用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 ...
樓主: Carmen2004121
go

禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 [複製鏈接]

Hi Carmen2004121,

你好心水清呀!中啦.
細仔band 2尾-3,學校多數叫考鄧鏡波,但我覺得校風差d,同想考間banding高小小的.
請問知唔知禮賢會的會考成績如何?有時在又一城見到d禮賢會的學生,不過不失啦!想實際了解下,唔知有冇open day呢?
[quote]原帖由 Carmen2004121 於 08-10-15 13:00 發表

那位 Motherla 小朋友應是讀華德小學 . 在近好似只有這間 .

希望你呀仔快d好啦.
唔講唔知禮賢都有咁多test.
唔知新高中有冇體育料呢?
原帖由 MICHAELGO 於 08-10-15 22:23 發表
HI! CARMEN,

收到妳回覆, 真好.

呀仔病足10日都未好, 明天比賽都唔知點算, 唱唱下有咳嗽聲, 笑死人.

數學小測,好似兩次, 統測左一次, 但未派卷.
英文有小測一次, 好似4次默書!!!
中國歷史小測一次
地理 ...

原帖由 motherlau 於 08-10-16 00:34 發表
希望你呀仔快d好啦.
唔講唔知禮賢都有咁多test.
唔知新高中有冇體育料呢?

MOTHERLAU,

謝謝妳的關心. 呀仔咳少左啦
其實TEST多D, 小朋友可以溫多D書, 範圍好小,好易溫, 小朋友唔會太抗拒. 到統測, 唔洗一舊雲噤

新高中有無體育科?考起左? 應屬選修科.
可瀏覽新高中學制概覽.

原帖由 motherlau 於 08-10-16 00:27 發表
Hi Carmen2004121,

你好心水清呀!中啦.
細仔band 2尾-3,學校多數叫考鄧鏡波,但我覺得校風差d,同想考間banding高小小的.
請問知唔知禮賢會的會考成績如何?有時在又一城見到d禮賢會的學生,不過不失啦!想實際了解下, ...

Hi ,
當時阿女班主任也叫我選德蘭女校 , 中標機會很高 .原先放在第 2 位 . 后來聽了已畢業的家長 / 學生意見 . 話彭都吾錯 . 再加上學校地點要轉車 / 途經旺角很雜 . 所以即轉放了彭在第 2 位 . 因這校的環境很好 . 鄰近只有這間中學. 最近也是浸會大學和中醫學院 . 所以我幾喜歡 . Banking 我想彭與鄧應差不多 . 所以您要行量其他來決定 . 不過如您想試些較好 banking 學校 . 1 ~ 2 間好了 . 因如阿仔 NO. 抽得吾好 . 都幾驚 !!!

HI!

呀仔個班得歌唱比賽第3, 獎粒糖
哈哈!

妳囡囡在水運會成績如何? 希望佢得獎.

下星期好多小測, 要提佢多溫書哦.

醒目開學勳章

Hi, 各位家長,你們好。看見你們寫彭高的資料都好好,但為何外間傳言說這所學校的校風很差,學生常常打架、搗蛋,有些學生更常被人偷去錢包,又話有很多費用要交,補習費也很貴,每個月大約要交4-5千元左右。原本我參加此校於11月23日所舉辦的開放日,但當我聽了和看了以上的資料後,我急急轉呔取消了,現在又看見你們所寫的並不一樣,令到我心很不舒服,不知自己是否做錯了決定呢?唉!現階段我的心情,相信你們各位家長都能夠明白,都曾經經歷過,我們都希望能夠為自己的子女選取一間適合他們讀的和校風好的理想中學,繼續他們的學生生活,你們說是嗎?

Hi, Michaelgo and Carmen2004

謝謝你們的意見.  還想問問校風是否OK 及老師是否有愛心? 還有是不是成績不好就要留班?

Carmen3004121,

還想問問你話有朋友 B.2都入唔到, 那如果是B.3是否冇機會?

原帖由 EggBB 於 08-10-18 03:59 發表
Hi, 各位家長,你們好。看見你們寫彭高的資料都好好,但為何外間傳言說這所學校的校風很差,學生常常打架、搗蛋,有些學生更常被人偷去錢包,又話有很多費用要交,補習費也很貴,每個月大約要交4-5千元左右。原本我參加此校於11月2 ...

HI!

其實校風都算好, 學生打架, 暫時未聽過, 希望以後都唔會有呢d事 , 呀仔話上課時有d同學都會搗蛋, 後果硬係比老師罰 . 我呀仔一開學就唔見銀包, 不過唔係
比人偷, 自己係學校跌左搵唔番, 我想邊間學校都有架啦.

至於補習班費, 應該係個別事情, 個別需要姐.
如果花禁多錢都要留班,佢可能基礎唔好, 上堂時聽唔明或覺得悶,無心機上課, 放學又要補習, 覺得被困及生活枯燥,
結果咪愈來愈差囉, 都係果句, 比小朋友找回自信心最重要.

我同事個有錢朋友夠找博士同小朋友補, 谷到個小朋友發晒脾氣, 成績都係中中地, 個小朋友最後都是頂唔順,中三走左去外國讀書. 基礎唔好仲要谷, 好易出事.

請問妳倨小朋友現在讀邊間, 幾年級

原帖由 Natronma 於 08-10-18 11:57 發表
Hi, Michaelgo and Carmen2004

謝謝你們的意見.  還想問問校風是否OK 及老師是否有愛心? 還有是不是成績不好就要留班?

HI!

校風都算好, 正如CARMEN所講, 學校周圍都好清靜, 後面全部是浸大校園及宿舍, 唔雜.

我呀仔話D老師好過小學D多, 算係有愛心.

升留班有標準的, 成績唔達標一定要留班架啦,
我大仔個間, 有一個中一學生留左2次班, 可能係特殊CASE
唔知係唔係D總理D仔女呢?我估下咋.

Hi ,

阿女在這次比賽成績都吾錯 . 取了兩個個人銀牌 . 應還會有一個接力銀牌 . 但未派 . 因當日吾夠時間 , 其實阿女在小學時的游泳成績不是最好 . 但在這校已數一數二 , 所以她很開心 . 我也覺得阿女以暫時成績 / 能力在這類學校會找到信心 . 如讀一些較勁學校可能只是陪玩 . 取不到認同及自信 .便會像小學時 . 全冇學習動機 . 老師又不太留意 . 幾成沒動力 . 想起都怕怕了 .

Hi ,

您所寫的 case , 校風很差 ( 我覺 ok ) ,學生常常打架、搗蛋 ( 阿女有講過 , 到現在聽過 1 , 2 次 ) ,有些學生更常被人偷去錢包 ( 未聽過 ),食煙 ( 在校外見過有 4 , 5 個中 2 , 3 學生在所內 ) 等 ....但其實很多學校也有其中一兩點 , 最重要是怎樣幫孩了適應及過度新環境 , 就算是 b 1 學校 , 我也聽很多 . 只是他們可能很快會將事件平息 . 如即見家長跟進 , 嚴重 d 要求學生退學 . 因他們是 b 1 / 2 學校 . 是他選您不是您選他 . 大把人等更這個位 . eg , 我聽聞 XX 女校有一學生在洗手間食煙 . 學校知道了 . 第 3 天這位學生已離校 . 就算不用離校也會被老師標千成問題學生 . 所以如這個是自已孩子 . 便不想學校太嚴謹 . 望給孩子一個機會 . 因這個年紀的學生較多問題 . 到高中便會好 d . 自已也經力過這個階段 . 所以我們也會明白這個是過度期 .
另講到補習費 / 打人 case . 我也質疑過當中疑點 . 可信性不高 .
當然以上也只是我個人觀點及意見 .
最好還是要您自已到校了解下才決定 .

Hi ,

其實為可會出現這個現象 , 我和朋友也不太清楚 . 可能是她學校老師比錯料 . 阿仔成績不是 b 2 而是 b 3頭 . 加埋 no 又抽得吾好 . 但她講老師介紹給阿仔全是 b 2 學校 . 所以也解釋不到 . 而最重要是她的孩子接受了這個結果 , 他派了九龍塘中學 , 與彭同 B ,
她阿仔報完到后同阿媽講 . 不用轉校 . 讀書是看自已 , 不是派到 b 2 也可讀得開心 .

Hi ,

我也認同MICHAELGO的講法 . 這校的老師比阿女小學時的老師有活力好多及愛心 . 可能真是教法不同 . 阿女較受 . 較果現時看上去也不錯 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-19 01:21 發表
Hi ,

阿女在這次比賽成績都吾錯 . 取了兩個個人銀牌 . 應還會有一個接力銀牌 . 但未派 . 因當日吾夠時間 , 其實阿女在小學時的游泳成績不是最好 . 但在這校已數一數二 , 所以她很開心 . 我也覺得阿女以暫時成績 /  ...

HI!

真係好大收穫喎!恭喜晒!

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-19 01:50 發表
Hi ,

您所寫的 case , 校風很差 ( 我覺 ok ) ,學生常常打架、搗蛋 ( 阿女有講過 , 到現在聽過 1 , 2 次 ) ,有些學生更常被人偷去錢包 ( 未聽過 ),食煙 ( 在校外見過有 4 , 5 個中 2 , 3 學生在所內 ) 等 ....但其實 ...

HI!

總之,選對中學後, 覺得唔夠, 上補習班補足一下,應付得到,自然會讀得開心.

Michaelgo and Carmen2004121,

謝謝你們的意見. 我會再諗吓.

Hi  MICHAELGO

我已入到 e-class " Students'Attendance & Discipline Record " 想查看阿女記錄 . 但用戶 / 密碼打阿女果個又入吾到 . 打自已個個又入吾到 . 您知點解嗎 ? 您入到嗎 ? .

您阿仔數學小測是否測在卷上還是薄上 . 因昨晚檢查阿女個書包 . 見到幾張數學小測卷 . 但是空白 . 問她 . 她覆是測在薄上 . 又沒有要我簽名 . 您阿仔果班是否這樣 . 因我擔心阿女開始作怪 . 但又怕錯怪她 . 因早前 D 測驗卷都會拿回來簽名 . 檢查手冊又冇記名 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-21 13:17 發表
Hi  MICHAELGO

我已入到 e-class " Students'Attendance & Discipline Record " 想查看阿女記錄 . 但用戶 / 密碼打阿女果個又入吾到 . 打自已個個又入吾到 . 您知點解嗎 ? 您入到嗎 ? .

您阿仔數學小測是否測在 ...

HI!

我係 michaelgo.

login id. 是妳女兒的 學生編號加 p, password 是
妳女的 I.D. NO., 頭一個英文是打大草, 一定上到的.

我仔D小測卷做在卷裏, 要簽名.
但好似班班唔一樣,
好似英默, 默左4次書, 我簽過一次名咋, 再問, 話未派.
再問清楚先啦.

Hi ,

點解您又改了用戶名 ?
等我再試下入 e-class 先 .
今晚有再問阿女 . 阿女話數小測卷是做落堂貨薄 . 所以不用簽名 .所以書包裹找到的卷自然是冇做過 . 又比她講得通 . 我想每班教法也不同 . 都是要等 10 / 31家長會問清楚老師 , 費事看到阿女表情話我吾信佢 .            
今晚有抽查阿女手冊上網對功課 . 有否做齊 . 又比佢 pass  .
另外今天派了英測 . 只錯了一條 , 又比佢 pass  .
所以有時真沒她辦法 , 見平時取回來簽名 d 默書 / 測卷成績都不過不失 ( 可能範圍小 ) . 所以都不能再對她講什麼 . 講多兩句已話我要求高 . 等她考一次試便知龍與凰 . 成績  pass 當然好 , 否則她的自由便再次由我管.    .
‹ 上一主題|下一主題