用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友6歲前會有蛀牙!
go

小朋友6歲前會有蛀牙! [複製鏈接]

想知多唔多小朋友6歲前會有蛀牙!

因我今天才發現小朋友有個大牙之間的邊位有個小小的啡點,似由面開始到入少少!! 我暫未帶去睇牙醫, 都未知是跡定是蛀! 而我們已早晚擦牙,但小朋友唔想我地同佢再擦故只可讓佢自己處理而我地望住(有時佢唔比你睇住佢擦),所以佢未必擦得好好, 但慶幸是我地好少比糖佢食.....

希望小小一點可以杜牙先, 唔做脫.....唔係就喊死佢都似....
   0    0    0    0
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

已有蛀牙啦,係上面2邊各一隻大牙
蛀得好勁,但牙醫話唔想太細幫佢杜牙
因為小朋友會好辛苦+上杜牙係好痛ga
所以醫生幫她整走有問題個一半然后補返
希望唔係蚊得太深,但要3-6個月去覆一次
而ga係每晚幫她擦﹗

我呀仔6歲前已補了3次牙.

醒目開學勳章

不用怕!升小學時牙醫會幫你搞掂!

原文章由 c12l23f72 於 08-8-4 16:07 發表
不用怕!升小學時牙醫會幫你搞掂!

但太嚴重....
等唔切升小一啦
她原先補完一隻驚咗
到補第二隻個時喊咗好耐

魅力公主 醒目開學勳章

2歲發現蛀左1隻牙,求其補左之後(因為佢掙扎),而家就嚟5歲就補左5隻牙,分兩次補,$1000:;pppp: 由細到大都好少食糖,不過2歲先開始幫佢刷牙 牙醫話唔關我駝佢個陣唔夠鈣事(因為我唔飲奶)

我個囡之前把我哋嚇餐死,因為佢牙縫之間有黑點(多處)
我們帶佢去看牙醫才發現不是蛀牙,只是污垢,但我也不明那時她沒有吃什麼糖,我們也有幫她補刷牙.後來(2nd dentist)醫生說可能她飲得雜飲多.(她愛飲利賓納),而且牙面不平.結果替她洗牙(朋友介紹在青衣的)好差.,而且洗得唔係好乾淨.而且態度也不好.隔了半年囡囡又有番污垢,我囡囡也說不去洗,但小一interview ,我冇可能咁樣比佢去,
所以再打聽有沒有好的牙醫.(有耐性)朋友介紹了荃灣一間
結果好ok! 我們結果洗了2次一年至九個月洗一次 ,但現在不要了 她開始換牙. 不要等到小一真的會太遲

quote]原文章由 seven_cola 於 08-8-4 19:35 發表
2歲發現蛀左1隻牙,求其補左之後(因為佢掙扎),而家就嚟5歲就補左5隻牙,分兩次補,$1000:;pppp: 由細到大都好少食糖,不過2歲先開始幫佢刷牙 牙醫話唔關我駝佢個陣唔夠鈣事(因為我唔飲奶) ... [/quote]

其實我覺得小朋友有蛀牙真係要補
唔好諗住佢地會換牙,就唔去補
其實有d牙要到好大個先會換,
隻牙點可能等你噤耐先蛀哂ar
分分鐘蛀完呢隻,連隔離都有事

原文章由 pattyw 於 08-8-5 12:55 發表
其實我覺得小朋友有蛀牙真係要補
唔好諗住佢地會換牙,就唔去補
其實有d牙要到好大個先會換,
隻牙點可能等你噤耐先蛀哂ar
分分鐘蛀完呢隻,連隔離都有事 ...

我仔係四歲就開始補了,佢d牙比較差(唔知係未七星仔唔夠鈣),如果係有就要補,但佢到杜唔到牙根,牙醫都係盡量補救佢等佢自己換牙,如果脫咗牙,對恒齒出位唔好,會走位。

唔夠鈣....關蛀牙事???

唔係好明!!

原文章由 seven_cola 於 08-8-4 19:35 發表
2歲發現蛀左1隻牙,求其補左之後(因為佢掙扎),而家就嚟5歲就補左5隻牙,分兩次補,$1000:;pppp: 由細到大都好少食糖,不過2歲先開始幫佢刷牙 牙醫話唔關我駝佢個陣唔夠鈣事(因為我唔飲奶) ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

一般牙醫都唔suggest小朋友杜牙
因為此終佢地d牙都會自己換
除非真係已換咗or已蛀到入根
否則最好唔好,無為要小朋友受呢個苦嘛...
大人杜牙都頂唔住啦,何況係小朋友

魅力公主 醒目開學勳章

我以為關事,原來唔係!!
原文章由 d2343130 於 08-8-5 02:43 PM 發表
唔夠鈣....關蛀牙事???

唔係好明!!

我個仔5 歲巳經補咗2隻大牙, 初時我同佢去檢查, 我洗牙先, 比佢睇住, 第2次先無咁驚, 先可以比牙醫補牙, 點知佢一d都唔驚, 仲一次過補咗2隻, 真係估佢唔到有咁乖.
d大牙等唔到11歲換恒齒, 所以一定要補牙.

尋日打風係屋企朝早幫佢擦牙
先發覺她下面既大牙有隻蛀咗....
今日要搵時間去同佢補.....
真係唔可以少看蛀牙........
平時夜晚已幫佢擦..真唔明點解重會蛀

有時會諗,唔知會唔會:
1) 食完糖/甜嘢,無即時比d水佢地飲"希式"d甜味;
2) 食完糖/甜嘢,好快走去午睡.

因留係口內有呢d東東都可能會日子有功而慢慢蛀牙都唔定, 就算早晚擦牙都一樣!!

原文章由 pattyw 於 08-8-7 12:34 發表
尋日打風係屋企朝早幫佢擦牙
先發覺她下面既大牙有隻蛀咗....
今日要搵時間去同佢補.....
真係唔可以少看蛀牙........
平時夜晚已幫佢擦..真唔明點解重會蛀 ...

牙醫話不要吃多餐. 如你的小朋友常吃小茶點或吃不停便增加機會蛀牙. 因為吃完東西後有酸性, 牙面的法瑯質是最弱的時候, 而刷牙會令法瑯質薄, 正確是要給時間讓口水中和口中的酸性. 如果成日食, 牙齒便長期在軟弱狀態, 易受牙蟲入侵!

當然講就容易做就難...我仔未夠三歲就已補牙/杜牙根及做牙套. 他全身麻醉, 只有父母是心痛及銀包痛! 但無後悔, 因為他重此決心戒奶, 且人人說他牙很白及齊, 拾回自信~
‹ 上一主題|下一主題