用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

是不是要親身交表?

要帶咩傢???

原帖由 Carman_mami 於 08-9-18 21:10 發表

yes,20/9(六)9:00am,K3ge家長可以去,我都會去呀
and 想問朱正賢ge 科學科用英文書教ge,唔知好唔好le?

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-9-19 11:15 發表
我個女在沙呂P6,個仔在P4。根據在過去5年多的經驗,沙呂的功課其實不算多;有時3 - 4樣,有時多一些。好像昨天他們各有4份功課。
我也不覺得沙呂的壓力很大,好像我的女兒,上學期每天放學後都有參加課外活動,例如女童軍、詩班、 ...

好多謝你回覆,見你咁講都安心D,不過同人吾同命,我個仔係吾會主動做功課D人,食餐飯都要三崔四請,做十分鍾野又話要休息又要飲水又要痾尿....總知要擺個人係度釘住先得果種,好攞命

原帖由 baldheadcat 於 08-9-19 22:07 發表

好多謝你回覆,見你咁講都安心D,不過同人吾同命,我個仔係吾會主動做功課D人,食餐飯都要三崔四請,做十分鍾野又話要休息又要飲水又要痾尿....總知要擺個人係度釘住先得果種,好攞命 ...

乜甘似我個仔旣?
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

91網我去了二間保良局小學
剛由朱正賢回家
感覺校舍朱較新點,雖然SIU HON SUM 有泳池
朱是大班, 而SIU 是小班的
唉!我到而家仲沒有IDEA首輪選那間?
其實心目中的有一呂,培基,二間保良局也可以,
但如一呂太難入, 扣門也難扣,不如諗下其他
網上也聽到梁鉅X 也不錯, 一城胡上午和下午有什麼分別
好煩呀
有捨必有得 有得必有失

原帖由 Carman_mami 於 08-9-20 14:07 發表
今早去左朱正賢開放日,我覺得幾好,數學會教快半個學期,六年班下學期有英數,09年至10年會4班都用普通話教中文,科學科用英文書,一星期3堂外'直'老師堂,and 用d高科技ge 野來協'坐'教學,e.g電子手'帳'and 大白板好似電 ...

CARMAN MAMI 咁你有左決定未, 選邊間? 你有沒有到過 SIU HON SUM 到睇過?
有捨必有得 有得必有失

我今日都有去朱正賢o既家長日, 感覺上哩間學校都唔錯!! 不過問返幼稚園校長o既意見, 佢話朱正賢d課程幾深, 科學用英文教!

我老公係朱o既舊生, 如果報朱應該都幾大機會入! 不過我另外心水係胡上同埋沙呂! 都唔知博唔博好!!

如果沙官有20分,培基得15分,雖不容易入,但好近屋企,妳吔會選那一間擺第一輪?想聽聽大家意見,沙官現在好不好呢?麻煩大家解答!!

現在又想 沙呂 or 朱正賢,
唔知邊間升中好d ?

醒目開學勳章

原帖由 Venuscheng 於 08-9-19 15:39 發表
km1357,
「 我相信任何一間小學都岩個小朋友」你說這一句我又覺得未必. 一個原本自動自覺的小朋友, 如果見到同學唔去做, 或是只得佢自己努力,  ...

可能我身邊讀書叻D人都係靠自己, 都唔係出自D名校, 最叻果幾個仲要係好後期至發力,中小學成績都係好一般. 其中一個係我呀哥, 屋企都無乜幫過佢 (呀爸小學未畢業,呀媽係文盲), 佢D同學都係好鍾意玩果班 (我同佢一同小學,中學).
所以如果個小朋友真係自動自覺, 我好相信係香港任何一間學校都一定成功.
仲有我覺得要揀間近屋企亦好重要.

以上個人愚見, 不要見笑.

原帖由 香香 於 08-9-21 03:02 發表
其實係咪真係咁呀!! 名氣好些! 我馬鞍山好既學校都係在村屋內. 所以係咪出黎胡(上)好一點呢!!

因為胡(上)無開放日呀. 我都唔知點既!!

yin:
你也諗過胡(上), 其實有咩好處架!!

...

馬鞍山最多人爭係莫過於三間:
-靈糧
-循道衛理
-主風
如果你老公係舊生, 而胡上口碑又唔錯, 聽落值得選胡上. 若你唔選胡上, 你又打算選邊間呢?

原帖由 km1357 於 08-9-21 13:07 發表

可能我身邊讀書叻D人都係靠自己, 都唔係出自D名校, 最叻果幾個仲要係好後期至發力,中小學成績都係好一般. 其中一個係我呀哥, 屋企都無乜幫過佢 (呀爸小學未畢業,呀媽係文盲), 佢D同學都係好鍾意玩果班 (我同佢一同 ...

我都同意係有這些叻人後期發力的. 我都有識得人在中三仍是考第38名 (全班41人), 中四突然醒悟的發力, 同班的人都入唔到大學, 佢就入到, 重在美國讀埋數學博士, 現在在美國教書.

我唔知我自己的兒子會唔會成為這樣的一個, 不過我都唔係咁想佢一直考尾幾, 然後等後來發力追上. 而且我覺得特別是語文, 係好難後來發力的, 因為真係會追得好辛苦好辛苦. 語文係浸出來的, 不少內地來港的高材生, 當人家訪問他/她時, 通常都說追英文追得好辛苦. 選校時, 我最希望選到一間有方法教好語文, 並且德行比較好的學校. 沙田區都算好多選擇.
‹ 上一主題|下一主題