用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問右眼125度,左眼150度近視,是否配眼鏡好D? ...
go

請問右眼125度,左眼150度近視,是否配眼鏡好D? [複製鏈接]

Hi LV77,

我阿囝一隻25, 一隻100, 因兩眼度數相差比較遠, 所以都配了眼鏡,

你地講個隻矯視鏡個大囡戴緊, 她之前近視在一年內由百幾加深到2百幾, 所以幫她配, 她現已戴了兩年, 近視完全沒有加深, 戴矯視鏡只是剛睡覺不舒服, 瞓著咗就唔覺 (阿囡配之前我自己配咗先試吓個感覺), 日間唔洗戴眼鏡真係好方便, 尤其是運動時.

我覺得戴矯視鏡真的要個小朋友肯戴先得, 女孩子貪靚好易攪, 阿囡班女同學(升中一)好多都有戴, 一齊行出黎個個望落都無戴眼鏡, 好smart .

其實而家如見到高小以上的小朋友無戴眼鏡, 多數係戴矯視鏡, 因為香港小朋友真係好少無近視

LV77,

我個視光師話戴下唔戴下,都唔會更快加深度數,基本上發育時間近視加深是天生, 唔受生活習慣影響.

你講個vision training我睇咗成年, 買咗本書, 等緊course schedule, 之前d course時間唔arm, 我個friend剛上星期上完都話有用, 我會自己上course然後教小朋友, 你有興趣不如一齊上, 三人行有discount.

班主任未打俾我,其實次次見班主任都無特別野講, 見唔見都罷.

原帖由 LV77 於 08-8-26 00:42 發表
...配眼鏡唔係一個問題,但我相信小朋友(我仔為例,
好多時運動)戴下唔戴下,一定更快加深度數,
所以我都好頭痕
我諗住聽老公講,留意下囝囝返學會唔會抄錯野,而且
又見到有人介紹一間“magic eyes”,話vision training,
母須戴眼鏡,可以improve eyesight,我今早打過電話去問,佢話會搵同事聯絡我講詳情,但一直都未有人覆過...
‹ 上一主題|下一主題