長請進
go

寶血上智家長請進 [複製鏈接]

小女今年升上智F1,請教各位同學家長,你們女兒的午餐如何安排?
銜接班已上了一個星期,各位同學的反應如何?聽說已經分班,是如何分的?有無同學家長可告知?謝謝!
   1    0    0    0

*dora*

很高興認識你。我女兒是叩門進HTC的,所以錯過了家長會。好多問題都不甚清楚,幸好有你的回應,謝謝。
致於午膳,好像不覺附近有甚麽餐廳,學校方面有甚麽安排嗎?例如午膳供應商。
如果可以的話,你能介紹一下家長會的內容嗎?

Dear ritawong:
囡囡有第一階段有選HTC。我不是太明白你所講「進取」的意思是否指在第一階段選比HTC再高一線的學校。如果是的話,將來如有須要叩門的話,除非你的成績非常出色,否則機會渺茫。
(以上只是個人意見,希望對你有幫助)

回覆 #3 *dora* 的文章

謝謝你的回覆。希望大家保持聯絡!

請問有無人知道HTC今年F5會考成績如何?

[ 本文章最後由 wawachoy 於 08-8-6 16:45 編輯 ]

嘩!好犀利喔。你知唔知今届要幾多分才可原校升中六。

原文章由 *dora* 於 08-8-6 22:43 發表
在理科班,有一位6A+5*的同學.

quote]原文章由 wawachoy 於 08-8-6 16:42 發表
請問有無人知道HTC今年F5會考成績如何?
... [/quote]

Dear *dora*:

我的囡囡有事沒返學,可能要11號才知道入哪一班。

請問你知唔知學校是如何分班的,有精英班和輔導班嗎?不知為何

我有點憂心和不安。

原文章由 *dora* 於 08-8-7 17:48 發表
阿囡已告知入Class 1C, ST.Teresa House. 你的囡囡又如何?希望同一班啦!

[ 本文章最後由 wawachoy 於 08-8-7 23:44 編輯 ]

Dear goodlucky:

謝謝回應!請問你是否有囡囡在HTC就讀,是小女的師姐還是同學?有空請多上來交談。

由於我囡囡剛入讀F1,很多事都想了解,可以請你分享一下你所知的HTC嗎?謝謝!

[quote]原文章由 goodlucky 於 08-8-7 01:10 發表
知道肯定己有8A,確實有幾多個未知. [/quote

Thks. 原來我女兒也是1c 班,同你囡囡同班。  

原文章由 *dora* 於 08-8-9 15:01 發表
已有分班名單.

http://www.htc.edu.hk/school_events/classlist08/classlist08.htm

[ 本文章最後由 wawachoy 於 08-8-9 23:10 編輯 ]

:) :) 希望她們能早日認識啦。
11號阿女要返學,我就在學校附近逛了一下,特別留意有些甚麽食肆,方便阿女開學后去午膳。一直行到南山村(因為有個校工講很多學生會到那里用膳),但覺得那里的環境不干凈,品流也嫌複雜了些。 日後要叮囑阿女不要去那邊。唔知學校有無提供午膳呢?

原文章由 *dora* 於 08-8-11 19:18 發表

真是一種緣份.她們會否成為好友呀?!

歡迎你加入,有空多上來交談啊。
至於補習,我暫時無諗,最好阿女可以自已搞掂啦。

原文章由 傻媽媽2007 於 08-8-8 14:12 發表
Hello ,大家好, 小囡都系今年F.1... 希望大家多啲交流下...

我最擔心系個囡返咗中學, 同我地溝通既時間, 機會少咗.... 又驚佢追唔上.... 大家有無諗住比佢補習呀, 我聽朋友講, 佢個女搵人補全系科.. 一星期3 日... ...

[ 本文章最後由 wawachoy 於 08-8-12 22:22 編輯 ]

*dora、傻媽媽2007:

開學了,你們的囡囡第一天正式上學,是否習慣啊?
8月30日開家長會,聽完中二的師姐分享,隱約覺得htc的測驗及考試會幾難,你們有同感嗎?

我也是在前幾日才去買,都好彩買到。
你知唔知冬季有無校褸?

原帖由 *dora* 於 08-9-13 19:12 發表
下星期三和四是運動會,阿囡話:想穿冬季運動服.7月中旬,没有在校訂,結果,今早要到卓麗買,好彩有她的尺碼.

原帖由 *dora* 於 08-9-19 19:37 發表
是有校褸的.

今年運動會.ST.Teresa's取冠軍.不過,小囡就没有拿任何獎項.

有無獎都唔緊要,志在參與嘛。我囡也冇拿獎,但就好開心自己的House 拿冠軍。你有冇去參與啊?我就有去觀看,眞是「眼界大開」!

[quote]原帖由 *dora* 於 08-9-22 00:02 發表
你的囡囡也是ST.Teresa's House.

我未能抽空觀看,真有點可惜.

[/quote
明年還有機會,到時再參加啦。

你唔講我都無留意,原來我囡囡套運動衫都是不同顏色的:長褲是寶藍色,外套的藍是近乎黑色。

原帖由 傻媽媽2007 於 08-9-24 14:20 發表
hello wawachoy , dora....

我有去睇呀, 因為岩岩系我公司附近....不過個日好熱, 不過我都系睇咗一陣就走啦.....

個女都讀得好開心, 日日番黎都有講去食咩...有時話車仔面, 有時食米線.... 有間好似叫大力水手 wo ...

上周六已去買了校服裙,但校褸就無size,要等到月底。你呢?

原帖由 *dora* 於 08-10-13 23:24 發表
你哋買了冬季校服未呀?

傻媽媽2007
叫囡囡唔好比自已壓力,需要時間讓自巳去適應中學的學習模式,盡了力就ok.
我女基本上已適應了新學校,但我認為要睇埋上學期考試如何,才知道她能否跟得上。總之,大家一齊努力啦!

原帖由 傻媽媽2007 於 08-10-14 13:32 發表
我未買呀, 諗住今個星期六去買, 本來上個星期日, 點知原來星期日唔開, 激氣...

系呢, 你地個女讀成點呀, 我個女第一次中文默書, 得65分, 佢好唔開心...... 返黎 咗一輪.... 不過都好, 起碼可以比佢明白, 要讀啲 ...

袜子唔一定是藍色,可以是黑色。應該不難買到。我在尖沙咀買到。
亞女話條校裙的質料「拮肉」,我就覺得囡囡們着住條裙會幾「焗」,件襯衫有點......

原帖由 *dora* 於 08-10-20 11:01 發表
阿囡痊癒了嗎? 今天有否返學呀?

講返星期五去買校服,只能買了恤衫,裙和校褸要訂,現在只能等 .想問藍色的襪了會在哪裡買?

你們有無出席昨天的PTA家長會啊?
女兒的班主任Miss Choi都幾友善。當日我們班的家長都好踴躍发問,可見大家都好重視囡囡們的學習。
令我印象深刻的是:在班房門口貼有書法比賽優勝者的作品和中文作文成績優異者的作品,那些作品的水准之高實在令人贊嘆不已,尤其是作文方面,想不到中一學生竟可有如此老練的文筆,實在難得。

‹ 上一主題|下一主題