用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2008- St. Mary - Primary Two
go

2008- St. Mary - Primary Two [複製鏈接]

開學日安排

1. 上課時間

91日及2上午815分至1030 (一年級放學時間為1020)
93日至19上午815分至12時正
922日開始全日制上課

2. 學生查看所屬班別

級別查看地點
一年級及新生小禮堂
二年級舊翼地下
三年級舊翼二樓
四年級小圓地
年級新翼三樓
年級新翼四樓

3. 一年級及新生之家長在首兩天可陪伴學生進入校園

直至8時15分

4. 校園內不得拍照及攝錄

1    0    0    0

各位媽咪,
今個暑假玩得開唔開心呢? 重有一個星期就開學啦.
我們升小二的班,是否原班直上,如 1A升左2A,1B升2B等等. 班主任唔知有否變動呢?

Thanks , antsusanna.

原帖由 antsusanna 於 08-8-26 11:20 發表
One more point, class head teacher will also change.  For example, according to my daughter, her
teacher will change to the one who teaches Science (versus the one who taught Chinese at Pr. one).

2008-2009年度各級家長會舉行日期及時間

年級日期時間備註
一年級家長會20-9-08()下午2:30-5:30請天主教學生家長出席下午2:00-2:30公教家長聚會
二、三年級家長會3-10-08()下午7:00-8:30 
四年級家長會10-10-08()下午7:00-8:30 
五年級家長會20-3-09()下午7:00-8:30 

六年級升中選校家長會

(自行分配階段)

18-12-08()下午6:30-8:30請家長領取中一自行分配學位申請表及小六學生證

六年級升中選校家長會

(統一派位階段)

22-4-09()下午7:00-8:30 

報告,報告. 囡囡今朝同我講,主任話頭飾要求今年有所改變.頭飾顏色依然是純藍色和燈色,但橡皮圈不可有任何公仔(公仔連純燈或藍色都不可),只可純色的一個橡皮圈扎髮.
我都怕囡囡誤解,所以我打了電話返學校作實.
請各位媽咪留意,留意.

頭先接囡囡放學時,遇到相識一個媽咪講開,佢話通告有註明絲帶可以,但我早上問學校時,校方說連絲帶都最好唔好,所以我都唔知究竟可唔可以.

原帖由 PansyMummy 於 08-9-5 12:44 發表
吓 ?  咁我剛剛買咗D有絲帶連橡根圈嘅頭飾咪唔用得 ?
咁請問黑色嘅橡根圈又用唔用得呢 ?

囡囡都上唔到.

原帖由 cinnamonbb 於 08-9-5 22:43 發表
請問今日係咪上唔到 kealearning?

keywong,

你是否指個人項目,你要問中文科老師索取表格,填妥表(要選埋誦材及表演地區)和繳付現金$70,然後交由學校代你報名(但就要自己找導師或自己訓練小朋友). 不過我知明天就截止. 如果你真係要參加,嘗試明天親身到學校填表或致電學校問一問老師,睇吓趕唔趕得切報名.
希望我無報錯料,你最好明天一早致電回校問一問.

原帖由 keywong 於 08-9-11 15:14 發表
我想請問怎樣可以参加校際普通話朗誦

phyonna,
不用客氣,大家互相幫助,我囡囡都好大蒙,係厘到都係多得其他媽咪幫手提點. 所以有時我提醒你,有時你提醒我,最緊要互相幫忙.

原帖由 phyonna 於 08-9-12 12:11 發表

wingnam-ma 說得對,
我今天先上bk,遲了看到幫忙不到Keywong.
BK各位家長很好人, 我享受到各位熱心的幫助已有1年多.
十分多謝各位於!
我是已經交回表格給學校. 如果有什麼問題和意見大家交流吓, 我的女兒是2B ...

keywong,
其實囡囡舊年巳有參加(普通話),我都係經學校報名,是否以示代表學校我就唔知,但是舊年的經驗是表演時需穿上整齊校服,之後中文老師會問囡囡取朗誦的分紙作紀錄等.咁我就唔知算唔算代表學校.
至於學校會挑選一些學生集誦,學校老師會培訓他們,這個形式我相信是代表學校.
資料如有錯誤,請其他媽咪補充.

原帖由 keywong 於 08-9-12 12:26 發表
多謝大家的提醒,今早打過電話,老師說可以幫手報名,我問問你是自已報名参加還是代表學校参加,因我唔知學校是以學生的什么成績來決定代表學校参加比賽? ...

keywong,
我自己完全不懂普通話,所以不能自己教.
記得舊年比賽前和比賽完後,她都說明年不會再參加(因為她說很緊張和很驚),今年我問她會否再參加,她沒有任何抗拒(可能巳有經驗及大個女左),當然不會很高興說'YES'. 所以我就幫她報名囉.
文章一定要背熟,因為無小朋友拿出誦材來朗讀的,還要加堆動作,所以我諗你最好找導師幫一 幫佢.

原帖由 keywong 於 08-9-12 14:14 發表
wingnam-ma
好多謝你的資料,我想問是不是要把朗誦的文章背下來,你的囡囡有没有說好驚?仲要注意些什么方面?係你自己教囡囡還是請老帥教她?不好意思,好多問題,我自已感覺無所適從. ...

keywong,
你不用太擔心,小朋友好容易適應,末試過,什麼都話唔得,什麼都話驚.我囡囡就是這樣的小孩,比他們試過一次,就好好多.舊年我都有你的優慮,擔心她會驚到背唔倒,到最後她雖然不能取得很高分,但她臨場的表現我很滿意,她能夠好'淡定'地完成她的誦讀,其實我心裏巳很滿足.

原帖由 keywong 於 08-9-12 15:22 發表
wingnam-ma
真係好多謝你的寶貴經驗,因囡囡平時很怯場,平時考試她都說驚,一緊張會也不會了,所以我想讓她多些經驗,可能會好些,但也好怕到時一上場會不會全部不記得晒呀! ...

各位小公主,媽咪 :

!
:D

有無 2D 班媽咪幫忙, 囡囡昨天請了病假, 想要昨天家課冊D功課.囡囡今天要做翻.

謝謝 !

keywong,

Thank you so much.

原帖由 keywong 於 08-9-17 20:40 發表
wingnam-ma
16-09-2008
中文詞語十行    < 散步  休息  平靜   對岸  一道  划出   水紋   題目     爺爺   傍晚>

數學  書p10-12

17-09-2008
中文: 工作紙 P5-6
ENG: GP3A P1-2
數學 : 書P13     仲有工作紙
希 ...

Louie,

囡囡家課冊寫 下週四 (即25/9,not 23/9) 背默(二)(三)詞語. 我問囡囡她話背晒兩課,我覺得應該背默(二)課,讀默詞語第三課.我叫囡囡今天返學問同學.
如有2D媽咪清楚,請更正.
THANKS !
----------------------------------------------
wingnam-ma
請問中文 23/9 (Tue) 默(三)?
2D mama

antsusanna,

對不起,你意思是否中文下週四 (即25/9)背默(二)課,讀默詞語第三課.

Thanks.

原帖由 antsusanna 於 08-9-22 10:52 發表
your understanding is correct.

timaliceching,

我想不一樣啦, 因為舊年我知 2C 班d默書都有出入.有時2D班背默, 2C班沒有.

原帖由 timaliceching 於 08-9-22 12:37 發表

wingnam-ma:
請問是不是全級都一樣,但我囡囡2B班已經背默了第二課,有沒冇2B的媽媽知道第三課怎樣默,只讀默詞語抑或加埋背默《池上》,唔該。 ...

Same as you, it shows the chinese-8 server not ok.

原帖由 TelleTelleMom 於 08-10-15 20:46 發表
I can't log-in the chinese-8.

今天是學校秋季旅行,囡囡昨晚到今朝都好興奮,重話要帶部數碼相機攝影大自然參加比賽.起初我不允許,因為擔心她大頭蝦丟失或(正壞)部機(部機三年前買番來都要幾千蚊,如果真係唔見左係好肉痛).但我老公話囡囡大個女啦,給她機會嘗試怎樣保管自己私人財物(其實我覺得我老公想買個部新機,所以....咁樣係咪一舉兩得呢.),囡囡都好乖應承我地好好保管及影d靚相給我們看及參加比賽,見她咁有信心,我都應承她可帶部機去旅行.
你們幫囡囡準備什麼午餐?我只係做二件芝士三文治及一包餅乾,希望她夠食.
‹ 上一主題|下一主題