用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀!
樓主: sjlam
go

報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀! [複製鏈接]

原帖由 monkey05 於 08-11-12 22:58 發表

我都係見通告話 11月29日 in.  不過仲未收到信.

我都未收到信呀!

原帖由 monkey05 於 08-11-12 23:00 發表

venus,

你知唔係火炭樂基好d 定係馬鞍山 THINK 好d 呢 ?

兩間比較好似樂基的名氣大一點, 但實際邊間好d就唔知.
好多人話think 英文好好的. 佢的學費都唔平, 重要交12個月學費, 其實這校最出名的係佢的全日班, 佢地k2開始會減少睡眠時間, 到k3係幾乎無午睡的. 咁就全日都可以學習 .

樂基就鍾意佢的reading scheme, 我發覺培養閱讀興趣, 係學校和家庭一起做的. 基督堂就有這方面的優點, 佢地的學校每天會有一段時間係閱讀時間的. 我有朋友個仔讀拔萃小學(津校), 聽聞都係有一堂係閱讀堂. 我個大仔讀嘉德麗, 覺得學校雖然都有同小朋友閱讀, 但培養閱讀氣氛唔係咁強. 不過學校選的課外讀物都好好, 我個仔好鍾意.

另外, 樂基會用主題活動, 活動完要小朋友認字, 有時會要他們寫字或寫句子表達添! 雖然新聞透視話對小朋友來說係好難. 但我又覺得幾好, 又好玩, 又學到野. 可能好快忘記, 但第時見返相同的字, 我覺得小朋友係會容易入腦的, 因為係"recall memory"嘛!

回覆 # 的文章

boxhill我收到信啦11月29日上午1145in.
其實有冇家長知道(boxhill好定樂基好呀)(因venuscheung已提到think同樂基嘅分別)

我仔仔係0705嘅, 交表就交左3間:
(1) 窩打老道迦南
(2) 官塘基教
(3) 九龍城靈糧堂

迦南係11月1日已經in左, 尋日收到取錄信
官塘基教就會係12月13日in
而靈糧堂就未收到通知
Long Long mAMa
http://hk.myblog.yahoo.com/lovetoshare2008
有大量新貨上架呀!!!

醒目開學勳章

原帖由 Venuscheng 於 08-11-13 10:08 發表

我都未收到信呀!

收到樂基的信, 29/11 上午 9:00 in.

醒目開學勳章

原帖由 kinyee125 於 08-11-13 11:05 發表
boxhill我收到信啦11月29日上午1145in.
其實有冇家長知道(boxhill好定樂基好呀)(因venuscheung已提到think同樂基嘅分別)

我都想知呀, boxhill 好定樂基好 ? 但呢兩間學校好似好大分別, 一間就好鬼佬, 另一間就平均 d, boxhill 就學英文氣氛好, 因一入校門就係講英文, 只怕中文既份量不夠.  樂基就英文老師流失率高, 但整體既教學有佢既名氣.  真係好難作比夠.

我都收到 boxhill 既信, 20/11 in 下午3:30.

各位MOS Ma Ma,咁你地又有冇比較過Boxhill 好d定Think 好d呢?有冇人知道依兩間小學派位成績好嗎?另外Greenfield你地覺得好嗎?以上三間同樂基我都有報,以你地嘅見解應該樂基最好,不過好擔心到時BB interview嘅表現,佢依家又未識行同講嘢,所以盡量報多幾間,保險d,好緊張吖......!

原帖由 monkey05 於 08-11-11 23:29 發表

我都係住馬鞍山架, 上個月尾仔仔考左"think" 同 九龍塘加南, 應該呢個week 有results.  另外都報左 boxhill, 今個月20號 in.  火炭同九龍塘樂基都有報.  都係中英班, 我怕呀仔用英文 in 會驚, 我都估中英班好多人 ...

吉吉媽你好,你就好啦咁快已有一間收咗你BB,你BB幾大呀?你介唔介講下interview問冇?我真驚我BB冇嘢都唔識呀!因佢都係細B 07/11,多多指教!!

醒目開學勳章

原帖由 Loky10 於 08-11-17 00:04 發表

吉吉媽你好,你就好啦咁快已有一間收咗你BB,你BB幾大呀?你介唔介講下interview問冇?我真驚我BB冇嘢都唔識呀!因佢都係細B 07/11,多多指教!!

你好呀 晴媽

我bb 係 07年1月b, 而家 22個月大, 佢在 think interview 時, 老師同佢講午安, expect 佢回應, 問佢叫咩名, 仲有問生果名, 叫佢疊積木, 比杯碟佢叫佢比杯水媽咪飲, 同擺d 野上個碟到, 仲有玩 matching 既 jigzaw, 有animal, house ....etc.., 另外再玩一個開門既玩具.  唔知細b 考既野一唔一樣呢, 我自己覺得細b 都考一樣既野都幾難的, 因bb 先1歲, 點答自己個名, 希望考既野會就一就啦.

我女女都係07/3都仲未報幼兒園, 吾知樓下間遁道衛理好吾好, 請問有冇媽媽的仔仔女女都係讀緊何文田果間呢

原帖由 monkey05 於 08-11-16 23:24 發表

收到樂基的信, 29/11 上午 9:00 in.

唔知會否跟年齡in先後的呢? 我個個7月出世, 1:30pm interview

醒目開學勳章

原帖由 Venuscheng 於 08-11-18 16:12 發表

唔知會否跟年齡in先後的呢? 我個個7月出世, 1:30pm interview

睇個款有d 似.  我仔仔 1月出世的, 咁岩佢地編個時間係 9:00 am in.

原帖由 monkey05 於 08-11-18 22:45 發表

睇個款有d 似.  我仔仔 1月出世的, 咁岩佢地編個時間係 9:00 am in.

Hello!我都到信喇,响下午5pm,好緊張呀!
不過其他kindergarten同我講都係遲D先in,咁依家樂基咁快in我地D細B,会唔会有小小唔公平呢?始終佢比其他大仔会冇咁多反應!真係煩,有得in又驚,冇得in又驚!

原帖由 monkey05 於 08-11-18 22:45 發表

吉媽媽,
另外想問問意見,你bb已22個月才報n班,你想佢做大仔?因有朋友問我係咪一定要比bb讀n班,因到時佢先得兩歲!你知好多人都話bb初返学就会成日病,咁對Dbb会唔会唔係咁好?我都唔知我決定有冇錯....!我同老公都要返工,只係工人照顧bb,所以我想早d比佢返学同其他小朋友相處学多d嘢,又唔駛成日淨係對住工人,我其實都有報boxhill d playgroup,可以比佢慢慢適應一下,其他ma ma有冇什麼睇法呢?

原帖由 Loky10 於 08-11-18 23:51 發表

吉媽媽,
另外想問問意見,你bb已22個月才報n班,你想佢做大仔?因有朋友問我係咪一定要比bb讀n班,因到時佢先得兩歲!你知好多人都話bb初返学就会成日病,咁對Dbb会唔会唔係咁好?我都唔知我決定有冇錯....!我同老公都要返 ...

一般而言 (總有例外的): 小朋友早入學係容易d病. 小朋友早入學又多數自理能力好d, 又會無咁怕陌生人.

決定讀唔讀兩歲班好睇個別情況, 平時邊個照顧? 有無其他小朋友一起(其實佢咁細個未識一齊玩的, 不過比佢習慣有其他小朋友的世界). 小朋友又肯唔肯自己做自己生活上的事, 例如:如廁, 自己收玩具等. (因為有些小朋友在家就會依賴). 照顧者中會唔會有人縱小朋友, 或有無時間諗多方面的活動比小朋友去接觸和學習 (有些媽咪花唔少心機同個仔/女玩架!).  

如你未決定到, 可以寫下上學的優點缺點, 可以比weighting, 即有些因素係較重要的, 然後作最後決定囉!

醒目開學勳章

原帖由 Loky10 於 08-11-18 23:51 發表

吉媽媽,
另外想問問意見,你bb已22個月才報n班,你想佢做大仔?因有朋友問我係咪一定要比bb讀n班,因到時佢先得兩歲!你知好多人都話bb初返学就会成日病,咁對Dbb会唔会唔係咁好?我都唔知我決定有冇錯....!我同老公都要返 ...

我仔仔呢d 係焗住要做大仔的, 因教署定左某一個歲數既小朋友讀小一, 唔可以細過, 所以1月出生既 b 就一定要讀下一年, 變相係大仔, 我地無得選的.  所以佢而家 22 個月大, 先同同年既b 一起考 n, 到學校開得學佢已 2歲7個月.  好似我地呢d 唔讀n 既話, 又在家 hea 一年先可番 k1, 咁與其係咁, 就番 n 啦, 起碼可以學多d 野, 個人會醒d, 無咁呆.

我自咁睇, 如果小朋友係only one 在家跟工人, 就算係細仔, 我都會照比佢番下 n, 學下同小朋相處, 合群, 又有智識學, 只不過係驚佢易病, 都唔驚得咁多, 要病起上來唔係因為番學, 在街行下, 要中既, 都會病啦, 所以呢一樣好難計較.  萬一真係咁唔好彩,番左學成日病到5顏6色, 到時先withdraw 囉.  小朋友既體質到時係點都無人知, 就見一步行一步, 如果佢又番得開心, 又唔係想象中易病既, 你就會後悔當日點解唔比佢番下學呢.

原帖由 monkey05 於 08-11-19 14:17 發表

我仔仔呢d 係焗住要做大仔的, 因教署定左某一個歲數既小朋友讀小一, 唔可以細過, 所以1月出生既 b 就一定要讀下一年, 變相係大仔, 我地無得選的.  所以佢而家 22 個月大, 先同同年既b 一起考 n, 到學校開得學佢已 ...

大仔通常係吸受d的, 我有朋友個女初時做細女, 後來佢讓個女讀多一年k3做大女, 佢覺得個女好唔同, d野好快上手. 現在剛升小一, 佢d同學仔有些係細仔, 成日寫漏野, 又會好容易不知所措而喊. 我朋友覺得同佢地的年紀, 都有點關係.

原帖由 monkey05 於 08-11-19 14:17 發表

我仔仔呢d 係焗住要做大仔的, 因教署定左某一個歲數既小朋友讀小一, 唔可以細過, 所以1月出生既 b 就一定要讀下一年, 變相係大仔, 我地無得選的.  所以佢而家 22 個月大, 先同同年既b 一起考 n, 到學校開得學佢已 ...

多謝哂你哋嘅宝貴意見呀!Venus and吉媽媽,依家先比佢in下先,如幸運地收咗,我應該会比佢試下返,除非佢到時真係好抗拒先再考慮停囉!至於病,吉媽媽你講得好啱,任何情況下bb都有機会惹到病,未小心D law,況且依家d mama嘅衛生意識都好高,應該ok啩!
另外想問問,係唔係可以响k1 or later轉international班?

你好吖!我囝囝都係0705架,想請問迦南你幾時入紙報名架,係親自去交form架,因為我係用郵寄架,11月15日12:00noon先in.我地吖!

原帖由 cheungb2007 於 08-11-13 12:40 發表
我仔仔係0705嘅, 交表就交左3間:
(1) 窩打老道迦南
(2) 官塘基教
(3) 九龍城靈糧堂

迦南係11月1日已經in左, 尋日收到取錄信
官塘基教就會係12月13日in
而靈糧堂就未收到通知 ...

想請問各位mama有冇諗下家長interview時嘅衣著呢?bb最緊要舒服同整齊,爸爸可以恤衫西褲,但我地mama呢?套裝又好似太嚴肅,causal又太唔莊重,大家有冇意見呢?唔知会唔会計埋我哋嘅印象分呢?
‹ 上一主題|下一主題