用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 ...
樓主: Carmen2004121
go

禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 [複製鏈接]

是的, 仔女喜歡自己的學校, 開心上學, 是用心學習的重要元素.

請問妳的小朋友是讀那一間中學? 可以分享一下不同學校的校風及課程, 看有那方面我們可以給孩子們補足一下.

呀仔報左電腦和科學學會, 話幾好玩,有嘢學.
連自己參加的課外話舫, 15小時已爆燈

我個仔要keep住做exercise先得, 否則連
小學d嘢都忘記

入學會是要小朋友有興趣至得,我叫呀仔入紅十字會, 但佢話悶,先至揀個2個學會 ,紅十字會是服務團體, 係悶d架啦! 學校搞的會無噤多活動, 在外面申請入隊會好D.

好介紹就無, 學校買的書, 好似唔夠, 英文無GRAMMAR及COMPREHENSION 練習, 要常練習及記生字至得. 啊仔暑期補習, 老師COMMENT說COMPREHENSION 弱, 唔識解又唔放膽猜, 還有 ORAL, 現時是以DEBATE形式學習, 呀仔唔主動,  希望再補落去會進步啦. 數學就跟學校課程, 有練習.
都是一句, 要有記性至得, 個仔重係唔多上心, 好煩呀. 中文方面, 要再睇多一,二個月, 看是否也要補, 真係大出血

呀仔個班好似默左3次書 (ENGLISH), 有幾個小測. 暫時都OKAY.

通常中一上學期是適應期, 好得閒, 所以我先叫個仔做下練習.  我都有上E-CLASS 查功課LIST. 提下佢都好, 但佢厭我煩:;pppp: , 我話噤做是關心, 嗄嗄

可以輕鬆就要輕鬆下啦, 到考試期間又要勞心勞力了.

GOOD NIGHT!

HI!

我仔有拿通告回來, 可能妳呀女唔記得帶, 提佢明天帶回來啦,
主要是告訴家長告假,帶手電,校外行為, 接送上下課,學生到校時間等.
另有中,英文讀書報告的日期.
學會活動的 SCHEDULE
如何用儲物柜
校巴服務
借手提電腦程序

學校內聯網使用等.

還有家長上內聯網的程序.
是打學生LOGIN ID + p
然後passwprd打學生身份証號, 頭個英文要打大草

個仔都係今日通知明天要交校服費, 唔知點解噤急,又無通知!! 定係我地唔記得.

兩個 e-class都上到, 再試下啦. 要留意英文大小寫.

英中的分數 85以上是超班. 一般 75分都滿意了. 大仔個間中學初中大部份人都有總平均分 77分以上.

其真唔洗理佢英中,定中中, 拿到70分以上都可以讚下, 但一定要繼續向上升, 唔好自滿,
好易大倒退, 要時時提醒啲小朋友.
其實佢地肯讀,肯練, 都是黑馬, 隨時跑出

我一早上網找, 以為有上載, 但是無!!
份通告可能是2008年第一份, 將部份開學日派的守則再寫一次呱!

是不用簽回, 是要提醒我們督促小朋友做讀書報告和參加學會活動.

我入到哦, 再試一下

或者試下 parent嗰個, 一樣睇到

D小朋友又唔知自己無交代清楚, 講清楚就唔洗我地問長問短, 真是受氣!!:;pppp:

呢D咪就係責任心囉, 要問先比妳知比妳睇, 仲要面黑黑對住妳. 我個舊同學就是唔抵得佢地態度差, 忍唔到手, 一唔滿意就星巴個女, 初中就得, 後來個女識擋先無再打, 死唔死.

搵錢養佢地仲要受氣, 無天理.

好晚了, GOOD NIGHT!

哈哈!一於同佢地大鬥法

我個仔都是這樣說, 自己搞掂, 但好似又唔系噤掂.

總之, 成日提佢要用心溫, 過眼雲煙實無好成績.

其實我都好想唔睇佢啲巧課, 但又忍唔到手

妳就好啦, 個女肯跟妳出街, 我兩個仔好深歸, 好少同我出街. 只有課外課動才願意同我一起去.生仔,哎!

仲有,  個細仔在高小出得事多, 現在學校有電話來或個仔在校打給我, 我會心跳加劇, 真係會比佢嚇到顛. 所以現在還是放心不下.

還有未開學之前, 我問過好多人有關彭學高的事情, 都是不太熟識,個心好唔舒服, 唔知好唔好嗎!! 足足DOWN左個幾月. 真難受.

明天還要上班, 有空在談- GOOD NIGHT!!

哎呀! 成日都warning佢架啦, 佢都係照常撞板, 激到我死下死下. 到由我支配的時候, 又勁不合作  慶到頭頂冒煙

我又唔舍得唔理佢, 真係前世欠佢好多噤!!!! 有排受哦.

HI!

都忘記左明天要檢查, 呀仔剪左陸軍裝, 頭髮一定OKAY. 校服要自己回校執一執.

家長會?? 31/10有中一至中三家長晚會.

如果要聽評語, 我想要約老師通電或面談囉.

祝妳囡囡嬴多D獎牌.

HI!

SORRY!遲左覆妳!

我無收到, 是否要自己拿FORM, FORM上有無寫資格?? 明天打回校問一下.

是否部玩,游過先知, 不要小看她哦.

課外活動要比錢買衫, 自成一格, 感覺會好啲架. 唔咪太貴都可以接受.

現時功課,子測都唔太緊張, 佢應應付得到, 遲D留意下她的情況再同佢商量一下時間分配問題吧.

我同呀仔報緊民安隊, 如果入到隊,活動和補習時間又要大調動.

呀仔數測都有40分左右, 英文明天才派, 都唔知點解, 出返暑期作業D題目, 小朋友背左就得啦, 禁點叫測驗!! 改頭換面先可以考到佢地真正的成績嗎

我呀仔都話70分已經係算好, 無計, 佢地真係識得"知足常樂".

HI!

今次無獎, 下一次囉, 時間有進步都好有鼓勵性. 給她一些小禮物慰勞啦.

MTR是自己申請, 拿回校蓋章, 再交回地鐵站便可以了, 等3WEEKS便可以拿了.

宜家個仔搭巴士及小巴,都系無半價的. 暫時無8達通都無問題.

我仔小學的默書, 其實可以自己搞掂,就係衰懶, 肯讀好高分, 唔肯讀唔合格, 最衰重系唔寫手冊, 想跟都跟唔到. 測驗一定辰跟, 因範圍跟考試差不多, 唔同佢溫, D分實嚇死我. 現在D默書和測試範圍尚是很細, 打後如果範圍一多, 我想都是要跟一下, 至小要教下或者商量下點溫, 幫得到就幫拉.

籃球隊的規定也是好的. 妳囡囡真的想留低, 噤佢一定會讀好啲書, 又多一個幫手
‹ 上一主題|下一主題