用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 ...
樓主: Carmen2004121
go

禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 [複製鏈接]

HI!

訂唔訂飯硬係小朋友自己話事. 真係唔想吃先
想辦法啦.

讀小學真係緊張刺激過初中

考幾高名次才可入A,B,D班就唔知. 但無意中看到有遊客回覆, 中一考得好就會升上 這3班其中一班.

妳囡囡都在進步中, 一定入到. 統測及考試著緊D就得啦.

總知D細路唔勤力唔緊張就大鑊啦.
見到個仔唔緊唔要, 心好唔舒服, 又唔敢罵, 多罵多損佢自尊自信. 唔知點好. 我老公好少管佢讀書. 最多管下D品行.
又唔敢噤快問老師佢D學習情況, 好似好衰噤, 好唔開心.

HI!

其實好多中學中一只分 英文輔導班, 數學輔導班, 英數輔導班, 其他普通班.
中二才真正分精英班 (不會公報) , 但學生會知道. 另外 中4.5, 大多數人會認定理科班一定係精英班.

跟住來的 3.3.4學制, 唔知會唔會又唔同
睇法????

HI!

是呀, 一定會有好多問題發問.
學校強調重視操行校風較多.
也想聽一下改善(提高學業成績)成績的方法,過程及成效, 仲有小朋友們的反應!!!

希望明天會知多D.

Hi!

其實我都唔係太清楚band 2及3的比例, 但我仔係民小 BAND 3組別, 統一派位但4志願派入, 希望這些資料可以幫到妳.

放學係 3:55P.M.
中一至 中四留校吃午飯,唔准外膳.

HI!

嘩!家長會搞到好夜.
好羡慕D家長可以有時間做義工及委員. 自問暫時真的分身不了.
原來我仔上堂時係多咀怪,經常傾計, 操行分肯定唔高.

呢間學校真是肯花時間及心思去調節學生D差異, 因才思教,我想唔係間間學校真的肯敢做.
老師同校長真係做左好多功夫. 越來越鐘意這校.

妳有何感想及意見呢?

原帖由 Carmen2004121 於 08-11-21 13:32 發表

抱歉 !

因近來工作較忙 . 細女又評估 . 所以較忙 . 如有新料請通知 . 我在公司會上網查看 . 但不便回覆 .

HI!

最近都沒甚麼特別, 小測密左D. 都好呀.因
1月要考試囉.平時有機會溫下, 唔洗咩都唔記得.
我依家有D緊張,因小學考試期間, 我係緊張到不得了個種. , 但個仔依然係傻下傻下.

依家公司工作忙是好事呀, 無野做仲驚.
經濟差左, 我做個間公司單又少左好多, 都有D擔心.
希望唔會再差落去啦.

校慶日妳會唔會去呀? 我會返去睇下有D咩搞作.:loveliness:

原帖由 Carmen2004121 於 08-12-2 23:28 發表
Hi ,
您就好啦 . 阿他還比您跟工課 .我只時對下網及手冊 . 是否有做 . 但有時又話在校做了 . 書太重所以留在 locker . 不帶回家 . 冇得對 . 總之您問多兩句已話您煩 . 跟貼 d 又話您不信她 . 總之就吾想我們跟更貼  ...

HI!

我每次看完功課, 一定比我捉到D 漏野, 我叫佢比我教佢改同唔改做比較, 大部份都係我教佢個D好D, 噤佢咪肯比我睇囉, 當然, 過得去的都用佢自己答個D交啦, 始終都係佢去
應付呀. 放D書及功課係LOCKER, 平時就得, 臨近考試就唔好啦, 要早D溫習下呀嗎.我個仔都話我好煩唔信佢, 唯有多D解釋比佢知, 要打好基礎, 見到佢可獨立應付, 一定放手,
只仔真係迫下就有D成績, 你叫我有咩理由會放手呀,
希望佢快D上手, 我可以早D脫苦海啦.  

呀仔邊有本領上台表演呀, 只是飾演台下觀眾, 佢同妳女講D一樣, 乖個D先可以去參加, A班有32個(呀仔講), 我遲左去,入到去 黑暗暗都見唔到個仔坐邊, 後來話坐第一排位.

呀仔有份佈置新翼, 所以一定有得參加.

這校就是好在不太看重成績, 否則辛苦死D老師同學生, 我地做家長想唔癲都幾難, 我上網睇到第間中中D考試卷 (2004-2005), 深個呢間好多呀(我覺得). 唔知係咪呢間學校教得慢D呢.

原帖由 AnitaChan123 於 08-12-5 22:59 發表
我的小兒兩年前已開始找住將軍澳豪庭的張SIR補習英文, 成績突飛猛進, 他經驗豐富, 有多年教EMI學校的經驗, 不知你們找誰補習呢? 如有興趣, 可致電給他, 電話: 98215664 ...

HI!

多謝妳的推介, 小兒只當補習是一項活動, 學到多少野我心裡有數.況且暫時課外活動也排生頗滿.
如有需要及時間上可調配, 會與妳聯絡.

謝謝!

HI! CARMEN

呀仔今日派左地理考試範圍啦, 開始溫習了.
其他科應陸續有來, 這個假期又是溫書做節目, 真慘. 佢D表姊表妹全部已經考完試了.
可享受假期.

19/12 聖誕聯歡會, 妳囡囡有否佈置課室及小食部, 呀仔有幫手佈置.

原帖由 Carmen2004121 於 09-2-3 15:00 發表
Hi .

不好意思 ! 因公私兩忙 . 所以很小時間到王國 . 下週六 14 Feb 是家長日 . 派成績表 . 有否擔心 . 我就有小許 . 聽阿女回來講的成績不是太差 . 但也不是很好 . 看到其他媽媽在其他話題講 . 中學成績太多是 5x ...

HI!

妳真係無上來 CHAT好耐啦. 忙到失蹤近1個多月 .

14/2 早上 10:30 要見班主任. 我都唔知個仔考成點, 淨知道英文OKAY, IS OKAY. 其他一概不知道. 放聖誕假 HE 吓一日 HE吓又一日, 無點溫到書, 真係要保佑唔好考只大頭佛返來就得啦!

初中考 70-80分比例較少, 9字頭真係極品.
50多-60多最普遍, 14/2 就知道了, 有點害怕

今件經濟好差, 妳公司有否受影響到.
新年期間, 人們的消費力都唔差, 唔知是否忍耐了太久,
在時節產生爆炸力呢

有空多些上來 CHAT啦

原帖由 Carmen2004121 於 09-2-4 22:49 發表
Hi .

好彩有您放下料 . 問阿女又話吾多清楚 . 但是否要去足 2 days .
但我知運動場只有一個小食部 , 沒飯吃 . 知否學生午餐會怎安排 .

HI!

是要去足2days, 當上課, 學生可去附近吃飯, 呀仔話去鑽石山吃 , 不知是否真的可以 .

他班主任提議佢地去志蓮靜院走走, 都是一個好提議, 但係我怕佢地會嘈到比人趕走
‹ 上一主題|下一主題