用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

想問大家,如果自行收生唔得,到統一大抽獎乙部你地會點排(朱正賢/瀝源主風/祟真/胡上/)請大家比意見唔該

原帖由 香香 於 08-9-24 12:24 發表
我聽朋友講係咪咁唔知架!! 好多都係人事關係. 你睇女扙單野收人地58萬呀!

我朋友都駛橫手入讀"陳x琪la媽"啦~
佢個仔而家讀小二!
最記得臨小一開學前兩日見個小朋友問佢讀邊間小學,
佢竟然答唔知!
因為派去黃大仙官立,覺得唔好!
緊係啦,你同la媽拔水比較緊係唔好架!
佢大把$又人面廣,唔怕駛橫手!
佢個大女讀瑪x諾神父,補習班都每月$9000!
(p.s.不是私人補習~)

總之太出名的學校除抽獎中到外,
之後自己去見就睇$同名氣!
唔係點解個個名人名星仔女讀名校!(指津校)
除非個小朋友真係好叻,
但甘細個都睇唔到啦!

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

原帖由 香香 於 08-9-25 15:57 發表
嘩!!我朋友今日報告在聖心入學三星期既小一生. 已有八樣工課. 得一樣係攺正!!

我姑拉話平均每日4-5樣工課!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

本來  我想選二間保良局其中一間。
可是我媽媽對我說:  保良局在屋村地方,怕來雜很多新移民,他們沒有多好教養。
她叫我 不如找回第一城的呂和胡
一來   近
二來   沒有那麼多新移民

我怎算好   好煩呀

本來想好, 又打亂了
一呂好難入,是嗎?
有捨必有得 有得必有失

Which I also worry about?  but hear fom BK mami, Siu Hon Sam have  less 新移民, may be the location is not convenient than Jeeg Chee Yin.

原帖由 WinChi 於 08-9-25 19:30 發表
本來  我想選二間保良局其中一間。
可是我媽媽對我說:  保良局在屋村地方,怕來雜很多新移民,他們沒有多好教養。
她叫我 不如找回第一城的呂和胡
一來   近
二來   沒有那麼多新移民

我怎算好   好煩呀

本來想好, 又 ...

回覆 # 的文章

今日入左form 去蕭漢森, 去到覺得好清靜, 小孩子一定會專心, 可能係環境問題, 因這間學校在山上面...而且又沒有公屋,  另外, 見到d小朋友都好純, 指樣貌, 衣服都好整齊, 因當時是小息時間, 好多小朋友都會在出面2個大球場玩...亦都見到好多老師巡視, 校長亦在這裡...

我今早都入左表去"培基"

醒目開學勳章

estherxx,

我參觀過一呂, 培基, 主風, 陳元喜.
心水係培基, 跟住係陳元喜.
我有宗教和首名子女分..唔知有幾多機會呢?

Sea

原帖由 estherxx 於 08-9-25 10:35 發表

SEA:

你有無參觀過培基及一呂呀? 你有無宗教分呢?

我去了培基參觀, 環境好好, 不過好偏僻! 而一呂校舍比較舊, 而且入表都係機會等於零...其實上年收了幾多份表的資料可以去邊到睇呢? ...

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

我今早9點去到, 無嘜人

你們好!

我昨日去了培基交form,10點幾去到我139號,效率好快!
唔知道現時有幾多份呢 有冇人可以報吓料!

‹ 上一主題|下一主題