用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀!
樓主: sjlam
go

報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀! [複製鏈接]

我個女都係0704架..我幫佢報左黃埔迦南同九龍城聖三一中心幼兒園,點知兩間同一日同一個時間面試..有無媽媽可以俾下意見我去邊間好d?  同埋係咪聖三一會淺過迦南?
Cheers,
Gin

moniking,

你上面的學校都分佈好多唔同地區
> 都唔算啊, 觀塘至石硤尾姐, 又唔係TKO出KLN Tong呀, 荃灣出九龍呀咁....hehe....

其實你選的時候唔會睇交通困唔困難嗎, 是否準備坐保母車
> 會考慮埋, 但唔係1st priority, 例如方唔方便自己+屋企人接走萬一有咩事..依家係返放學都坐媬母車, 無問題, 佢好happy tim...

其實我沒有 IDEA 保母車要付多少錢. 你知道嗎?
> 真係要睇路程喎, within 東九龍 (exclude TKO)around $450-800不等

好多好多人都會選 KOWLOON TONG 的幼兒園.  其實很多都唔係直升小學的, WHY 會咁揀
> 就係因為坐落於KLN Tong名校網, 個名好似響d咁lor (if compared with 普通屋村N/K), 同埋好多私營幼兒園有埋咩英普班, 國際班, NET, 以"兩文3語"為賣點, 自然有吸引力, 無學劵都好受歡迎架, 搏上小一3rd round叩門機會大dddd ma...

現在我只係準備報 黃埔 的 N 班, 想多了解, 出年可以再選一間好 D, 同 BB 轉 K1
> 您如果用呢個approach, 就唔洗貢煩啦, 近近地讀一間志願團體又有outdoor playground既N得架啦, 您都係想小朋友學習下基本自理同多d群體生活, 等in K時精靈d啦, right?

ginnyyue,

有無打去了解下可唔可以改期? 我覺得有機會親身了解/觀察下間學校, 多個參考, 就算第時唔讀都無壞...

聖31有私小直上, K1開始有其他興趣班如陶土, 非洲鼓, 爵士舞, 佢地無買出面書, 中英教材全部自製, 您昅昅EDB既短版視學報告, comment唔錯的..

黃埔迦南我無了解過唔知呢, 但亦建議您睇睇佢地旗艦校舍(九龍塘)個視學報告, 會俾到唔少ideas您...

click入以下再選校名
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=6568#KLN

我大仔去年都考到聖31, 但最終無讀...hehe...decision making都係好個人的...

希望幫到您...

原帖由 蛋撻 於 08-9-5 13:54 發表
我想個囡讀有英普班既幼兒園,但其實咁細個要出去九龍塘讀書又好似好辛苦咁,矛盾。

蛋撻,

之前我都諗住同亞囝報九龍塘樂基nursey, 但考慮到車程問題, 放棄咗報.  我都擔心佢咁細個,會好辛苦及好攰.   最後我報咗近屋企嘅3 間.  唯有出年辛苦d, 再同佢搵間心儀讀 k1.

原帖由 moniking 於 08-11-4 16:21 發表
大家 update 下啦. 進展如何 

我同亞囝報咗3 間 nursey, 學之園, 迦南 (黃埔)及德寶.  昨天收到迦南通知下星期六 interview.

原帖由 LOKLOK89 於 08-11-7 01:02 發表
上年我聽咗基督教服務處的幼兒教育服務簡介會,就清楚明白應該如何安排全日或半日,今年6/12長沙灣攪幼兒教育服務簡介會

可唔可以知道點可以參加?

我想問下, 如果九龍塘區仲有無學校可以報nursey 呢? 我仔仔係0710既bb, 我係咪太遲去搵呢

原帖由 shaleom 於 08-11-7 15:28 發表

可唔可以知道點可以參加?

我想妳10/11前打去任何一間基督教服務處幼兒學校留位便可以
http://www.hkcs.org/cdcb/eces/eces.html

李鄭屋幼兒學校  電話:+852 2361 2355 傳真:+852 2374 6101

原帖由 cancanthepooh 於 08-10-15 13:36 發表
大家好,我都係新mama,bb係07/12尾,超細仔,睇完你地嘅討論,都諗住比佢係2009/2010讀插班n1,我住馬鞍山,有冇mama都係呢區,有冇好建議,多謝。

我想比佢讀國際,想佢英文好啲。any idea? 有冇小朋友讀box hill 嘅家長??聽朋友講馬 ...

Hi Cancanthepooh,
我都係住馬鞍山,我報左kln tong迦南,都会再報火炭樂基,依家仲考慮緊報唔報boxhill,因幾貴,我BB都係07/11,只讀半年左右,不過我都想佢聽多D英文,Greenfield同沙田啓思你點睇呀?其實我地依區附近都有好多所謂英文同国際學校,你有冇睇過呀?你有冇資料呀,我又揾唔到比較,都好煩,但又想近番屋企,所以都盡量報多幾間,諗穩陣D law,你點睇呀?其他mama有冇其他意見呀?幫幫忙啦!!!!!萬分感激!!!

Hi,

我 email address 係 [email protected]
tks !

原帖由 moniking 於 08-11-7 11:35 發表

maewmaew,

TKO 有好多間都有全日的. 我有個 EXCEL 有晒D SCHOOL INFO. 你要就 給我 EMAIL ADD.  我 E 比你啦.
不過我唔知邊間好 ,  

Peg Peg,
迦南會點樣 in 小 朋友

原帖由 Peg_Peg 於 08-11-7 14:26 發表

我同亞囝報咗3 間 nursey, 學之園,  (黃埔)及德寶.  昨天收到通知下星期六 interview.
:P歡迎各界好友交流意見, 多多指教:kiss:

原帖由 moniking 於 08-11-8 15:53 發表
Peg Peg,
迦南會點樣 in 小 朋友

moniking,

我都唔太清楚, 都想問吓有無媽咪巳經 in 咗.  等下星期六in完話比妳聽.

今天in了聖士提反堂N1,09年11月中插班足2歲,請問此校如何

今天in了聖士提反堂N1,09年11月中插班足2歲.
我BB就來滿一歲,見面時問下識唔識行,會唔招手SAYBYE,或拍拍手掌,比玩具BB玩看反應;就是這樣.
同時請問各位大大有冇BB讀過這間幼稚園.好唔好,
因我是菜鳥,冇幾多間收插班生,所以首先簡了這間,到出年3月再IN 大古聖安娜,多些選擇,現看看大家意見

醒目開學勳章

原帖由 LOKLOK89 於 08-11-7 00:56 發表

我未收到信,妳那間的信

基教~聯合嗰間

原帖由 LOKLOK89 於 08-11-8 00:55 發表
我想妳10/11前打去任何一間基督教服務處幼兒學校留位便可以

唔係要有報佢地幼兒園才獲邀參加簡介會咩? 我記得take attendance時係跟學校的...

原帖由 Loky10 於 08-11-8 10:21 發表

Hi Cancanthepooh,
我都係住馬鞍山,我報左kln tong迦南,都会再報火炭樂基,依家仲考慮緊報唔報boxhill,因幾貴,我BB都係07/11,只讀半年左右,不過我都想佢聽多D英文,Greenfield同沙田啓思你點睇呀?其實我地依區附近都 ...

我都報了火炭樂基, 你報國際班還是中英文班呢? 我報了國際班

Hi all,

我報咗九龍塘樂基,Victoria nursery.. 等侯通知 interview.  劍明就要等出年可以報.

flowermumy

回覆 # 的文章

Hi Venuscheng,
你好!我会報中文班wor,会唔会無咁好呢?咁你點解報国際班?其實我係新任媽咪,都想問d意見,你家住邊呀?有冇報其他呢?我有諗住k1報番kln tong嘅有名D嘅學校,根德園,約克,st cat.不過又好似對BB嚟講幾遠!你有冇意見呢?:

原帖由 Loky10 於 08-11-10 23:32 發表
Hi Venuscheng,
你好!我会報中文班wor,会唔会無咁好呢?咁你點解報国際班?其實我係新任媽咪,都想問d意見,你家住邊呀?有冇報其他呢?我有諗住k1報番kln tong嘅有名D嘅學校,根德園,約克,st cat.不過又好似對BB嚟講幾遠! ...

其實我諗中英文班競爭重大咋! 因為大部份都會報中英文班. 而我選樂基, 其中一個原因都係因為佢有英普班咋! 如果唔係我講唔服我老公點解要個女去咁貴又無學券的學校讀 (我指到k1時無學券).

我諗我唔會轉去九龍塘的學校了. 因為我老公好反對仔女幼稚園就去咁遠讀書. 而且接送一定要坐校車, 去九龍塘的校車費講緊差不多$900.- 對我家來說負擔好重, 又心有不甘把錢用在交通費上. 我住沙田, 你住邊呢?

B1,

你好呀, 我囡囡 april/07, 想報出年4月 N1, 我住系鑽石山, 想報張祝珊, 但聽聞好FULL, 請問有冇其他選擇, 我想番全日最好有延長服務, 因為我地都要番工。
‹ 上一主題|下一主題