用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寶血上智家長請進
樓主: wawachoy
go

寶血上智家長請進 [複製鏈接]

我都系咁講.

原帖由 *dora* 於 09-3-27 12:19 發表
上年(08)升中銜接的情況:
日期是2008年7月28日至8月8日,共10個上午.
內容只是英語的.

昨日是Quiz, 8號才是test. 阿囡話放完Easter就會有好多科都test.

原帖由 *dora* 於 09-3-31 22:29 發表
Thanks.

近況如何?今天普通話test.阿囡話
明天, 中文test. 可以open book. 我話

我都想幫亞女找個人補習,不過系補數......

原帖由 傻媽媽2007 於 09-4-4 23:14 發表
系呀..我都開始擔心, 見佢唔系好緊咁... 哎.... 家下做人父子真艱難. 我想幫個女搵私人補習中文, 大家有無好介紹呀?

傻媽媽2007 & Dora,
大家好!偶然入來看到傻媽媽的留言,好開心.
最近不用上學,亞女都有話悶,唯有盡量抽時間陪佢去下街,安排些活動.囡囡暫時都沒提出要自己去街,如果她提出,我都會盡量勸她不要去.
不知不覺就過了一個學年,好高興認識两位,希望大家保持聯絡.

原帖由 傻媽媽2007 於 09-6-30 13:48 發表
Hello  ^去買 ...

傻媽媽2007 :
我個女和以前比較,都有些唔同咗,在好多事情上都有自己的意見,有時重好執着,可能這是成長的必經階段,開始有自己的思想和個性,,做亞媽唯有比多的耐性去引導她們,現在做人父母眞不易!

講起下周取成績表,我有點矛盾:雖然亞女這一年的表現都中規中矩,但都想約見老師了解一下情況,唔知老師会唔會嫌「煩」,你們點打算?

原帖由 傻媽媽2007 於 09-7-2 17:37 發表

wawachoy, 你就好啦, 個女咁乖, 我有時真系比佢激到標煙呀~~~我系5月份, 有個朋友介紹咗個補習姐姐比我地, 咁亞女就開始補啦, 雖然得個幾月時間, 不過亞女就話明咗好多, 又其是系數, 下星期睇下我比既$$$同啲 ...

謝謝你的意見.我會在收到成績表後再約見老師.

原帖由 傻媽媽2007 於 09-7-3 12:52 發表
Hi Wawaycho, 我個女系學校既嘢一向都系由我老公 handle , 我上次聽佢講, 啲老師都幾好, 不過因為我地小朋友唔系最好 or 最差個幾個, 老師跟本唔會太留意到佢地既問題, 我老公話上次同見家長, 都好感覺到老師其實唔 ...

我都攞咗成績表啦,仍然是B Grade,但看得出佢几乎各科成績都有所下降,其實從測驗到考試,成績都有點每況逾下的感覺.但亞女在下學期己經好努力,都唔知邊度出左問題.不過,佢肯認真去讀,有盡力,我己經收貨喇.亞女就唔開心,因在小學一向成績唔錯,所以在心理上覺得不是滋味.
下學年又要重新編班,唔知會點編法呢?

原帖由 傻媽媽2007 於 09-7-12 21:35 發表
hi wawachoy & dora,

尋日攞咗成績表啦, 總成績系 C Grade , 其實亞女今次考得唔錯, 系上學期考得唔系太好, 拉低咗個成績 , 佢有4個B, 我都已經收貨喇, 佢數學攞到B, 總算補完習有個好成績, 雖然貴啲, 不過都 ...

.....................................

學校無分精英班的,每級有五班,A和B班是輔導班,其余就是非輔導班.

原帖由 KITTY.WONG 於 09-7-31 17:56 發表
請問中一是否分精英班?
‹ 上一主題|下一主題