用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

原帖由 pineapple23 於 08-9-27 11:13 發表
你們好!

我昨日去了培基交form,10點幾去到我139號,效率好快!
唔知道現時有幾多份呢 有冇人可以報吓料!

我昨天下午去沙呂交表, 都只係去到118號姐. 唔知係唔係全日的號數, 還是只係下午呢? 不過我見人不多, 如果大家去交表, 記得帶回郵信封, 最好打去所報學校有什麼需要帶, 因為原來有些學校會要求額外收文件.

我交咗去沙呂,8:45am 到, 4号籌...

請問點解"囡囡續宣道幼稚園可以上大圍陳圓喜小學"?
有關係嗎?唔係要跟計分制度嗎?重有陳元喜係88net 喎?
同埋你所講的"宣道幼稚園"是九龍塘那間嗎?
Thanks!

原帖由 WINGYIBB 於 08-8-28 14:08 發表
我暫時決定選胡素貞(第一城), 我囡囡續宣道幼稚園可以上大圍陳圓喜小學( band one ),呂明才太多人選了.

原帖由 liptonChan 於 08-9-28 17:34 發表
Thanks!

...

我想她是讀宣道會沙田幼兒園,是91校網. 陳元喜是88校網,要經自行或大抽獎先可以入讀.

estherxx,

無錯! 瀝源主風環境真係太差喇!

sea

原帖由 estherxx 於 08-9-26 17:26 發表
SEA,

我都係有宗教分, 即係20分..我仍參觀過培基及主風,
都係鍾意培基環境好!

醒目開學勳章

早兩日問我朋友一呂問題,佢女剛剛讀小一!

每日平均5-6樣工課!(未計另外散修修的工作紙)
而家已經開始每星期默中英文各一次!
冇英文科課本,只得工作紙!
除英文堂外,全部都是用普通話受課!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

是宣道幼稚園九龍塘,因為是聯校, 所以叩門應該會無問題.

原帖由 liptonChan 於 08-9-28 17:34 發表
Thanks!

...

原帖由 tiffany_wong23 於 08-9-29 02:42 發表
早兩日問我朋友一呂問題,佢女剛剛讀小一!

每日平均5-6樣工課!(未計另外散修修的工作紙)
而家已經開始每星期默中英文各一次!
冇英文科課本,只得工作紙!
除英文堂外,全部都是用普通話受課! ...

我女都係一呂今年讀小一,其實每日平均係4-5樣,星期五就會多d,女女多數係導修堂已經可以自行完成,放學返到屋企都係做剩返的1-2樣(已包括工作紙),其他的都只係寫好少字,抄寫功課都係一星期一份。
默書暫時唔算密,對上星期默完中、英文,要3個星期後先再默,而且一早比哂範圍,有足夠時間溫書。
至於普通話授課,應該只係中文科,而且仲要係報讀左普通話班的先會用全普通話上課。

原帖由 tam 於 08-9-29 09:19 發表

至於普通話授課,應該只係中文科,而且仲要係報讀左普通話班的先會用全普通話上課。

我朋友話聖經堂科學堂都係講普通話授課!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

咁多位媽媽...雖然我囝囝唔係0909入小一,不過都想了解下我間母校聖心個情況...因為父母讀過有分的關係,所以都係我考慮之一...但時移世易,我睇完您地D post,好似好少mention依間.  主要都係話佢功課多.  不過依個應該都係依間學校的特色,廿幾年都不變.   仲想問問我個情況,第一個小朋友(15)+天主教(5)+媽咪讀過(10) - 5(用佐父母畢業冇佐第一個小朋友5分) = 25 ?  咁25分入聖心樂唔樂觀呢?

原帖由 ourbb2007 於 08-9-29 23:05 發表
咁多位媽媽...雖然我囝囝唔係0909入小一,不過都想了解下我間母校聖心個情況...因為父母讀過有分的關係,所以都係我考慮之一...但時移世易,我睇完您地D post,好似好少mention依間.  主要都係話佢功課多.  不過依個應該 ...

聖心一如以往功課多,數學讀高1個學期,英文深,校風良好,但作風低調.仍然多人讀及半日制,到了2012年才轉全日搬到大圍馬鐵上蓋新校舍. 不過2009年夏季開始課室會有冷氣.其實聖心有很多Post. 妳可在小學一覽內選沙田區咁就找到聖心版討論區.

我都交左FORM 去蕭漢森, 環境都好清靜 , 希望大家都入到 la

原帖由 #sausau# 於 08-9-26 13:16 發表
今日入左form 去蕭漢森, 去到覺得好清靜, 小孩子一定會專心, 可能係環境問題, 因這間學校在山上面...而且又沒有公屋,  另外, 見到d小朋友都好純, 指樣貌, 衣服都好整齊, 因當時是小息時間, 好多小朋友都會在出面2個 ...

Dear estherxx,

我昨天早上去交表, 派籌編號係 # 193. 你呢?

Sea

原帖由 estherxx 於 08-9-28 22:01 發表

sea,
其實雖然我們有 20分, 但我都好擔心..上星期五參選培基, 那位何老師 (係負責入小一的老師), 她說若果 20分係有八成機會入, 但如果 15分應該沒有可能! ...

Sea

我都交咗培基, 籌編號係 # 188.

原帖由 sea 於 08-9-30 12:14 發表
Dear estherxx,

我昨天早上去交表, 派籌編號係 # 193. 你呢?

Sea

原帖由 CathyDannyBB 於 08-9-30 10:31 發表
我都交左FORM 去蕭漢森, 環境都好清靜 , 希望大家都入到 la

CathyDanny,
我女同學仔媽咪決定siu 漢森,我仲15 16 我老公想入培基,但我同佢講我地得15 分好難呀。
想問下去siu 漢森交表要帶什麼東西,同時有什麼要注意的?
你幾多號no.
同時請問一下siu 倉頡點打
謝謝
祝你一Q即中
WINCHI
有捨必有得 有得必有失

要記得帶回郵信封 & stamp , 出世紙正本 &copy
地址證明正本 &copy就 ok
好似無比 no 我喎, 不過環境真係 ok, 你去睇睇
蕭 =  tx

原帖由 WinChi 於 08-9-30 14:30 發表

CathyDanny,
我女同學仔媽咪決定siu 漢森,我仲15 16 我老公想入培基,但我同佢講我地得15 分好難呀。
想問下去siu 漢森交表要帶什麼東西,同時有什麼要注意的?
你幾多號no.
同時請問一下siu 倉頡點打
謝謝
祝你一Q即中
...

醒目開學勳章

原帖由 CathyDannyBB 於 08-9-30 14:43 發表
要記得帶回郵信封 & stamp , 出世紙正本 &copy
地址證明正本 &copy就 ok
好似無比 no 我喎, 不過環境真係 ok, 你去睇睇
蕭 =  tx

我就今日先去一呂交表 , 冇人呀 , 但見到有個媽咪帶哂小朋友啲 cert. 去囉

Hi ~ ksltd!

好緊張呀..因為我個女d同學, 個個都話選培基喎, 好大競爭呢!

sea

原帖由 ksltd 於 08-9-30 13:49 發表
Sea

我都交咗培基, 籌編號係 # 188.

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題