用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

原帖由 chingko 於 08-8-24 01:34 發表
我都係91網!

我都係91網, 心儀呂明才, 但未決定邊間呂明才

原帖由 annanfung 於 08-9-2 17:04 發表
hihi, my son also study at 沙田圍呂明才, honestly to all the KG mama they like沙田圍呂明才 .. Before, I also thought that it was such so great as my son could go into this school.  But after he went t ...

聽你講你囝囝的情況真係好辛苦喎! 咁你又會唔會諗住轉校? 老師有無講下認為你的囝囝能不能handle? 如果讓佢升班, 相信佢暫時仍能應付. 有些家長重要求多d功課??? 就算有補習老師, 功課都係小朋友做架! 咁放學回家都好晏啦! 如3.5小時才能完成, 那麼如何參加課外活動??

annanfung,
多謝你的分享, 希望你囝囝可以適應並愉快應付功課啦!
不過聽你講似乎沙呂唔係咁好, 好辛苦, 咁會否考慮轉校??
你囝囝又有無參加課外活動呢? 做功課都咁忙, 咪參加唔到活動囉?

原帖由 CathyDannyBB 於 08-9-11 09:39 發表
培基
蕭漢森
朱正賢
沙官係全日 or 半日

沙官係88網

培基
蕭漢森
朱正賢
係91網喎!

原帖由 moontsui 於 08-9-12 09:58 發表
我唔知學校內聯網怎樣寫,但 li 件事我朋友是其中一個 受害者,間間 學校 都話自己係活動教學啦!但真實有幾多間係!

咩受害者? 被數學老師用粗口罵? 還是被老師玩針對?? 因沙呂都係我target, 想了解多點

原帖由 laam1228 於 08-9-12 16:46 發表

意思係....(林)班

一年級就要留班? 考得好難的嗎?? 唔係呀嘛!

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-9-19 11:15 發表
我個女在沙呂P6,個仔在P4。根據在過去5年多的經驗,沙呂的功課其實不算多;有時3 - 4樣,有時多一些。好像昨天他們各有4份功課。
我也不覺得沙呂的壓力很大,好像我的女兒,上學期每天放學後都有參加課外活動,例如女童軍、詩班、 ...

好多謝你的分享. 人地話沙呂小朋友較活潑, 但老師流失率高. 一呂小則較谷. 唔知你又點睇呢?

原帖由 km1357 於 08-9-19 15:01 發表

如果小朋友真係可以自動自覺,不單是做功課,還有看書和溫習... 我相信任何一間小學都岩個小朋友. 可惜我個仔唔係, 唔好話d小朋友, 連我自己讀書果時都唔係咁.

好羨慕你有對咁乖既仔女. ...

leo_lee_in_hk,
你真是有對乖仔女, 實在令人羡慕呀!

km1357,
「 我相信任何一間小學都岩個小朋友」你說這一句我又覺得未必. 一個原本自動自覺的小朋友, 如果見到同學唔去做, 或是只得佢自己努力, 甚至努力會給同學笑的. 可能也會受影響而轉變. 當然有人係可以唔受別人影響的. 所以如果能找到一班大家都有上進的同輩, 相信彼此間的影響都係正面的.

有朋友個女去到一間幼稚園, 她的同學都係電視精來的.  原先唔多看電視的女兒, 你想她還可否不看電視呢? 她要煲電視先可以同同學傾得埋.

原帖由 香香 於 08-9-21 03:02 發表
其實係咪真係咁呀!! 名氣好些! 我馬鞍山好既學校都係在村屋內. 所以係咪出黎胡(上)好一點呢!!

因為胡(上)無開放日呀. 我都唔知點既!!

yin:
你也諗過胡(上), 其實有咩好處架!!

...

馬鞍山最多人爭係莫過於三間:
-靈糧
-循道衛理
-主風
如果你老公係舊生, 而胡上口碑又唔錯, 聽落值得選胡上. 若你唔選胡上, 你又打算選邊間呢?

原帖由 km1357 於 08-9-21 13:07 發表

可能我身邊讀書叻D人都係靠自己, 都唔係出自D名校, 最叻果幾個仲要係好後期至發力,中小學成績都係好一般. 其中一個係我呀哥, 屋企都無乜幫過佢 (呀爸小學未畢業,呀媽係文盲), 佢D同學都係好鍾意玩果班 (我同佢一同 ...

我都同意係有這些叻人後期發力的. 我都有識得人在中三仍是考第38名 (全班41人), 中四突然醒悟的發力, 同班的人都入唔到大學, 佢就入到, 重在美國讀埋數學博士, 現在在美國教書.

我唔知我自己的兒子會唔會成為這樣的一個, 不過我都唔係咁想佢一直考尾幾, 然後等後來發力追上. 而且我覺得特別是語文, 係好難後來發力的, 因為真係會追得好辛苦好辛苦. 語文係浸出來的, 不少內地來港的高材生, 當人家訪問他/她時, 通常都說追英文追得好辛苦. 選校時, 我最希望選到一間有方法教好語文, 並且德行比較好的學校. 沙田區都算好多選擇.

原帖由 香香 於 08-9-21 21:36 發表
今日我朋友都咁講. 覺得小學唔係咁重要. 話無人小學完到中學到叻.

咁你選定未呀??

我問過我仔幼稚園老師的意見, 她說我個仔讀書方面都可以應付d較深的學校, 我會試沙呂. 知道競爭好大, 不過我已有私小補底, 所以會一試.

其實在香港的情況, 似乎小學變得越來越重要, 因為佢的抽籤制度, 好多時去邊間小學會影響你去唔去到邊間中學. 而這情況似乎有個趨勢會去到幼稚園, 因為不少學校轉直資. 我常想:「如果有能力供子女去外國讀書, 就不用咁擔心了。」因為教育制度實在變得太快了, 真係太多因素講唔定.

原帖由 香香 於 08-9-22 11:16 發表
你個仔係咪03年8月出世架. 係咪之前03/8媽咪會既人呀!!  咁講真胡(上)又無聯繫中學. 我問過我要7:15分上校巴. 比起同區早四十五分鐘呀.

我個女而家還是比較懶的. 起身要扭計.   可能我自己都係咁. 所以. :ba ...

係呀! 咪係我囉!
原來由馬鞍山來沙田都要咁耐校車, 係唔係佢地好早上堂的呢? 你可唔可以安排到自己揍個女返學呢? 由馬鞍山去第一城, 馬鐵十五分鐘都到啦! 我個仔以前去九龍塘返學, 8:15乘馬鐵, 8:45都到學校lu.

原帖由 香香 於 08-9-22 14:45 發表
你個仔係咪叫明仔呀!! 唔記得添!!

你就好啦一仔一女. 羡慕死人喇!! 我要番工呀!! 人地話呂明才20分都好難入架!! 自選好難!! 我朋友係校友都係咁講. 

2010-11我知呀!! 我怕佢再遲咋!! 佢地話胡好深喎!! 人釘人先點?  ...

你都好好記性!
一仔一女有個唔好處, 就係如果阿仔升讀男校, 個妹就煩了. 不過沙田區好似無男校的津小.
我都知好難入呂小, 但會一試, 入唔到都重有好多選擇的. 如果你的煩惱只係校車時間問題, 我想到時你可以問下有無媬母車, 或有無同學都係住馬鞍山, 咁包車返學囉! 總有辦法解決的, 但如果係因為你唔鍾意這學校的話, 咁就另一講法. 你返工幾點出門口?
我有同事的太太以前在胡上教, 佢話間學校都好深下的. 重好多課外活動, 所以後來佢太太因為太辛苦轉了第二間學校, 轉了去一間成績較差的學校, 咁佢就做得舒服好多了.

原帖由 香香 於 08-9-22 15:26 發表
我淨係記得你個仔咋!! 其它唔記得. 因為你以前好似住馬鞍山. 所以有印像少少囉. 我最有記性今次喇!!

所以我放棄喇!! 選禧年 or主風囉.

但主風好大鼻咁. 次次打去態度都唔好. 出名都係咁衰. :b ...

今個星期五就開始交form囉喎! 你重係未決定到

原帖由 香香 於 08-9-22 16:39 發表
其實唔係攞誠意分. 跟本唔駛比. 實唔到我地架啦. 我都係要等第二次大抽獎啫!

我見你話想報禧年, 禧年有無宗教的呢? 首輪都好難入的嗎? 你有無信仰?

原帖由 香香 於 08-9-22 17:42 發表
win chi:

人地話如果你心儀係朱正. 咁你自選最好又係佢. 大抽獎又係佢. 咁touch wood唔得. 叩門都有誠意分喎. 所以自選都要慎重考盧呀.

venushceng

禧年基督, 主風(天主教). 我咩都無架. 你呢? 你而家住沙田呀 ...

我剛查了, 禧年和主風都係基督教的.

我係基督徒, 不過唔係聖公會, 唔係浸信會, 所以好多學校都唔計有宗教分.

原帖由 香香 於 08-9-23 10:18 發表
唔知點揀各有千秋.昨日比我個女三間抽簽!!  佢兩次都抽中禧年. 但佢自己話要讀主風呀!! 叫我羅d大口仔磁石1,2,3. 跟住叫我編好1.主風  2,禧年 3.靈糧. 跟住我反轉調亂晒. 佢仲作幣自己抽中主風添. 因為佢話 ...

你個女三間學校都去過? 咁佢點解鍾意主風先?
係唔係多同學報所以想去??

原帖由 恩禧媽 於 08-9-23 16:18 發表

明仔媽,
培基的宗教分係不論邊間教會都有分,只要係基督教就得呀!

培基我都喜歡. 不過因為我有個朋友係沙呂必收生, 這朋友的教養方法和我都好一致. 我都希望我個仔有機會同佢個女做同學.    有人話沙呂計分時, 我個仔都可以有多5分, 不過叩門時就只會睇浸信會

原帖由 pineapple23 於 08-9-27 11:13 發表
你們好!

我昨日去了培基交form,10點幾去到我139號,效率好快!
唔知道現時有幾多份呢 有冇人可以報吓料!

我昨天下午去沙呂交表, 都只係去到118號姐. 唔知係唔係全日的號數, 還是只係下午呢? 不過我見人不多, 如果大家去交表, 記得帶回郵信封, 最好打去所報學校有什麼需要帶, 因為原來有些學校會要求額外收文件.

原帖由 estherxx 於 08-10-2 10:36 發表
SEA,

今早我去交表, 前前後後都有人來, 真係勁...
我早上 9:00 去, 係#313了. 我保守估計到明天一定有#400 (即有300人申請)

那位老師話結果可以在學校綱睇.. ...

其實政府攪殺校, 就算間學校理念幾好, 如果縮班, 我就實唔會揀, 萬一讀讀下無左間學校, 到時就頭痛. 我有同事細個間學校就係執左, 要佢地的學生去到好遠讀, 真係慘! 你話點會唔個個谷晒去個幾間名聲好的學校度吖!

其實03年出生率低, 但見好多間直資私小申請人數不減反增, 就可見大家對政府的制度都無信心.
‹ 上一主題|下一主題