用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2008- St. Mary - Primary Two
go

2008- St. Mary - Primary Two [複製鏈接]

醒目開學勳章

急 !
請問 ECA , GS, PTH, RE & LE 是什麼課堂呢 ?   我唔知点執書呀 !  

醒目開學勳章

原帖由 timaliceching 於 08-9-3 12:16 發表
PansyMummy,

不用擔心,ECA是課外活動的意思,是安排在星期三午膳後,每位同學都會被編配到不同的組別,是免費的,跟課餘興趣班不同,稍後老師會派發通告。
GS是General Studies常識
PTH是普通話
RE是宗教
LE是Life Educatio ...

Hi Timaliceching,

現在清楚晒, 謝謝您 !
老師到今天都無派過有関於課堂縮寫嘅通告喎
剛剛囡囡放學返屋企打電話俾我, 我問佢知唔知ECA是甚麼課堂, 佢竟然話"唔知呀, 好似係英文掛?

佢重話個新水壺在小息時放响課室自己張枱面可以唔見咗, 唉...估唔到開學第3日就已經唔見嘢, 响以後嚟近嘅日子就真係唔知可以唔見幾多嘢嘞

醒目開學勳章

唉....
話口未完, 呀囡今日又將手冊和成個筆袋漏咗响學校, 我都唔知佢聽日返學揾唔揾得返 ? 而家只可上校web睇下明天要帶D乜返學啦。
原帖由 timaliceching 於 08-9-4 10:55 發表

PansyMummy,
我囡囡去年都是矇吓矇吓,正常的,遲d就會適應了。
我囡囡都試過遺失水壼,問佢在哪裏不見,她都說不出,不過幸好我幫佢寫哂班別姓名學號,第二日就找回,原來漏在校車上,到現在二年班我都仍會幫她將所有文具、外套、 ...

醒目開學勳章

吓 ?  咁我剛剛買咗D有絲帶連橡根圈嘅頭飾咪唔用得 ?
咁請問黑色嘅橡根圈又用唔用得呢 ?

原帖由 wingnam-ma 於 08-9-5 09:01 發表
報告,報告. 囡囡今朝同我講,主任話頭飾要求今年有所改變.頭飾顏色依然是純藍色和燈色,但橡皮圈不可有任何公仔(公仔連純燈或藍色都不可),只可純色的一個橡皮圈扎髮.
我都怕囡囡誤解,所以我打了電話返學校作實.
請各位 ...

醒目開學勳章

我囡囡只帶了一份中文科的分數表回來給我簽名,但並沒有帶任何考試卷 ? 請問是否高年級才會派回考試卷給家長,Pr. 1 便不會派呢 ?
另請問各位媽媽, 在Pr. 1 的時候,你們認為囡囡在中、英和數, 這三主要科目的成績分數要有幾多分,你們便會覺得達到你們的要求呢 ?

原帖由 kiiiiiller 於 09-2-4 15:06 發表
我女兒已多讀多練習,但她的中國語文科考試成績也很差,只得七十幾分。

她的試卷重重失分在:-                     

1) 不提供填充   …… (表演)認真      只得 23/31
                      她寫  (太到)  "   
    ...

醒目開學勳章

Hi Kiiiiiller,

嘩 ! 你囡囡好叻呀 !

她一定是名列前茅 !

原帖由 kiiiiiller 於 09-2-6 14:16 發表
PansyMummy,

校方是不會派回考試卷給家長的,免家長和他們為分爭鬧。收了一份中文科的分數表,便知道囡囡的考試中各項成績,你便知道怎樣為她取長補短。

各科的mean是多少?不知道。

上年pr.1上學期各主科最高分都是100

...

醒目開學勳章

Hi Kiiiiiller,

你謙啫, 如果我囡囡有咁嘅成績我就開心唔駛煩啦。

原帖由 kiiiiiller 於 09-2-9 16:28 發表
PansyMummy,

不要誤會。我囡囡是不叻呀!

今年她有平均80幾,我都願。

醒目開學勳章

我囡囡好失望呀 ! 因為原先報咗活力營及中國舞C班都取消了, 佢重話咁咪無得考中國舞個試囉 ?

醒目開學勳章

Hi Marians,

Thanks.
我都有安慰佢, 但佢始終都覺得無得返學已經好慘, 点知連D暑期活動都無得返, 唉, 佢呢2星期日日响屋企就做D worksheet, 每日一篇呀, 中文百寶箱呀咁, 其實又真係好悶嘅, 不過都無辦法啦。

你地又点安排你地囡囡呢個悠長假期 ?

原帖由 Marians 於 09-6-25 13:28 發表
Pansy ma

安慰亞女出年再報名再玩過, 小女曾跟顏
老師在校跳中國舞和參加比賽真大開眼界, 其他校的水平都很高
‹ 上一主題|下一主題