用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一誠班同學
樓主: al1
go

一誠班同學 [複製鏈接]

我個細仔剛升小一,經常說上課不明白老師說的普通話,以致堂堂中文堂發夢,他帶回家的功課完全不懂做,又說完全不知道老師已經教了,隔個星期便要默書,學校完全不理會學生及家長的能力,一味”死谷”,攪到學生及家長都身心疲累,字都未識太多便要考重組句子,又要作句,我個仔現在常常說不想返學,放假便最開心,經常問今天中文堂需不需要作句,要便很恐懼。

我個大女在以前朱校長時代考的中文也沒有這樣深,小一第一個學期也沒有默書,朱校長又重視推行活動教學,學生上課又開心,家長又不用因常常要默書而破壞親子關係,
還有,我大女和細仔相隔幾年,我發現培基中文科在教學上越來越傳統及死谷,沒有絲毫改進和改變的動力,是否年資較深的教師已安於現狀,不思進取呢??(抱歉說這樣說話,只為學生利益著想才斗膽這樣說),究竟d老師及校方有沒有搜集多些學生及家長的意見,看看他們的學習情況是否理想,
從而作出改善??

聽聞現時已有 200 多間小學使用"創意默書",也有許多小學運用”生本教學”或”大量認字法”,究竟培基除了”死谷默書”及通過比較分數激發爭競(以低分挫敗小朋友的自信心)之外,培基中文究竟有乜教學法?? 是否需要與時並進呢??

還有,不知與新校長上任有沒有關係,或許學校還聲稱”活動教學”已名存實亡。

建議:
1)本人建議校方採用新的教學法,提升學生的識字量,取代用大量默書或谷成績的方法。這樣,才能真正幫助學生提升學習興趣,達致全人發展。
2)學校也應考慮於初小運用更多活動教學法或一些已有大學研究有助提升學習效能
及識字量的教學法。

小一家長

all,
各位媽媽有無發現英文書內p.18有個紅印寫住"parent signature"呢?點解要簽名呢?

恩禧媽

yesterday 要同囡囡read aloud p.18, 之後要parents signature.

我估如果家長沒有簽名, 今日就蓋個紅印提醒你掛. 因為我囡囡本書老師有個 tick 在我個簽名旁邊.

原帖由 csjlo 於 08-11-6 19:51 發表
恩禧媽

yesterday 要同囡囡read aloud p.18, 之後要parents signature.

我估如果家長沒有簽名, 今日就蓋個紅印提醒你掛. 因為我囡囡本書老師有個 tick 在我個簽名旁邊. ...

csjlo,
我昨天都見到手冊要read a loud,但我估唔到要簽名喎,所以我昨天無在那頁簽名,今天就見到個紅色。

恩禧媽

做阿媽的我地, 唯有下次問多句: "重有冇阿媽要做的嘢".  好似自己再同佢地一齊返學......

原帖由 csjlo 於 08-11-6 21:25 發表
恩禧媽

做阿媽的我地, 唯有下次問多句: "重有冇阿媽要做的嘢".  好似自己再同佢地一齊返學......

csjlo,
係呀!我地做阿媽的要陪讀呀!

all,
下星期二放早呀!放11:50am。

甘快比你講了!

那些書要遲些給你!

原帖由 恩禧媽 於 08-11-7 16:15 發表

csjlo,
係呀!我地做阿媽的要陪讀呀!

all,
下星期二放早呀!放11:50am。

all

下星期二(Day A)是否只須要帶第一.二節的書 (1D 班 - Mahts)?  
看到學校最新消息話<放早11:50am及只上課第一.二節>. 有冇高年級家長可以確定一吓往年都是這樣嗎?  如果是,等阿囡個書包輕d.....

原帖由 csjlo 於 08-11-8 18:12 發表
all

下星期二(Day A)是否只須要帶第一.二節的書 (1D 班 - Mahts)?  
看到學校最新消息話. 有冇高年級家長可以確定一吓往年都是這樣嗎?  如果是,等阿囡個書包輕d..... ...

122510,
無問題呀!你幾時ok就俾我啦!thanks!~~

csjlo,
照咁睇,都應該係上頭兩堂呀!我提議唔好帶書包,可能用個小背包俾阿女返學就算呀!嘻嘻~~

Good idea 恩禧媽.

去年好似無放早.但培基網上已寫了上課一二堂,故淨係帶首兩節書本就可以!
原帖由 csjlo 於 08-11-8 18:12 發表
all

看到學校最新消息話. 有冇高年級家長可以確定一吓往年都是這樣嗎?  如果是,等阿囡個書包輕d..... ...

原帖由 122510 於 08-11-10 09:04 發表
去年好似無放早.但培基網上已寫了上課一二堂,故淨係帶首兩節書本就可以!

all,
我發覺雖然只係上頭兩堂,但要交的功課已經很重了!

回覆 # 的文章

各位,

我係一信班既brianmama, 剛剛考完試, 又有個長假期, 我地搞個outdoor活動, 有興趣就入黎睇下http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

誠意邀請各位參與, 大家趁機會一齊交流下啦!
:-D

各位一誠班同學仔 & 家長, 祝大家聖誕快樂!
下午我們一家人去三日兩晚camp,園園十分期待.
hope everyone enjoys the holiday with your family................

各位媽咪有冇收到一張通告有關要於1月13日用octopus過美勞和英文導師費? 我見到學校內聯網話明天要用octopus過數($140 + $350 = $490). 另 1月5日用cash 交$28 校簿; 1月14日買下學期書, 請大家留意. 詳情見學校內聯網

csjlo,
我見到張通告係話1月15日用八達通過$490(美勞加外籍老師),1月15日用現金交$28簿費。買書就係1月14日。

恩禧媽

今朝check 校網通告日期本來係1月8日出,話1月13日共過$490.  我以為囡囡冇這張通告, 所以問吓大家.
係呀今日收果張話是1月15日才過octopus. 但$28要交cash.

恩禧媽

請問妳囡囡有冇 "語文新天地 漢語拼音課本 一下冊"?
我囡囡話老師已派,但我從來沒見過佢帶回家, 真係比佢激死.

原帖由 csjlo 於 09-2-10 21:55 發表
恩禧媽

請問妳囡囡有冇 "語文新天地 漢語拼音課本 一下冊"?
我囡囡話老師已派,但我從來沒見過佢帶回家, 真係比佢激死.

csjlo,
無喎!我女無拎過返來呀!

恩禧媽:

問了另一位媽咪,只在堂上看不派回家.
‹ 上一主題|下一主題