用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一誠班同學
樓主: al1
go

一誠班同學 [複製鏈接]

122510,
你仔仔10月份會否訂飯呢?我女見同學仔有甜品食,所以要我俾佢訂飯呀!

我囡囡相反要我做飯給她,因為她不能吃完整個lunch box. 她有點擔心, 所以10月份會多訂D裻,份量較少.

今天囡囡沒上學,因她有少少喉嚨痛,請問中文教了那課書?英文及數學及科學有教課本嗎,工作纸要等收到才可補做? 另外有特別通告嗎?

希望明天不是八號風......

thanks

原帖由 csjlo 於 08-9-23 17:43 發表
我囡囡相反要我做飯給她,因為她不能吃完整個lunch box. 她有點擔心, 所以10月份會多訂D裻,份量較少.

今天囡囡沒上學,因她有少少喉嚨痛,請問中文教了那課書?英文及數學及科學有教課本嗎,工作纸要等收到才可補做? 另 ...

csjlo,
阿女話中文用過書,讀過p.4及p.10,做了p.11。英文沒有用書。數學沒有用書。科學用了書,p.2-4。以上只是阿女話,唔知有無錯漏,請其他媽咪補充下啦!

恩禧媽

都好感激妳囡囡,比著我囡可能什麼都話唔知/唔記得 (her normal answers....)
今日終於同鄭老師傾了第一次電話,她都好客氣,話囡囡上個星期有進步,終於可投入同學郡中. (k2-k3時第一個week老師以為佢唔識講口野.....),第一二個星期囡囡好唔習慣,重話唔返學,要(訓)覺,我都頂唔住. 希望以後習慣d啦.

anyway, thanks to let me share my feeling in the BK platform, esp. your promptly reply always do.

csjlo,
唔洗客氣啦!大家都係小一家長,大家都好關心小朋友,係呢度交流下,可以俾大家一個安心呀!我女係大女,佢仲有一個細佬,所以我都會train到佢好獨立,佢而家都可以自己執書包同做功課,我每天都會問佢上堂時會發生咩事,所以佢而家都會記得每天的事,返來同我講。
你女女係咪比較怕羞呢?係咪佢仲想返去之前派到的學校讀書呢?呢d心結可能要你慢慢幫佢解開呀!又或者同佢參與多d群體活動,都可能會提升社交技巧呀!
keep in touch!

恩禧媽
我都希望囡囡可以快d自動自覺做功課執書包.
她比較細膽和慢熱,但熟絡後就完形盡露,連媽媽姓mug都唔知?!

囡囡沒上兩日學,明日又要6:15am morning call 佢.
明天Day A, 要穿運動服上早操, 對嗎?

我弄錯了,明日應該是Day B, 執書包時才發覺, sorry. 但都是穿運動服

csjlo,
唔緊要啦!慢熱都好過唔熱呀! 等佢慢慢來適應啦!

all,
今日派了中默呀!我女好好彩,有90分呀!

我囝囝亦是,但我卻取笑他:欠10分都唔囉埋100分!

原帖由 恩禧媽 於 08-9-25 20:42 發表
all,
今日派了中默呀!我女好好彩,有90分呀!

回覆 # 的文章

我囡也是90分,
122510、恩禧媽,你們的小朋友是什麼組呢?

原帖由 al1 於 08-9-26 16:25 發表
我囡也是90分,
122510、恩禧媽,你們的小朋友是什麼組呢?

all,
今日功課有中文作業改正,但阿女書包無。仲有數學的WB1A又無,咁點做呢?你地有無呀?

al1,
我女係第一組。

恩禧媽

個電話有d問題,剛剛才可上網看家課冊,以為囡囡抄錯嘢tim.  妳講的中作 改 及 數WB1A 書 都無.  問過另一位同學媽咪都係一樣無得做.

另外,妳們買冬季校服未,要到沙田瀝源間校服shop望下. (但都唔太清楚位置在那? 因為對於那兒不熟路.)

原帖由 csjlo 於 08-9-26 22:32 發表
恩禧媽

個電話有d問題,剛剛才可上網看家課冊,以為囡囡抄錯嘢tim.  妳講的中作 改 及 數WB1A 書 都無.  問過另一位同學媽咪都係一樣無得做.

另外,妳們買冬季校服未,要到沙田瀝源間校服shop望下. (但都唔太清楚位置 ...

csjlo,
我問過啪另一位媽咪,佢都話無,佢同我都會寫番係手冊話呢兩本書無,無得完成呀!

冬季校服我無訂,我諗住自己去金x買,如果我搵到瀝源o個間店,我都會去睇下呀!可能下星期二去搵下先,搵到再返來報料啦!

恩禧媽

我可能放假個日去沙田瀝源處搵吓間店,有消息再聯絡.
下星期二默中文d生字妳囡囡記得未? 我囡重努力緊,但佢默完書就可以洗腦.厲害....

中作WB1A” …我在一信手冊見過, 我仔話中作是中文作業改正, 若無錯就不用改…”WB1A”是指做math workbook 1A section..

唔知你地有無到中文作業和math workbook? 若無就派漏了..

大家若去過瀝源校服店請報下料,
我都打算+月中去找找

原帖由 恩禧媽 於 08-9-28 08:19 發表

csjlo,
我問過啪另一位媽咪,佢都話無,佢同我都會寫番係手冊話呢兩本書無,無得完成呀!

冬季校服我無訂,我諗住自己去金x買,如果我搵到瀝源o個間店,我都會去睇下呀!可能下星期二去搵下先,搵到再返來報料啦! ...

瀝源校服店是否平很多,我重訂了校服添!:(
明天中文黙書,是否只抽黙詞語?

原帖由 al1 於 08-9-29 17:24 發表
瀝源校服店是否平很多,我重訂了校服添!:(
明天中文黙書,是否只抽黙詞語?

csjlo,
我女都只係溫過一次書,我都唔知佢記唔記得,因我唔想理佢太多,9到依賴我呀!我都會由得佢自己去溫書。

KW,
其實我係知道o個兩本係咩,不過書包見唔到,無得做。今日見到數學老師自己寫左話係漏派,但中文老師就無寫,我估可能因為阿女做啱左,唔洗改,所以無派到囉。

all,
我今日去了瀝源o個兩間店,一間睇唔到名,但有部衣車在內的,店員話冬季女仔只有裙,男仔只有西褲,沒有黃恤衫,冬季運動服無做,要10月尾才開賣。至於另一間叫沙角行,就話完全無做我校冬校服。但我問到一位保安員,佢話禾輋有一間叫豐昌順專做校服,不過我今日無時間行去睇下,下次我一定會行去睇呀!

all,
我阿女都話唔知默咩喎! 只知係p.15-16咋!

all,
我昨天去了禾輋的豐昌順問過,佢地話無做我校校服呀! 照咁睇,我好大可能都要幫襯金x呀!
‹ 上一主題|下一主題