用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 ...
樓主: Carmen2004121
go

禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 [複製鏈接]

阿女今天同老豆講 . 話我 set 測驗分標準很高 .  70 多份也不滿意 . 之前又話 ok . 五時花六時變 . 我聽后便找她咀咀 . 我問她想我 set 她的 target 是多小 . 她覆 70 多份 . 我覆她如您是在英中 . 這個分我已很高興 . 但在中中 . 我覺得只要上堂聽書及很溫習 . 取 80 多分也不難 . 現在您也未出力 . 也取到 70 多分 . 只要發多小許力 . 一定可取 80 多分 . 她聽后便沒再駁咀 . 我現在也是用這方法 . 遂樣分釋 . 希望她自已想通 .

因阿女是那些有小聰明的孩子 . 只想點到即止 . 不想取太高分 . 話怕有壓力 . 有時聽到她這樣說 . 真有點氣 . 但也沒辦法 . 因到了這個年紀只希望她能自發及有動力的學習 . 不想太貪心了 .

Hi ,
今天阿女有通告 , 10 16 日是學生發展日 .因阿女報了名參加水運會 , 所以 10 / 10 要練水 , 10 / 16 就參加四社比賽 , 聽聞如是沒參加水運會 .便要參加英文歌唱比賽 . 當日我也會抽時間看看 .

校服您是否也經學校買 , 阿女遺失了收據 . 已打電話問過特色 , 她們覆阿女話 , 校服會在學校派 , 她們有記錄 . 學校會通知學生幾時會派 . 所以我都放心 d ,否則被人拿單取走了全部校服就氣死了 .

Hi .

是呀 . 這排較忙 . 細女評估週 . 阿女週四水運會 . 要到場支持下 . 您阿仔個唱歌比賽練成點 . 10 / 31 晚家長晚會 . 您會去嗎 ?  
那位 Motherla 小朋友應是讀華德小學 . 在近好似只有這間 . 阿女昨天又派數學小測 . 成績 ok 啦 . 好似除了英數 , 不太覺有其他什科小測 . 您阿仔有冇其他科小測卷派回簽名 . 另阿女果班常會取 S . 要全班留堂  . 下次家長會要與老師談談 . 如數人問題下下整班留堂 . 好似不太好 . 您阿仔果班會否常留當 , 會準時致電給您報到嗎  /

原帖由 Natronma 於 08-10-9 13:04 發表
想問吓咁多位媽咪, 我阿仔今年小六, 成績不好, 但很純品, 我都諗緊呢間學校, 請問如果填第一位難唔難入呢?又如果報自行, 成績表唔靚, 又是否沒機會?

Hi .

Natronma , 如您不多心 . 接受阿他入這校 . 在自行便報他 . 電腦第一也選他 . 因我知道如是成績不達標 . 試見一些較好的學校 . 收的機會很微 . 什麼注重面試時表現 . 成績放次選 . 我經過這次升中過程 . 便知是門面說話 . 所以如您想輕輕鬆鬆地參加這派位過程 . 但如您也想試試運氣 . 自選 / 電腦第一也可試些好小小 . 但第 2 選便不要太駁 . 因如阿仔個 no. 選得不好 . 就很麻煩 . 因我個朋友阿仔成績是 b 2 . 他也選了訂這校 . ( no. 6 ) , 結果派了九龍塘中學 ( no. 10 ) . , 我阿女個同學仔話派位 30 間都冇佢份 . 這間是老師推介 , 還要他小學時是羽毛球校隊 . 最后收左佢 . 所以聽后我都覺得阿女幾好彩 . 因這校環境真是幾好 . 如派她到何文田那邊學校 . 放工時要經旺角 . 我就有排驚 .

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-12 00:03 發表

我想都是問老師會好D, 佢地知道小朋友的能力及派位機會.

老師意見是要聽 . 但也要自已消化 . 因有些學校老師只想爭取到更高 % , 如學校派位第一志願取 70% 或頭 3 志願取 90 % . 這樣有助他們名氣 . 但有時他們提出意見未必適合孩子 . 如地區 / 單一性別男女校 / 校風 / 交通等 . 這些都要我們自已來消化及分折 . 所以我阿女選校時 . 我上網做工課做到 4 : 00 am . 改了幾次才 final . 那份表簽了很多個名才交上教育署 .

我沒有您跟得更仔細 . 我不會上網對她的功課 . 只會常提她要上網對功課有否漏 , 因中學功課未必是日日清 . 所以都是信她 . 我想家長會那天再聽聽老師怎樣說 , 因如她自已可處理及安排自已的事 . 我都不想跟得更貼 .默書 / 數英小測也有簽過名 . 歷史好似話下週測 . 都是問她才講 . 但我反而會常提她 , 如成績不達標便不能參加藍球隊 . 希望她為了心頭好會自動波 .  

選這校時除了成績等級配合阿女 . 校風 / 交通配合也很重要 , 因這校在這年頭不是太出名 . 地點又不顯眼 . 所以很多人都不太認識 . 但對我來說 .這校有齊我想要求的 .所以阿女派到后我也沒想過要轉校 .  

原帖由 motherlau 於 08-10-16 00:27 發表
Hi Carmen2004121,

你好心水清呀!中啦.
細仔band 2尾-3,學校多數叫考鄧鏡波,但我覺得校風差d,同想考間banding高小小的.
請問知唔知禮賢會的會考成績如何?有時在又一城見到d禮賢會的學生,不過不失啦!想實際了解下, ...

Hi ,
當時阿女班主任也叫我選德蘭女校 , 中標機會很高 .原先放在第 2 位 . 后來聽了已畢業的家長 / 學生意見 . 話彭都吾錯 . 再加上學校地點要轉車 / 途經旺角很雜 . 所以即轉放了彭在第 2 位 . 因這校的環境很好 . 鄰近只有這間中學. 最近也是浸會大學和中醫學院 . 所以我幾喜歡 . Banking 我想彭與鄧應差不多 . 所以您要行量其他來決定 . 不過如您想試些較好 banking 學校 . 1 ~ 2 間好了 . 因如阿仔 NO. 抽得吾好 . 都幾驚 !!!

Hi ,

阿女在這次比賽成績都吾錯 . 取了兩個個人銀牌 . 應還會有一個接力銀牌 . 但未派 . 因當日吾夠時間 , 其實阿女在小學時的游泳成績不是最好 . 但在這校已數一數二 , 所以她很開心 . 我也覺得阿女以暫時成績 / 能力在這類學校會找到信心 . 如讀一些較勁學校可能只是陪玩 . 取不到認同及自信 .便會像小學時 . 全冇學習動機 . 老師又不太留意 . 幾成沒動力 . 想起都怕怕了 .

Hi ,

您所寫的 case , 校風很差 ( 我覺 ok ) ,學生常常打架、搗蛋 ( 阿女有講過 , 到現在聽過 1 , 2 次 ) ,有些學生更常被人偷去錢包 ( 未聽過 ),食煙 ( 在校外見過有 4 , 5 個中 2 , 3 學生在所內 ) 等 ....但其實很多學校也有其中一兩點 , 最重要是怎樣幫孩了適應及過度新環境 , 就算是 b 1 學校 , 我也聽很多 . 只是他們可能很快會將事件平息 . 如即見家長跟進 , 嚴重 d 要求學生退學 . 因他們是 b 1 / 2 學校 . 是他選您不是您選他 . 大把人等更這個位 . eg , 我聽聞 XX 女校有一學生在洗手間食煙 . 學校知道了 . 第 3 天這位學生已離校 . 就算不用離校也會被老師標千成問題學生 . 所以如這個是自已孩子 . 便不想學校太嚴謹 . 望給孩子一個機會 . 因這個年紀的學生較多問題 . 到高中便會好 d . 自已也經力過這個階段 . 所以我們也會明白這個是過度期 .
另講到補習費 / 打人 case . 我也質疑過當中疑點 . 可信性不高 .
當然以上也只是我個人觀點及意見 .
最好還是要您自已到校了解下才決定 .

Hi ,

其實為可會出現這個現象 , 我和朋友也不太清楚 . 可能是她學校老師比錯料 . 阿仔成績不是 b 2 而是 b 3頭 . 加埋 no 又抽得吾好 . 但她講老師介紹給阿仔全是 b 2 學校 . 所以也解釋不到 . 而最重要是她的孩子接受了這個結果 , 他派了九龍塘中學 , 與彭同 B ,
她阿仔報完到后同阿媽講 . 不用轉校 . 讀書是看自已 , 不是派到 b 2 也可讀得開心 .

Hi ,

我也認同MICHAELGO的講法 . 這校的老師比阿女小學時的老師有活力好多及愛心 . 可能真是教法不同 . 阿女較受 . 較果現時看上去也不錯 .

Hi  MICHAELGO

我已入到 e-class " Students'Attendance & Discipline Record " 想查看阿女記錄 . 但用戶 / 密碼打阿女果個又入吾到 . 打自已個個又入吾到 . 您知點解嗎 ? 您入到嗎 ? .

您阿仔數學小測是否測在卷上還是薄上 . 因昨晚檢查阿女個書包 . 見到幾張數學小測卷 . 但是空白 . 問她 . 她覆是測在薄上 . 又沒有要我簽名 . 您阿仔果班是否這樣 . 因我擔心阿女開始作怪 . 但又怕錯怪她 . 因早前 D 測驗卷都會拿回來簽名 . 檢查手冊又冇記名 .

Hi ,

點解您又改了用戶名 ?
等我再試下入 e-class 先 .
今晚有再問阿女 . 阿女話數小測卷是做落堂貨薄 . 所以不用簽名 .所以書包裹找到的卷自然是冇做過 . 又比她講得通 . 我想每班教法也不同 . 都是要等 10 / 31家長會問清楚老師 , 費事看到阿女表情話我吾信佢 .            
今晚有抽查阿女手冊上網對功課 . 有否做齊 . 又比佢 pass  .
另外今天派了英測 . 只錯了一條 , 又比佢 pass  .
所以有時真沒她辦法 , 見平時取回來簽名 d 默書 / 測卷成績都不過不失 ( 可能範圍小 ) . 所以都不能再對她講什麼 . 講多兩句已話我要求高 . 等她考一次試便知龍與凰 . 成績  pass 當然好 , 否則她的自由便再次由我管.    .

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-21 23:38 發表
CARMEN,

都唔記得問妳, 學校有3樣活動要規定學生自選其一, 妳囡囡選左咩? 我仔選無可選,選了
跆拳道, 得10堂,仲要買一套衫, 成$380, 堂費才 $350, 好浪費姐. ...

Hi .

我吾知是規定要選 . 不過在未派通告前 . 阿女已參加了藍球隊選拔 . 此項印像是其中一項 . 不用學費 . 但就要買套衫 $ 200 . 錢就比了很久 . 但還未見過套衫 . 每週三 . 五要留校練波 . 次次都要成 7 : 00 才走 . 跟住又要去補習社 . 週一才和高年級比賽 . 今天又話要再比賽 . 所以都佔她很多時間 . 所以她現在還忙過我 .

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-21 23:29 發表
HI!

就是了, 班班教法及測試都不一樣, 連同班的 A ,B組都是不一樣, 要問清楚就只有問負責人,真係考試先知得唔得.

其實睇網上功課, 都是得個知字, 因唔係樣樣都是辰做, 有D唔係自己組,唔洗做, 但網上沒有分 A定係B ...

Hi ,
我想家長會要同老師講講 , 功課上網目的是希望家長在中一 , 二跟緊 D ,但資料不清楚 . 問多兩句又比阿 D 仔女大返轉頭 . 我同您一樣 . 見到部份功課冇分 A , B . 都吾知邊組做 . 最好能再分項列出來 . 冇走雞 . 所以要 check 欠交記錄 .
我還未見有要上網做功課通知 . 吾知是否漏眼 . 要看多次及問多次阿女 . 不過我見到功課紀錄有寫限期 ( 交期 ) , 所以在交期前提阿女對清楚 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-22 13:23 發表

Hi ,
我想家長會要同老師講講 , 功課上網目的是希望家長在中一 , 二跟緊 D ,但資料不清楚 . 問多兩句又比阿 D 仔女大返轉頭 . 我同您一樣 . 見到部份功課冇分 A , B . 都吾知邊組做 . 最好能再分項列出來 . 冇走 ...

好似吾得 . 有時阿女要練波都要多個袋返學 . 但今天有比賽又話可以 . 所以我想都是要問有關老師 .

原帖由 0809GO 於 08-10-22 13:51 發表

HI!

係呀, 叫上網個老師多寫清楚組別就得啦!
網上功課印象中好似派過通告, 但今個月才開始.
其他學校都做緊囉. LOGIN ID, 密碼都派左, 妳問一下呀囡.
我仔要24/10完成. ...

終於入到家長 E-CLASS , 都幾好 . 可看到當天阿女上學及離校時間 . 但有一點我想要向學校反映下 , 因阿女話放學打咭時間不是離校時間 . 有時會早 D 打 . 如今天打波打到成 7 : 00PM . 但紀錄都未夠 6 :00PM . 中間相距成個鐘 , 如真在校就話 . 否則這個時段都是信她解釋 .
我有問上網功課 , 好話未有要做 . 我想要找返 D 通知看看 .

阿女都是這樣講 . 次次留堂都是其他同學問題 . 但要全班留 . 我覺得吾係幾好 , 有 d 學生可能會吾好意思 . 但有 d 就話之理 , 橫掂有人陪留堂 , 但經常這樣就吾係幾好 . 因回到家已很晚 . 沒大多時間做功課 / 溫習 . 而且我們很難知道是否真留堂 , 到時問多兩句就話您吾信佢.

原帖由 0809GO 於 08-10-24 13:21 發表

HI!

就係囉. 我叫個仔問老師攞家長通知書, 即刻黑臉,
佢話無人會攞喎.

大仔個間都唔會噤, 我想家長會一定有人問訓導主任關於罰留堂的安排.

HI ,

我就冇問阿女取家長通知書 , 不過家長會時都會問下這問題 . 因阿女週三 / 五已留校打波 . 因她是班長有時又要留校幫做工作 . 如壁布 . 再加埋間中要留堂 . 週一至五已早出晚歸 . 週六又要參加課外班及活動 , 都冇時間做功課 / 溫書 . 只靠補習及週日半 DAYS 在家時間補飛 . 暫時見黓書 / 小測都 OK . 怕到考試範圍多就出事 .

原帖由 0809GO 於 08-10-24 14:12 發表

HI!

妳囡囡真係辛苦過返工, 不過佢enjoy的話,是好事.

我個仔係學校就唔係好忙, 只係有時陪同學打下波, 學會又未有活動. 淨係星期三先要打跆拳. 星期六,日d活動好似跑馬噤,佢好享受,我就死下死下,要陪佢返,又要同 ...

我還要分 d 時間跟阿妹 . 怕鬆了手似當年家姐 P 3  . 成績像滑梯 , 滑下了追都追吾返 .所以現在家姐 d 課外活動都是她自動波 , 只是在時間上提住 .要抽時間跟多 d 開始跟阿妹 . 今晚阿女報告本週默書及小測成績都達標 . 又被她過骨 . 希望考試能 keep 到小測成績 , 應不錯了 .

阿女可能太倦 , 今天上堂精神不太她 . 之后小睡/休息了一堂 , 又再埋位 . 今天有中文測驗 . 阿女話有 d 擔心怕取不到達標成績 , 見到她擔心 . 心裹有 d 暗笑 . 因覺得阿女開始緊張自已成績 .
‹ 上一主題|下一主題