用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀!
樓主: sjlam
go

報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀! [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個係0703仔仔﹐我都係上個禮拜先入form報nursery﹐報左3間﹐跟住會報多兩間(total5間)
其實我屋企附近得兩間(walking distance)﹐其他都係要搭車。
唉﹐我好擔心報唔到呀~~
同埋nursery & Kindergarten 有無關連架﹖係咪響同校讀﹐就可以直入番讀K1架﹖

醒目開學勳章

原帖由 smt070115 於 08-9-11 00:44 發表
如我個仔07年12月出世, 想做大仔, 又不想重讀(浪費金錢),是否跟以下時間表:

09年報名讀n1(一般學校報名時間計), 2010年9月讀n1(讀n1時是2歲9個月)
11年讀k1
讀小一時(2014年)是6歲9個月(本地小學是否要足6歲才可入 ...

搭啱晒啦....收你讀Band 1.....

醒目開學勳章

原帖由 zillyzizi 於 08-9-11 04:58 發表
我個係0703仔仔﹐我都係上個禮拜先入form報nursery﹐報左3間﹐跟住會報多兩間(total5間)
其實我屋企附近得兩間(walking distance)﹐其他都係要搭車。
唉﹐我好擔心報唔到呀~~
同埋nursery & Kindergarten 有無關連架﹖係 ...

你打電話問吓啦!唔好估估吓....

我都同阿女報左基督教中心堂, cannan, 靈糧堂, 學之園,會再報劍明同樂基.

好想插班09年4月讀, 所以報多幾間睇下邊間有位先.

原帖由 cylee_hk 於 08-9-10 12:24 發表
Anyone know when to apply St. Paul & Scared Heart

聖心 website 出了 notice 係 1/11-6/12 download form

原帖由 Yelan 於 08-9-11 01:35 發表
Hi kileli,

請問你囡囡讀緊的啟思好嗎?(環境, 老師有否愛心, 教學方面...等)

thanks

yelan mama

我女女係上年讀啟思 nursery,
環境唔夠大
老師有無愛心就 好難說, 我覺得 有得比下去後, 佢地就 唔見得 very good , fair 啦 < --不過都要睇個別老師 ka

教學方面, 我無咩心得, 因為都係 讀 nursery, 小朋友返去都係 he he 哈哈, 學自理多一點囉

大家知唔知道政府辦個D幼兒園好唔?教學程度同麼私立有乜唔同?我大女無讀N班,而家讀K1,因為細女系0701出世,有排都未讀K1,所以想佢早D入N班,等佢有同學仔陪玩,不過屋企附近無乜私立幼兒園,得保良局之類咱,去遠少少又怕女女太細唔適應,而且佢勁暈車,所以唔知點好?大家可唔可以比啲意見?唔該晒!

大家知唔知道政府辦個D幼兒園好唔?教學程度同麼私立有乜唔同?我大女無讀N班,而家讀K1,因為細女系0701出世,有排都未讀K1,所以想佢早D入N班,等佢有同學仔陪玩,不過屋企附近無乜私立幼兒園,得保良局之類咱,去遠少少又怕女女太細唔適應,而且佢勁暈車,所以唔知點好?大家可唔可以比啲意見?唔該晒!

醒目開學勳章

原帖由 venuscc 於 08-9-12 13:24 發表
大家知唔知道政府辦個D幼兒園好唔?教學程度同麼私立有乜唔同?我大女無讀N班,而家讀K1,因為細女系0701出世,有排都未讀K1,所以想佢早D入N班,等佢有同學仔陪玩,不過屋企附近無乜私立幼兒園,得保良局之類咱,去遠少少又怕女女太細唔 ...

你指攻府辦係咪指非牟利機構?不過好唔好真係好睇每間幼兒園d老師同教學方向。

原帖由 kiteli 於 08-9-5 23:21 發表
大家好

我有兩個女女
長女係  05年 1月, 今年以"大女" 年齡入讀聖心k1,
上一年係入讀啟思幼兒園, 即係 nursery.

而細女係 07年11月, 即俗稱0既細女, 佢係可以足兩歲時插班入讀 2009-2010 年 (即 出年11月後) 的  ...

Thanks for your sharing!

想請教一下:  我個仔07年5月出世, 差不多16個月, 想報Nursery, 現在已是9月份, 應何時報讀呢?
現時暫住屯門, 唔知報邊間好? 屯門也有思, 不知好不好? 另有一間St. Peter Nursery, 聽聞envirnoment is good... 有無好suggestion... , thx

原帖由 venuscc 於 08-9-12 13:23 發表
大家知唔知道政府辦個D幼兒園好唔?教學程度同麼私立有乜唔同?我大女無讀N班,而家讀K1,因為細女系0701出世,有排都未讀K1,所以想佢早D入N班,等佢有同學仔陪玩,不過屋企附近無乜私立幼兒園,得保良局之類咱,去遠少少又怕女女太細唔 ...

好多非牟利幼兒園都辦得唔錯的, 保良局都好好架? 既然近屋企, 點解唔考慮?

我是住藍田區
現bb返緊康盈  N1
K1我會報金麗及藍田靈糧堂
唉好煩都不知那間好
藍田靈糧我之前返過 親子班好好老師好 有愛心
但環境偏小 課程較淺,回家遠些 但BB 又好鐘意返
而金麗環境清潔全港擺過獎去小學好D 地方大D
但BB 又不知會否OK
唉好煩
hihi

原帖由 FokMa 於 08-9-12 14:58 發表

Thanks for your sharing!

想請教一下:  我個仔07年5月出世, 差不多16個月, 想報Nursery, 現在已是9月份, 應何時報讀呢?
現時暫住屯門, 唔知報邊間好? 屯門也有思, 不知好不好? 另有一間St. Peter Nursery, 聽 ...

妳仔仔仔應該係 09 年9月就可入讀 nursery 了

幾時申請, 係睇個別學校 ka

我大女果時係 11月就 interview 了

原帖由 bobohungyau 於 08-9-12 15:49 發表
我是住藍田區
現bb返緊康盈  N1
K1我會報金麗及藍田靈糧堂
唉好煩都不知那間好
藍田靈糧我之前返過 親子班好好老師好 有愛心
但環境偏小 課程較淺,回家遠些 但BB 又好鐘意返
而金麗環境清潔全港擺過獎去小學好D 地方 ...

HI, 我都係住藍田區
妳講得正確,但金麗好多人爭同好谷,如果真係收上午班先考慮.

我仔仔係07年7月出世,09年9月應讀nursery,我已報左2間學校,多數都收,但我個心仲有d十五十六,因有d親戚就叫我唔好俾佢讀n1,因佢地經驗個小朋友好容易病,身體弱左,最終都逼住要退學。佢地話連醫生都suggest唔好咁早俾小朋友入學校,話大一年身體差好遠喎。
各位媽咪可否給我一些意見呢?

我baby 是0707. 在粉嶺住,想替他到大埔英藝報n1,在k1在九龍區報。

大家認為如何?

原帖由 cyrus-mummy 於 08-9-15 18:44 發表
我仔仔係07年7月出世,09年9月應讀nursery,我已報左2間學校,多數都收,但我個心仲有d十五十六,因有d親戚就叫我唔好俾佢讀n1,因佢地經驗個小朋友好容易病,身體弱左,最終都逼住要退學。佢地話連醫生都suggest唔好咁早俾小朋友入學校,話 ...

之前有媽咪講過俾佢讀n1容易病,但第一年讀書都容易病,到k1就有抵抗能力.只要上學打齊針及水痘針就沒有問題

原帖由 YS_mommy 於 08-9-15 23:56 發表
我baby 是0707. 在粉嶺住,想替他到大埔英藝報n1,在k1在九龍區報。

大家認為如何?

橫掂k1在九龍區報,不如n1近屋企好d

hi kiteli..我想問下你女女讀邊間聖心呀..thx
原帖由 kiteli 於 08-9-5 23:21 發表
大家好

我有兩個女女
長女係  05年 1月, 今年以"大女" 年齡入讀聖心k1,
上一年係入讀啟思幼兒園, 即係 nursery.

而細女係 07年11月, 即俗稱0既細女, 佢係可以足兩歲時插班入讀 2009-2010 年 (即 出年11月後) 的  ...

原帖由 magmagyau 於 08-9-16 14:49 發表
hi kiteli..我想問下你女女讀邊間聖心呀..thx  

Robinson road 的一間
‹ 上一主題|下一主題