用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 討價還價
go

討價還價 [複製鏈接]

你地D小朋友會吾會成日討價還價?你地會點樣招呼一個3.5 years old,樣樣討價還價的小朋友?可吾可以醒幾招黎?真係好疲呀!
   0    0    0    0

原文章由 idy926 於 08-8-7 14:18 發表
你地D小朋友會吾會成日討價還價?你地會點樣招呼一個3.5 years old,樣樣討價還價的小朋友?可吾可以醒幾招黎?真係好疲呀!

講來聽聽,討價還價係邊度? 如果佢同你講完條件之后,又達到你的要求,呢樣我接受0架. 但無理的討價還價,我不會應佢. 我應咗佢,佢會再諗計對付我,咁樣惡性循環,無止境.

食住一個咁樣0既人,真係要諗好多辦法.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原文章由 甜芋 於 08-8-12 14:32 發表

講來聽聽,討價還價係邊度? 如果佢同你講完條件之后,又達到你的要求,呢樣我接受0架. 但無理的討價還價,我不會應佢. 我應咗佢,佢會再諗計對付我,咁樣惡性循環,無止境.

食住一個咁樣0既人,真係要諗好多辦法. ...

討價還價係邊度?---> 何時何地,一有位攝就黎架la.
總之mug都講餐飽,我有時吾應佢,佢咪係咁up,up到你應lor,真系我聾佢都未啞,衰在就算我吾應,屋企大把人應la,唉...
討價還價之外,仲係點三點四or借口多多.
e.g.

冲涼1
我: 冲涼la.
女: 玩多十分鐘先
我: 吾得
女: 你未開水喎,你開水先la...
(十分鐘後....)
我: 開左水la...
女: 再玩多十分鐘
我: No ! D水會冷架!
女: 你加番D熱水咪得lor!紅色掣呀,知吾知呀?呀.你攞衫未呀?毛巾呢?
玩拖延....

冲涼2
我: 冲涼la! (今次諗住早十分鐘叫定)
女: 我要畫畫!
我: 十分鐘好la!
女: 二十分鐘!
我: 吾得呀(今次諗住企硬)
女: 十分鐘淨係畫倒daddy,廿分鍾先可以畫埋mummy吖嘛!(又企吾硬)

基本上係佢食住我多D,雖然有時我都會反擊,不過好快就比佢破解,真係怨怨相報...有人話5歲前都唔好打沉佢地喎,都唔知真定假?

如果佢好中意畫畫,10分鐘真係少啲喎.畫之前,同佢講先,畫完畫要沖涼或食飯.預多少少時間俾佢.如果佢都死撐,你出強硬手法前,都話俾佢知.預告俾佢,你0既底線.

講說話窒你0固度,要嚴厲話佢了.

哇!頭先打咗一大段,冇咗.

你俾女女食住你? 咁就要諗辦法了.你講0既5歲前唔好打沉佢,係指邊方面? 我自己覺得,我地做家長0既,一定要有原則.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原文章由 甜芋 於 08-8-13 13:06 發表
如果佢好中意畫畫,10分鐘真係少啲喎.畫之前,同佢講先,畫完畫要沖涼或食飯.預多少少時間俾佢.如果佢都死撐,你出強硬手法前,都話俾佢知.預告俾佢,你0既底線.

講說話窒你0固度,要嚴厲話佢了.

哇!頭先打咗一大段,冇咗. ...

咪中佢計呀!佢係好鍾意畫畫,but 用marker pen,佢畫得好快架,又吾鍾意填色淨綫條,佢10分鐘點止畫1個呀,10個都畫到la,況且佢都巳經日日畫架la,洗mug揀嗰時?純籍口...

有時火黎嚴厲話佢都會,but呢分鐘7情上面,眼有淚光sorry媽咪,今次順從,下次都係再黎...相信大家都有經驗..

強硬預告方法都會,例如:你再吾聽就罰企la! 有時都work...but係有副作用架,我吾想佢copy, 因為點都有D威脅成份,...佢而家巳經成日用li招黎對表妹啦...你再吾執番D玩具我就吾同你玩!    !!! mug咁熟口面?

5歲前唔好打沉佢,係有一個係playgroup既teacher話:識同你討價還價其實代表佢地係度build up緊思考同創意,如果吾係太過份,吾洗下下㩒住佢or打駡,佢大個會有自信D同有創意咁話喎...

不過我真係無打佢,駡都吾會過份,所以我地都仲可以好friend , 即使佢窒我駁我,都係玩玩下永吾係惡意反抗嗰隻,如果吾係我諗真係好火....

當我真係好嬲吾睬佢時,佢係會驚架,會聽話(個殺那)同撩番我講野,我會話比佢知我吾開心,等佢內疚...
最近,佢一次佢吾聽話,我忍吾住大聲話佢,隔左一陣佢又撩我...
女:媽咪,你開吾開心?
我:吾開心
女:點解?
我:因為你咁咁咁...
女:媽咪!你問下我開吾開心oY...
我:你開吾開心?
女:吾開心!
我:點解?
女:因為你投先好大聲駡我...
我:....咁不如以後我吾好咁大聲,但你要聽話喎...
女:好呀!

跟住之後佢一吾聽話,我就話:媽咪吾想大聲話你.
咁佢就會即刻乖乖去做...

我覺得,做家長講原則之餘都重係要好好溝通,企得太硬可能會有never end嘅反抗,細個吾反大個都反....
而家先明點解有仔襯嫩生,真係好疲...

原文章由 wisekid2007 於 08-8-13 16:19 發表
***5歲前唔好打沉佢,係有一個係playgroup既teacher話:識同你討價還價其實代表佢地係度build up緊思考同創意,如果吾係太過份,吾洗下下㩒住佢or打駡,佢大個會有自信D同有創意咁話喎***

5歲前唔好打沉佢 - It applies only ...

好,等我試下"give her a few minutes contingency to continue orfinish her current activity and then stay firm to insist her to follow my planned routine."先!

我會嚴厲咁問佢:你知唔知點解媽咪咁大聲閙你? 講說話窒你,會隨住佢年齡變本加厲.某種情況下,我覺得,唔好用商量的語氣和他(她)講, 你商量咗,變咗佢又有位入.我地0既" 商量 " 起唔到作用.

但係,有時,我反應冇咁快時,都唔work. 加油呀!我地做媽媽,都要慢慢學. 我坐車返工放工時,就諗計.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原文章由 甜芋 於 08-8-14 10:37 發表

我會嚴厲咁問佢:你知唔知點解媽咪咁大聲閙你? 講說話窒你,會隨住佢年齡變本加厲.某種情況下,我覺得,唔好用商量的語氣和他(她)講, 你商量咗 ...

咁係,試過佢"忟陣"激動時好大聲同我講野,嗰次我都好嚴厲訓斥佢,吾想佢變本加厲,跟住都無了...
佢好易忟陣,試過寫吾倒個字都忟到喊,我唯有always提佢冷靜D,又要學點cool down佢,而家先人仔細細真係有排努力 !

你話你坐車返工放工時都要諗計,真係仲疲過我!

原文章由 idy926 於 08-8-14 11:32 發表

咁係,試過佢"忟陣"激動時好大聲同我講野,嗰次我都好嚴厲訓斥佢,吾想佢變本加厲,跟住都無了...
佢好易忟陣,試過寫吾倒個字都忟到喊,我唯有always提佢冷靜D,又要學點cool down佢,而家先人仔細細真係有排努力 !

你話你坐車返 ...

佢好易忟,咁你試下,係佢冇發忟,好好脾氣做嘢時,讚佢.比如:哇!今日XX好叻喎,好安靜做嘢喎.

如果佢可以安靜1分鐘,你就即讚.同樣,你對佢期望唔好咁高.比如:唔好攞佢同第二啲小朋友比較.

如果佢發忟得好緊要,你就揾一個時間,係佢開心時,玩一個遊戲. 比如:坐係度,木頭人,不許講話,不許動. 佢做到,你即讚. 做唔到,鼓勵. 慢慢加長時間.

做咗媽媽,真係一世要操心.你了解囡囡的特點,揾辦法,就易啲.努力呀!
快樂的甜芋快樂的甜芋

Kids is the best negotiator

The best negotiator is kid.  
They always test how strong are you?
They often ask you one more min, two more mins or five more mins for playing.
They usually follow the parents' or friends' behavious.  
They cannot control their time well unless the exam is coming.  
The most important is you must let them know above the future.  
If you want to get good marks/result, you must work hard and self control.
Please prepare a time table for studying and playing everyday.  
They will do hw faster  if they know they can have a rest after finishing all their regular works.

If you have kids, it is a real hard job in your life.
Be claim!
Be enjoy!
Be happy!
Those good or bad things will become our memories in our life !

Little reminder:
Remeber to keep good relationship with you kids!
If we are elder, they will do us same things which we had done!

Do you want your kids loving you most or......?
Check your behavious by yourself.
They will look like you in the future.

Have a good day all the time.

Nic

原帖由 甜芋 於 08-8-14 12:26 發表

佢好易忟,咁你試下,係佢冇發忟,好好脾氣做嘢時,讚佢.比如:哇!今日XX好叻喎,好安靜做嘢喎.

如果佢可以安靜1分鐘,你就即讚.同樣,你對佢期望唔好咁高.比如:唔好攞佢同第二啲小朋友比較.

如果佢發忟得好緊要,你就揾 ...

8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Science is fun

My son brought a box of Science material from school and asked me to do the Science project two days ago.  Yesterday , he need to prepair dictation so he knew that he cound't touch it.
Last night, he finished all his homework quickly and play it with daddy.  It is so fun!

Science is good for kids.

Unforturnately, school do not provide science lesson.  Otherwise, he might be very very excited.
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

我囡囡有3次吾記得帶野回校, 回家比我鬧佢無裝載...等我心情平靜完.
阿囡話:"你剛才似審犯"

我個仔(2歲半) 都係

例子:
佢想我抱佢, 我拒絕, 佢會說地面"有蚊" (夏天), 冬天個D籍口就會變成地面有水, 污漬, 好臭, 人多, 佢好累, 佢想睇高的野, 去個度好遠... 總次層出不窮,  有時佢自己邊說邊嘻皮笑臉的, 也許深知佢個套我唔會 buy...不過佢又想試下.... 其實好好笑 !

不過有時我心情唔好, 佢又講完又講..真係好鬼煩..

講開抱抱,亞女2歲2時,我抱住佢好攰,我話:好攰呀,你落地行兩步先啦....
亞女好聽話,落左地大踏兩步,把口仲要一路數:1,2。
跟住攬住我對腳,笑笑口:兩步啦兩步啦...

係呀,有時覺得佢好搞笑,但有時佢吾聽笛係咁借口多多時,都幾鬼炆架...

原帖由 BH_2 於 09-1-5 18:35 發表
我個仔(2歲半) 都係

例子:
佢想我抱佢, 我拒絕, 佢會說地面"有蚊" (夏天), 冬天個D籍口就會變成地面有水, 污漬, 好臭, 人多, 佢好累, 佢想睇高的野, 去個度好遠... 總次層出不窮,  有時佢自己邊說邊嘻皮笑臉的, 也 ...

係呀係呀.. 我個仔都係呵..

好似星日早上我地未起身, 阿仔又起左身, 佢想我出去廳同佢玩, 我又想訓, 就應酬佢俾個跳字鐘俾佢睇 , 阿仔, 未夠8:00  wow.. 跟住佢會拿起個鐘, 亂按個鐘幾下, 俾番我, (意思是"較"快D個鐘) , 說 already 啦!...  

勁搞野..

原帖由 idy926 於 09-1-6 15:28 發表
講開抱抱,亞女2歲2時,我抱住佢好攰,我話:好攰呀,你落地行兩步先啦....
亞女好聽話,落左地大踏兩步,把口仲要一路數:1,2。
跟住攬住我對腳,笑笑口:兩步啦兩步啦...

係呀,有時覺得佢好搞笑,但有時佢吾聽笛係咁借口多多時 ...
‹ 上一主題|下一主題